Mαραθώνια σύσκεψη χωρίς αποτέλεσμα στο ΥπΑΑΤ, διαμάχη για το πετρέλαιο

Σήμερα αποφασίζει η Πανελλαδική Επιτροπή για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Mαραθώνια σύσκεψη χωρίς αποτέλεσμα στο ΥπΑΑΤ, διαμάχη για το πετρέλαιο

Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κυβέρνηση και αγρότες συμφώνησαν χθες (14/2) ότι διαφωνούν. Η συνάντηση ξεκίνησε σε θετικό κλίμα ίσως και λόγω της χθεσινής γιορτής της αγάπης-όπως ανέφερε χαριτολογώντας και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας.

Ωστόσο το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί πριν από τη συνάντηση δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Βασική επιδίωξη των αγροτών ήταν να πάρουν κάποια δέσμευση από την κυβέρνηση στο θέμα του αγροτικού πετρελαίου, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις μετά την πολύωρη σύσκεψη.Το συγκεκριμένο θέμα πυροδότησε ουκ ολίγες εντάσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Πρώτοι βγήκαν από την αίθουσα οι εκπρόσωποι του μπλόκου στις Σέρρες λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι αγρότες και το κυβερνητικό επιτελείο όπου έγιναν και οι ανακοινώσεις για τα πενιχρά αποτελέσματα της βραδιάς.

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: «Δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα βασικά αιτήματά μας»

Στην ίδια γραμμή με τις δηλώσεις στις οποίες είχε κατά καιρούς προβεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν η δήλωση του προέδρου της ΕΟΑΣΝΛ και εκπροσώπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Ρίζου Μαρούδα μετά το πέρας της σύσκεψης: «Η κυβέρνηση μέσα σε αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, όμως την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους, μοιράζει πακτωλούς χρημάτων αλλά και με ευνοϊκές ρυθμίσεις και με την πολιτική της.

Εμείς δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης, όχι μόνο φέτος αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στα μπλόκα αλλά με κάθε μορφή αγώνα γιατί αυτός ο αγώνας δε τελειώνει μια και έξω. Δεν είναι υπόθεση ενός μπλόκου, είναι μακροχρόνιος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειάζεται η οργάνωσή μας, το δυνάμωμα των αγροτικών συλλόγων, το δυνάμωμα των συνομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή τους στους αγώνες, στο δρόμο, γιατί μόνο έτσι, μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε λύσεις, να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρούδας μίλησε για μια επί της ουσίας συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα : «Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά αιτήματά μας για αυτό και λέμε και την καταγγέλλουμε ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας. Ταυτόχρονα όμως ο δικός μας ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στα αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου, αλλά και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας. Αύριο θα γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα, θα γίνουν ενημέρωση στους συναδέρφους μας για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα των αγώνων μας» ήταν τα λόγια του Λαρισαίου συνδικαλιστή.

Τ. Χαλκίδης: «Δεν ικανοποιηθήκαμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας»

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος συλλόγου γεωργών Βέροιας που εκπροσώπησε το Μπλόκο της Κουλούρας στη χθεσινή σύσκεψη, ανέφερε: «Φεύγουμε δεν είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θέλαμε να πάρουμε κάτι στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς μας εξοντώνει να αγοράζουμε πετρέλαιο στο 1,40 και στο 1,50. Το απόγευμα της Παρασκευής (15/2) θα συνεδριάσουμε στα μπλόκα μας και θα πάρο

υμε τις αποφάσεις μας. Μοναδικό θετικό η αναφορά της κυβέρνησης ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τους εργάτες γης για να μπορούμε να δικαιολογούμε τα εργατικά στα έξοδά μας. Ελπίζουμε να δοθεί ουσιαστική λύση γιατί δεν υπάρχει πολύς χρόνος σε δύο μήνες θα μπούμε πάλι σε αυτή τη διαδικασία».

Στ. Αραχωβίτης: «Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα αλλά προσπαθούμε»

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κινήθηκε επίσης στην ίδια ρητορική του τελευταίου διαστήματος, ότι δηλαδή πολλά από τα θέματα και τα αιτήματα των αγροτών μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης.

