Λύση για τους εργάτες γης ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι αναφορικά με την απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης, καθώς η πολύπλοκη, κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία δυσχεραίνει την, έτσι κι αλλιώς, δύσκολη εύρεση των ανθρώπων που θα απασχοληθούν σε χωράφια και ποιμνιοστάσια.

H ανησυχία των παραγωγών αυξάνεται όσο πλησιάζει η εαρινή περίοδος, καθώς όλοι φοβούνται ότι η αδυναμία εύρεσης εργατών γης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις –για ακόμη μία χρονιά– στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι προσωρινές και ουσιαστικά, όπως καταγγέλλεται, «κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Την ίδια ώρα, έχουν εμφανιστεί ιδιωτικές (κυρίως δικηγορικές) εταιρείες, οι οποίες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα, καλώντας συνεταιρισμό και αγρότες να συνεργαστούν, έναντι αμοιβής, μαζί τους για την… ενοικίαση εργατών γης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον θεσσαλικό κάμπο το αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καπνού, βιομηχανικής πιπεριάς, κερασιών και αχλαδιών, οι οποίοι χρειάζονται πολλά χέρια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η νομοθεσία, ωστόσο, τους υποχρεώνει να απασχολήσουν και να ασφαλίσουν τους εποχικούς εργάτες για εννέα μήνες.

«Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η οργανωμένη πολιτεία είναι να συντονίσει τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, καταγράφοντας τις ανάγκες και καταρτίζοντας ένα κυλιόμενο πρόγραμμα απασχόλησης των εργατών γης στο απαιτούμενο διάστημα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εμείς αυτήν τη διαδικασία. Με ποια τεχνογνωσία, όμως;» αναρωτιούνται Λαρισαίοι συνεταιριστές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Νομού Καρδίτσας και αντιδήμαρχος Σοφάδων, Παναγιώτης Κεφαλάς, υποστηρίζει στην «ΥΧ» ότι «η συγκομιδή στα καπνά είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Οι εργάτες γης πληρώνονται το οκτάωρο και το εργόσημο και ανάλογα με τα κιλά που μαζεύουν λαμβάνουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Συνήθως απασχολούμε Αλβανούς, Πακιστανούς από το Μπαγκλαντές και κάποιες φορές Ρομά. Υπάρχει διάθεση από τους εργάτες γης να εργαστούν στα χωράφια μας, όπως και από την πλευρά των παραγωγών να τους ανταμείψουν γενναία. Για να τους έχουμε έγκαιρα, ξεκινάμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, από αρχές του χρόνου. Αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα στους λογιστές».

SOS από κτηνοτρόφους

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι από την έλλειψη τσοπάνηδων (κτηνοτροφικών εργατών), καθώς η αδυναμία απασχόλησής τους έχει ως συνέπεια να μειώνεται διαρκώς το ζωικό κεφάλαιο. Η ιδιαιτερότητα με τους τσοπάνηδες είναι ότι απαιτούνται κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι γνωρίζουν τη δουλειά και έχουν την ίδια νοοτροπία με τους Έλληνες, είναι ποιμένες δηλαδή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «υπάρχουν ακόμη κάποιοι αλλοδαποί που επιδιώκουν την απασχόληση στην ύπαιθρο και όχι σερβιτόροι σε κάποιο νησί, αλλά η πολιτεία με τους νόμους της τους διώχνει από την πατρίδα μας. Για να εκδοθεί μία απόφαση μετάκλησης αλλοδαπού εργάτη, απαιτείται 1,5 μήνας και τα πρόστιμα που προβλέπονται –αν καθυστερήσει η σχετική διαδικασία– είναι τσουχτερά.

Φτάνουν τα 600 ευρώ για μία μέρα παρανομίας, 1.200 ευρώ για τρεις ημέρες. Η Αποκεντρωμένη ζητά πάρα πολλά δικαιολογητικά για να φέρουμε έναν αλλοδαπό στη χώρα και μας υποχρεώνουν να τους ασφαλίζουμε στο ΙΚΑ (υπολογιζόμενο ετήσιο κόστος 3.000 ευρώ τον χρόνο), τη στιγμή που εμείς ασφαλιζόμαστε στον ΟΓΑ. Άλλες χώρες έχουν απλοποιήσει τις διαδικασίες, εμείς ακόμη όχι. Αυτήν τη στιγμή, η έλλειψη εργατών γης είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την ελληνική κτηνοτροφία. Έχουμε καταθέσει δεκάδες προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, έχουμε αποσπάσει δεσμεύσεις, αλλά μέχρι τώρα αποτέλεσμα μηδέν. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η ίδια αγωνία, λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα να ασχοληθούμε», καταγγέλλει ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας.