Αν. Μακεδονία– Θράκη: Προβληματισμός παραγωγών για το πώς θα λειτουργήσουν τα POS στις λαϊκές

Δυο μήνες προθεσμία, και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Μαρτίου, έχουν οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS), τόσο μεταξύ τους, όσο και με το my data της ΑΑΔΕ. Προβληματισμός επικρατεί για την επιτυχία της συνδεσιμότητας, τα voucher και το αν θα έρθουν έγκαιρα για να τα αξιοποιήσουν οι πωλητές-παραγωγοί και, βέβαια, το κατά πόσο θα απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση του κόστους. Ειδικά σε περιοχές με αδύναμο ή ασταθές σήμα, στις οποίες η σύνδεση στο ίντερνετ συχνά δεν είναι εφικτή, το πιθανότερο είναι πως τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να προκύψουν.

Προς το παρόν, δεν έχουν εμφανιστεί POS στην αγορά της Δράμας, αλλά από τον επόμενο μήνα ο Δραμινός βιοκαλλιεργητής Νίκος Μπενιάτογλου εκτιμά ότι θα έχουν όλοι. Οι παραγωγοί βρίσκονται ακόμα σε διερευνητική διαδικασία, κλείνουν ραντεβού με τις τράπεζες για να ενημερωθούν και δρομολογούν την αγορά των POS. Ως προς τους καταναλωτές, ο ίδιος μεταφέρει ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ενδιαφέρεται και ρωτά για τη χρήση της κάρτας προκειμένου να μην κουβαλά ρευστό μαζί του. «Δεν νομίζω ότι οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους είναι θετικοί απέναντι στην κάρτα, καθώς τα ποσά που πληρώνουν σε έναν παραγωγό στη λαϊκή είναι μικρά, περίπου στα 2 με 5 ευρώ».

«Έρχονται αυξήσεις»

Η επισήμανση του κ. Μπενιάτογλου αφορά την άνοδο του κόστους για τον παραγωγό-πωλητή, η οποία έρχεται να προστεθεί σαν κερασάκι στην τούρτα σε μια σειρά αυξήσεων. Όπως υποστηρίζει, οι τιμές θα αυξηθούν λόγω των ποσοστών που κρατάει η τράπεζα από κάθε συναλλαγή. Ο ίδιος στέκεται και στις υπόλοιπες επιβαρύνσεις στα έξοδα των παραγωγών, οι οποίες δρουν σωρευτικά: «Την αύξηση της τιμής του ρεύματος για να συντηρώ τα φρούτα μου στα ψυγεία, η οποία ήταν πάνω από 200%, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αύξηση έχει γίνει μέχρι τώρα, την απορρόφησα εγώ, για αυτό πιστεύω ότι οι τιμές θα αυξηθούν».

Προβληματισμός επικρατεί για την επιτυχία της συνδεσιμότητας, τα voucher και το αν θα έρθουν έγκαιρα για να τα αξιοποιήσουν οι πωλητές-παραγωγοί και το κατά πόσο θα απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση του κόστους. Ειδικά σε περιοχές με αδύναμο ή ασταθές σήμα, στις οποίες η σύνδεση στο ίντερνετ συχνά δεν είναι εφικτή το πιθανότερο είναι πως τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να προκύψουν

Συζητώντας με τους πελάτες, τους προετοιμάζει πως οι τιμές θα ανέβουν. «Μέχρι τα 10 ευρώ, οι τράπεζες χρεώνουν ένα ελάχιστο ποσό, ωστόσο, όταν αυτό το όριο ξεπεραστεί, η χρέωση ανεβαίνει στα 70 λεπτά για κάθε συναλλαγή, ποσό που θα επωμιστεί ο πελάτης. Επιπλέον, πληρώνουμε μηνιαίο πάγιο στις τράπεζες. Σε απόδειξη του 1,5 ευρώ, κυμαίνεται περίπου στα 10 λεπτά. Οι τράπεζες έχουν πουλήσει αυτό το κομμάτι σε ιδιώτες», σχολιάζει.

Τέλος, ο κ. Μπενιάτογλου τονίζει πως, εάν οι μικροπαραγωγοί-πωλητές των λαϊκών αγορών απορροφήσουν και αυτή την αύξηση, το επάγγελμά τους θα καταστεί μη βιώσιμο.  

Άψε-σβήσε

Η κινητοποίηση για την προμήθεια POS έχει ξεκινήσει από τους επαγγελματίες πωλητές, αλλά, ταυτόχρονα, έχουν ανακύψει διάφορα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η συνδεσιμότητα. Ο Πασχάλης Αθανασίου, παραγωγός λαϊκών αγορών, σχολιάζει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

«Θα πρέπει να γίνει μία αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών. Θεωρητικά δεν θα έχουμε πρόβλημα, λόγω του ότι τις έχουμε αλλάξει την τελευταία διετία, παρ’ όλα αυτά δεν είμαστε απολύτως σίγουροι πώς θα γίνει η σύνδεση», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι έγινε μια ανακοίνωση για voucher που θα δοθούν, με τους παραγωγούς να έχουν κάνει αιτήσεις και να περιμένουν. Επίσης, όπως μαθαίνουν, σε όσους έκαναν αναβάθμιση και δεν μπορούν να συνδεθούν είναι πιθανόν να επιστραφούν τα χρήματα, να πάρουν voucher και να κάνουν την αναβάθμιση.

Οι παραγωγοί έχουν πληροφορηθεί ότι βρέθηκε πάροχος, ο οποίος θα ασχοληθεί με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ο κ. Αθανασίου τονίζει την υποχρέωση αγοράς POS εντός προθεσμίας και περιμένει ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η σύνδεση. «Υπάρχουν προτάσεις από τις τράπεζες και για ασύρματη σύνδεση, αλλά αυτό εναπόκειται στη διακριτική ευκαιρία του πωλητή που θα το προμηθευτεί». Όπως σημειώνει, το ασύρματο προϋποθέτει Android, Wi-Fi και 4G σε POS ή αντίστοιχα σε κάποιο κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και ως POS. Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι είναι ζήτημα παρόχου και υπουργείου το κατά πόσο οι παραγωγοί θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν κανονικά και απρόσκοπτα, γιατί η σύνδεση θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να εκδίδεται η απόδειξη και ταυτόχρονα να ανεβαίνει στην ΑΑΔΕ.  Ο ίδιος εκτιμά ότι σταδιακά πρέπει να επιλυθούν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν. Στην ερώτηση κατά πόσο οι πελάτες ρωτάνε για τα POS, εξηγεί ότι το ποσοστό των ενδιαφερόμενων είναι μικρό.

Διχογνωμία για τις ανατιμήσεις

Αντίθετα με τον κ. Μπενιάτογλου, ο κ. Αθανασίου εκτιμά ότι δεν θα προκύψουν ανατιμήσεις, καθώς, μέχρι στιγμής, η προμήθεια δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη ανά συναλλαγή. Αναγνωρίζει μεν ότι υπάρχει μία μηνιαία επιβάρυνση και κάποιες προμήθειες, ωστόσο αναφέρει ότι όλη η λαϊκή αγορά είχε μία σχετική ανατίμηση.  

Το ερώτημα που θέτουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών είναι γιατί δεν επιλύθηκαν πρώτα τα ζητήματα από την πολιτεία και στη συνέχεια να προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου. Οι ίδιοι φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα voucher και το αν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν και μετά να κάνουν χρήση αυτών.