Παρουσιάζοντας τα ώριμα ζητήματα στα οποία οι αγρότες θα δουν θετικά αποτελέσματα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις τιμές των λιπασμάτων, στην επίλυση των προβλημάτων με τους εργάτες γης από Τρίτες Χώρες ενώ ανέφερε ότι η εφαρμογή της εξόφλησης στα νωπά προιόντα σε 60 ημέρες θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου.Για τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι όσοι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα η ενίσχυσή τους δεν έχει χαθεί και θα τους αποδοθεί σε επόμενη πληρωμή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη ήταν οι εξής: «Ανακοινώσαμε στους αγρότες τις πρώτες παρεμβάσεις για την δέσμη μέτρων σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής.

Για εργάτες γης: Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες χώρες. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα επιλύεται. Το εργατικό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής μαζί με τις εισροές.

Για κόστος εισροών: Επόμενοι στόχοι είναι οι παρεμβάσεις στα λιπάσματα. Έγινε ένα πρώτο βήμα και λύθηκε ένα ζήτημα που ανέβαζε στο κόστος παραγωγής και το επόμενο διάστημα θα το δουν οι αγρότες στην τσέπη τους. Ακολουθούν παρεμβάσεις στα φυτοφάρμακα και τους σπόρους που θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για κτηνοτροφία: Για τους κτηνοτρόφους ένα νέο μέτρο είναι η εισαγωγή ΠΟΠ Φέτας στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία. Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το έτος 2019 – 2020, την επόμενη χρονιά οι μερίδες θα διπλασιαστούν όπως επίσης και την μεθεπόμενη. Παράλληλα μιλήσαμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων την χρονιά που πέρασε. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε την χορήγηση de minimis στους αιγοποροβατοτρόφους και τα ροδάκινα και το επόμενο διάστημα θα δοθούν de mimimis και άλλα προϊόντα τον Φλεβάρη και τον Μάρτη.

Για ρευστότητα: Συζητήσαμε για το πρόβλημα της ρευστότητας και ανακοινώσαμε ότι είμαστε κοντά στην υλοποίηση των μικροπιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ με χαμηλότοκο δάνειο και στα επόμενα νομοθετήματα είναι και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Επίσης συζητήσαμε για το ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια που και φέτος θα έχει την μορφή πληροφοριακών στοιχείων φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

Για δασικούς χάρτες: Μιλήσαμε για τους δασικούς χάρτες όπου στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει επιλυθεί με τη συνεργασία του δασαρχείου του ΥΠΕΝ των περιφερειών και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κανένας αγρότης δεν πρόκειται να χάσει τις επιδοτήσεις. Μέχρι το καλοκαίρι θα γίνουν τρεις πληρωμές έτσι ώστε να πάρουν τα χρήματά τους για το 2018 αλλά και αργότερα οι επιδοτήσεις θα περιμένουν για να δοθούν μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Δόθηκαν απάντησες σε όλα τα ζητήματα. Όχι ότι έχουν επιλυθεί όλα, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητάει και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις. Το 2018, στο τέλος του έτους δόθηκε λύση σε ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των μπλόκων που ήταν οι προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις με την θέσπιση του ακατάσχετου.

Για κόστος παραγωγής: Επίσης υλοποιήθηκε μια δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και ακόμα ένα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης. Μια σειρά πρωτοβουλιών για την μείωση του κόστους παραγωγής έρχονται το επόμενο διάστημα και κυρίως δίνονται κίνητρα και με τον νέο νόμο που θα κατεβάσουμε το επόμενο διάστημα και για τους συνεταιρισμούς.

Επίσης ένα ακόμα ζήτημα που συζητήσαμε με τους αγρότες ήταν η εξόφληση των παραγωγών σε 60 ημέρες όπου πρόσφατα τέλος Δεκεμβρίου του 2018 είχαμε μια τροπολογία που έκανε τον νόμο πιο λειτουργικό. Υπογράφεται μια υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της μέχρι αρχές Μάρτη».

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