ΛΕΜΟΝΙ: Μέχρι και με 1 ευρώ/κιλό στον παραγωγό «έκλεισε» η σεζόν

«Ηταν μια καλή χρονιά. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοιες τιμές». Σε αυτήν τη φράση, με την οποία σχολίασε την εμπορία του λεμονιού ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας, μπορεί κανείς να συνοψίσει τον απολογισμό της φετινής σεζόν για τους καλλιεργητές, όσον αφορά τις τιμές. Ταυτόχρονα, όμως, η χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικά μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο της ανθοφορίας την άνοιξη του 2019.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, με την πρώιμη Interdonato να καταγράφει μείωση της τάξης του 50% (έφτασε μέχρι και 80% σε ορισμένα κτήματα) και την τιμή παραγωγή στα 60-70 λεπτά. Τα Μαγληνά, που μπαίνουν στην παραγωγή αμέσως μετά, είχαν μικρότερες απώλειες (30%).

Στη διάρκεια της συγκομιδής των δύο πρώτων ποικιλιών, που αποτελούν και το 70%-75% περίπου της καλλιέργειας, μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 50 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Μετά τα μέσα Ιανουαρίου, η αυξημένη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό εκτίναξαν τις τιμές μέχρι και στο 1 ευρώ για τις ποικιλίες που συγκομίζονται τη συγκεκριμένη περίοδο, Καρυστινό και Santa Teresa.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργας διευκρίνισε ότι οι καλλιεργητές που είχαν μόνο Interdonato και Μαγληνό δεν έμειναν ικανοποιημένοι, γιατί η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη και ο μεγαλύτερος όγκος έφυγε στα 50 λεπτά. «Αυτά δεν πήραν τα 80 λεπτά και πάνω που έπιασαν οι επόμενες ποικιλίες, από το τέλος Ιανουαρίου. Εκείνοι που είχαν και Καρυστινό και Santa Teresa είχαν ένα καλό εισόδημα», εξήγησε.

Πάνω από 18% αύξηση στις εξαγωγές

«Ο απολογισμός είναι θετικός και η μεγάλη ζήτηση, που διαμόρφωσε καλές τιμές, αντιστάθμισε τη μειωμένη παραγωγή», εκτιμά ο Δημήτρης Δουβής από το Ξυλόκαστρο, ο οποίος δραστηριοποιείται στο εμπόριο λεμονιού. Περιγράφοντας την εμπορική διαδρομή του προϊόντος μέσα στη σεζόν, που ολοκληρώθηκε ουσιαστικά στα μέσα Μαΐου, ο έμπειρος έμπορος ανέφερε ότι «μέχρι τέλη Δεκέμβρη δεν πραγματοποιούνταν μεγάλες εξαγωγές, γιατί οι τιμές θεωρούνταν υψηλές σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Από τον Γενάρη, που τελειώνουν τα τουρκικά Μάγερ και η επόμενη ποικιλία της γειτονικής χώρας κατευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό στην Ανατολική Ευρώπη, δημιουργείται πεδίο εξαγωγικής δραστηριότητας για το ελληνικό, κυρίως στα Βαλκάνια. Έτσι, από αρχές Ιανουαρίου μέχρι και 10 Μαΐου καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση και αυξήθηκε και η τιμή».

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών, Incofruit Hellas, μέχρι τις 12 Ιουνίου, οι εξαχθείσες ποσότητες φέτος ήταν κατά 18,3% αυξημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πήγασος Αγροδιατροφή, Μάρκος Λέγγας, μας είπε χαρακτηριστικά ότι «συνολικά στη διάρκεια της σεζόν καταγράφτηκε ζήτηση, όπως και σε όλα τα εσπεριδοειδή. Εάν είχαμε και παραγωγή φέτος, οι εξαγωγές θα ήταν ακόμη περισσότερες. Οι τιμές, που ξεκίνησαν στα 70 λεπτά, έπεσαν στην πορεία στα 45-50 και από τον Γενάρη και μετά έφτασαν τα 85-90 και για κάποιες ελάχιστες ποσότητες και το 1 ευρώ, δεν αντιστάθμισαν τις απώλειες από την παραγωγή».