Ljupco Nikolovski: «Δεν υπάρχει κατάστημα τροφίμων στη χώρα που να μην έχει ελληνικά προϊόντα»

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Μπορούμε να γίνουμε ένα ιδανικό επενδυτικό πεδίο για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Συνέντευξη στην «ΥΧ» παραχώρησε ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατικής Οικονομίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ljupco Nikolovski δήλωσε ότι οι δύο χώρες αποτελούν στρατηγικούς εταίρους με κοινά συμφέροντα –κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη επιτυχημένη ελληνική αποστολή στη γειτονική χώρα– και προσδιόρισε του τομείς της αγροδιατροφής από τους οποίους θα μπορούσε να ξεκινήσει να εδραιώνεται η εμπορική, επενδυτική, οικονομική και τεχνολογική συνεργασία των δύο χωρών.

Συνέντευξη στον Νίκο Λάππα

Ποιες οι προσδοκίες των αγροτών, του κόσμου της υπαίθρου καθώς και των φορέων της αγροδιατροφής ευρύτερα, από τη νέα περίοδο που άρχισε στις δύο χώρες;

Η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Μακεδονίας, μετά από τη Γερμανία. Μπροστά μας πλέον ανοίγονται σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των δύο χωρών μας. Ως πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, θα μπορούσαμε να βάλουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις κοινές επενδύσεις στις περιοχές που βρίσκονται στις δύο πλευρές των συνόρων μας. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα σε κάτι που γνωρίζουμε καλά.

Όλα αυτά, για ένα επιπλέον λόγο. Όπως γνωρίζετε, το επόμενο μεγάλο μας βήμα είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περίοδο αυτή συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πολλά επίπεδα. Συνεπώς, οι μεταξύ μας σχέσεις ενισχύουν τη συνεργασία μας με την ΕΕ.

Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία;

Ως χώρα, διατηρούμε ανοιχτές τις πόρτες στις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν εδώ, σε ό,τι αφορά είτε την παραγωγή, είτε τη διακίνηση των προϊόντων τους. Εξάλλου, σε κάποια θέματα συχνά κάνουμε προσκλήσεις και διαγωνισμούς διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι ήδη εγκατεστημένες εδώ. Όλα αυτά είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, έχουν ως αποτέλεσμα αμοιβαία οφέλη και αναμένουμε να διευρυνθούν πλέον σημαντικά.

Θα μπορούσαμε αυτά να τα εξειδικεύσουμε για τον αγροτικό τομέα;

Η οικοδόμηση των σχέσεων θα μπορούσε καταρχήν να αφορά οριζόντια θέματα μεγάλης σπουδαιότητας για τους αγρότες μας. Σε αυτά συγκαταλέγονται η μεταφορά τεχνογνωσίας, αυτό που ονομάζουμε «know – how», η χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και η συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους παραγωγικούς κλάδους, το πρώτο μας εξαγωγικό προϊόν προς την Ελλάδα είναι αρνίσιο κρέας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η χώρα σας αναγνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος αυτού και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας συνεχώς θα διευρύνεται. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κατάστημα τροφίμων σε όλη την επικράτεια της χώρας μου, που να μην διαθέτει για παράδειγμα ελληνικά εσπεριδοειδή, ελιές, γαλακτοκομικά προϊόντα ή πολλά άλλα επεξεργασμένα είδη διατροφής. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να προσφέρουμε μία παλέτα προϊόντων προς την Ελλάδα. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων και συνεργασιών των εμπορικών μας επιμελητηρίων ή άλλων θεσμών. Με τον τρόπο αυτό, θα έρθουμε πιο κοντά και θα αναδείξουμε τα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουν και οι δύο πλευρές.

Ljupco Nikolovski (1)Θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας η εμπορική αυτή συνεργασία να διευρυνθεί και σε ζητήματα επενδύσεων ή κοινών δράσεων στην αγροδιατροφή;

Βεβαίως! Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε απλά για το θέμα της ονομασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο της, οι δύο χώρες δηλώνουν τη θέληση για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία αποτελεί τη βάση μίας εντατικής, ανοικτής, οικονομικής συνεργασίας.

Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, εξετάζουμε τις επιλογές δημιουργίας ενός νέου μεγάλου εμπορευματικού κέντρου διάθεσης νωπών προϊόντων, το οποίο θα υποστηρίξει την περιφερειακή συνεργασία και θα διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή. Η εμπειρία που διαθέτει η Ελλάδα και η συμμετοχή στο έργο, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τον Ιανουάριο προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση κρατικών αγροτικών γαιών, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι επενδύσεις αφορούσαν την εγκατάσταση θερμοκηπίων, οπωρώνων, αμπελιών και μονάδων επεξεργασίας. Στην πρώτη πρόσκληση, το επενδυτικό ενδιαφέρον ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ, ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και σοβαρό βήμα προς τα εμπρός.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συναντηθεί με πολλές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν άμεσα στον πρωτογενή τομέα της Βόρειας Μακεδονίας. Επιπλέον, για την προώθηση των προϊόντων μας σχεδιάζουμε να συμμετέχουμε στις εμπορικές εκθέσεις της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον.

Πώς εξελίσσονται τα προγράμματα  του υπουργείου σας που απορρέουν από την προενταξιακή σας συμφωνία στην ΕΕ;

Όλο το δυναμικό του υπουργείου μας εργάζεται συστηματικά για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μόλις σε ένα έτος, σε δύο δημόσιες προκηρύξεις, υπερκαλύψαμε όλους τους δείκτες των τριών δράσεων που είναι ενταγμένες στα προενταξιακά εργαλεία. Με τον τρόπο αυτό αποδείξαμε τον υψηλό βαθμό σοβαρότητας που μας διακατέχει, απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εταίρους μας. Αποδείξαμε ότι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και συνεργάτης του κάθε επενδυτή, του κάθε αγρότη ή εταιρείας που επιθυμεί να επενδύσει, να εκσυγχρονιστεί, να επεκταθεί.

«Ευφυής Γεωργία σηµαίνει ποσοτική αύξηση και ποιοτική βελτίωση του αγροτικού προϊόντος µε τη χρήση λιγότερων πόρων»

Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και η Ευρωπαία επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, M. Gabriel, σας επισκέφτηκαν και συζητήσατε για την τεχνολογική συνεργασία και τις εφαρμογές Ευφυούς Γεωργίας.

Η ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής εφαρμόζεται ευρέως στις αναπτυγμένες χώρες. Εμείς δεν θα εξαιρεθούμε από αυτήν τη διαδικασία και, όσο πιο σύντομα την ακολουθήσουμε και ενταχθούμε σε αυτή, τόσο θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο οικονομιών. Η Ευφυής Γεωργία αποτελεί τη νέα και πιο εξελιγμένη μέθοδο διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αποτελεί το κλειδί αύξησης της παραγωγικότητας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις μελλοντικές διατροφικές κρίσεις. Αναφερόμαστε σε μεθόδους ποσοτικής αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης του αγροτικού προϊόντος, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων αυτών.

Η επίτευξη των παραπάνω αποτελεί μέρος των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων. Για τον σκοπό αυτόν, κάνουμε τις απαραίτητες προεργασίες και εφαρμόζουμε πιλοτικά προγράμματα σε διάφορα θέματα. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα και η αξιοποίηση της εμπειρίας της, αποτελεί αντικείμενο της συνεργασίας των δύο χωρών μας.