Λέσβος: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την ρύπανση του ποταμού Ευεργέτουλα με απόβλητα ελαιοτριβείων

Την ορθότητα των καταγγελιών για τη ρύπανση των εκβολών του ποταμού Ευεργέτουλα στην Λέσβο με απόβλητα ελαιοτριβείων – κατσίγαρου, επιβεβαιώνουν οι δορυφορικές εικόνες, από το εργαστήριο θαλάσσιας τηλεπισκόπησης του καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη που ελήφθησαν στις 7/1/2023 και στις 23/2/2023, λίγες μέρες μετά την καταγγελία  για τη ρύπανση στην περιοχή. Αυτό επισημαίνει το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου, Μιχάλης Μπάκας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ρύπανση, όπως σημειώνει, ο κ. Μπάκας είναι εμφανής με γυμνό μάτι στον ποταμό αλλά και στην παραλία ακόμα και από το διάστημα και όπως προσθέτει οι εικόνες προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ξεκινώντας από τις εκβολές του ποταμού στον κόλπο της Γέρας υπάρχουν  παντού εμφανή ίχνη κατσίγαρου σε όλο το ποτάμι, μέχρι και λίγα μέτρα μετά τη γέφυρα των Κεραμιών. Μια απόσταση που ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα, προσθέτει.

Μ. Μπάκας: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την ρύπανση του ποταμού Ευεργέτουλα με απόβλητα

Όπως ο ίδιος επεσήμαινε στην τελευταία του καταγγελία η παράνομη απόθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων – κατσίγαρου, δεν έχει γίνει 1-2 φορές αλλά ο όγκος των αποβλήτων δείχνει ότι είναι κάτι που έχει γίνει πάρα πολλές φορές μέσα στο χειμώνα. Όπως είναι γνωστό ο κατσίγαρος είναι ιδιαίτερα τοξικός σε μεγάλες συγκεντρώσεις, με οργανικό φορτίο 40-50 φορές μεγαλύτερο από τα αστικά απόβλητα.  Η άμεση επίπτωση του κατσίγαρου στο περιβάλλον είναι η αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί και η οποία οφείλεται στην έντονη οσμή του και στο σκούρο χρώμα του, ενώ εξαιτίας του υψηλού οργανικού φορτίου που περιέχει, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ευτροφικά φαινόμενα σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών όπως τα ρέματα, χείμαρροι και μικροί κλειστοί θαλάσσιοι κόλποι.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπέβαλαν σχετική αναφορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όπως και στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Πηγή: ertnews.gr