Λέσβος: Νέος θαλάσσιος “εισβολέας” που ήρθε για να μείνει στον Κόλπο Καλλονής (εικόνες)

Ολοένα και περισσότερα ξενικά είδη εισβάλλουν στις θάλασσες από τη Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και τις αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ένας τέτοιος οργανισμός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, αποκλειστικά και μόνο στον Κόλπο Καλλονής σύμφωνα με την έρευνα, από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για ένα νέο γυμνοβράγχιο που βρέθηκε στην Καλλονή.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο καθηγητής Θαλάσσιας Οικολόγίας του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιος Κατσανεβάκης, πρόκειται για ξενικό είδος το οποίο βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τέταρτη φορά στη Μεσόγειο (οι προηγούμενες ήταν σε Τουρκία και Κύπρο). Οι προηγούμενες καταγραφές της Μεσογείου ήταν μεμονωμένα άτομα. Στην Καλλονή καταγράφτηκε για πρώτη φορά αναπαραγωγική συνάθροιση από περισσότερα από 150 άτομα και μαζική αναπαραγωγή. Το επιστημονικό όνομα του είδους είναι Baeolidia moebii.

Η συνάθροιση καταγράφτηκε από τις υποψήφιες διδακτόρισσες του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Ελένη Κυτίνου και Μαρία Ζώτου, οι οποίες έλαβαν τα δείγματα και η ταυτότητα του είδους επιβεβαιώθηκε με μοριακές αναλύσεις και συγκεκριμένα με ανάλυση τμήματος του DNA.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κατσανεβάκης επίκειται σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BioInvasions Records.

Είδος υπό εξαφάνιση η πίνα

Εξαιτίας ενός ξεκινού παθογόνου οργανισμού, του παρασίτου Haplosporidum pinnae τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί περιστατικά μαζικών θανάτων. Αποικίες όπως τόνισε ο κ. Κατσανεβάκης βρίσκουμε στον Κόλπο Καλλονής Λέσβου καθώς και στον Αμβρακικό Κόλπο.

Πηγή: ertnews.gr