Το lockdown της Κοζάνης βάζει σε καραντίνα όλο τον αγροτικό τομέα

Στον αέρα η συγκομιδή του κρόκου

Προβλήματα στην τοπική γεωργική παραγωγή, αλλά και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων φέρνει η επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν έως τις 29 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τις πρώτες ημέρες κατάταξής της στο επίπεδο συναγερμού 4 του υγειονομικού χάρτη και ζητούν άμεσα αντιμετώπιση, όπως στο θέμα της συγκομιδής του πλέον γνωστού και εξαγώγιμου προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας, του κρόκου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγών Κοζάνης, Βασίλη Μητσόπουλο, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή του ευαίσθητου λουλουδιού, χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί το ζήτημα της μετακίνησης, αλλά και των απαγορεύσεων στην είσοδο εργατών γης στην περιοχή, που είναι κυρίως από την Αλβανία.

Όπως λέει ο κ. Μητσόπουλος, ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα των μετακλητών εργατών γης που γίνεται μετά από πρόσκληση από κάθε παραγωγό, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη μετακίνηση αυτών που ήδη διαμένουν στην περιοχή, καθώς ο ανώτερος αριθμός των επιβαινόντων σε ένα ΙΧ είναι τρία άτομα. «Κατά τη συγκομιδή του κρόκου, μετακινείται ένας μεγάλος αριθμός εποχικών εργατών καθημερινά από και προς τα χωράφια.

Οι περισσότεροι δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Επομένως, η μετακίνηση των τριών ατόμων με το ίδιο ΙΧ φέρνει δυσκολίες στην ήδη δυσάρεστη κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος. Ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για να επιλυθεί το ζήτημα της μετακίνησης των εργατών και αναμένει τις γραπτές υποδείξεις από τον ΕΟΔΥ για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί κατά τη συγκομιδή του κρόκου σε λίγες ημέρες.

«Είμαστε ανήσυχοι σε ό,τι αφορά τη συλλογή του κρόκου, που φέτος φαίνεται ιδιαίτερα καλή, γιατί δεν θα προλάβουμε και θα μείνουν ασυγκόμιστες ποσότητες στα χωράφια. Η καλλιέργεια του κρόκου είναι ιδιαίτερη και δεν μπορεί να πάει πίσω, όπως με άλλες αγροτικές παραγωγές. Μόλις ανθίσει το λουλούδι, πρέπει να μαζευτεί», καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος.

Συγκομιδή μήλων και μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι

Σε τρία επίπεδα εντοπίζει ο δήμαρχος της Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, τα προβλήματα που δημιουργεί το τοπικό lockdown. Το πρώτο αφορά τη συγκομιδή των μήλων ποικιλίας Φούτζι, το δεύτερο τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και τη μεταφορά των ζώων τους και το τρίτο τη λειτουργία των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων. Όπως λέει για τη συγκομιδή των μήλων, σημαίνει ότι αρκετές νταλίκες, πάνω από 70-80, θα πρέπει να μπαίνουν καθημερινά στην ΠΕ Κοζάνης για να φορτώνουν από τα σημεία συγκομιδής το προϊόν και επειδή είναι νωπό θα πρέπει γρήγορα να βγαίνουν από τον νομό για να το πάνε στις αποθήκες ή στα ψυγεία ή με άλλους τρόπους που θα διατεθούν στους εμπόρους.

«Έχει τεθεί το ζήτημα κατά την επίσκεψη του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και άλλων παραγόντων. Στο τέλος της εβδομάδας, κορυφώνεται η συγκομιδή και αναμένουμε την αντιμετώπισή του», λέει ο κ. Πλακεντάς. Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, ειδικότερα στην περιοχή του Μπούρινου και της Βλάστης, οι οποίοι μεταφέρουν με φορτηγά τα ζώα τους και αυτά που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης στα πεδινά και κυρίως προς την περιοχή της Λάρισας, έχει επιλυθεί με ειδική άδεια, ενώ ανοιχτό έμεινε (έως τις αρχές της εβδομάδας) το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, που αυτή την περίοδο έχουν ιδιαίτερη κίνηση.

Αγωνία για τα αγροτικά προϊόντα, εάν συνεχιστεί η καραντίνα

Ειδικότερα για το θέμα της συγκομιδής των μήλων ποικιλίας Φούτζι αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Εορδαίας, Παναγιώτης Ελευθεριάδης. Όπως είπε, έχουν μείνει λίγες ποσότητες, τις οποίες ευελπιστεί ότι θα τις συγκομίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν από άλλους νομούς, ωστόσο, αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τα φορτηγά και με τις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων.

«Εάν δεν επιτρέψουν να έρθουν τα φορτηγά των εμπόρων, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε τις παραγωγές μας. Οι αποθήκες μας είναι γεμάτες και εάν συνεχιστεί η κατάσταση, όταν θα χρειαστεί να τα προωθήσουμε, θα έχουμε πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Ελευθεριάδης και προσθέτει ότι δεν τους έχει δοθεί καμιά οδηγία ή ενημέρωση για το τι θα πράξουν στο μέλλον.

Κανονικά η διανομή γάλακτος

Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Τριαντάφυλλος Στότογλου, που πραγματοποιεί καθημερινά διανομή γάλακτος σε όλη την ΠΕ Κοζάνης, δηλώνει ότι οι μετακινήσεις του γίνονται κανονικά και χωρίς προβλήματα, όπως και οι διανομές των προϊόντων του στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων με τα οποία συνεργάζεται.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Άμπα, δηλώνει ότι στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή και πως όποια προβλήματα ενσκήψουν θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως συνέβη και κατά την περίοδο της προηγούμενης καραντίνας.