Mαρούλι: Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων για το Πάσχα

καλλιέργεια των μαρουλιών

Ό χειμώνας που πέρασε προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια των μαρουλιών. Οι μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και η ποιοτική υποβάθμιση είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής. Οι παραγωγοί, μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, τρέχουν για να προλάβουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα τις γιορτές του Πάσχα.

Σπορόφυτα ψάχνει η Χαλκίδα

Έντονη είναι η ζήτηση σπορόφυτων μαρουλιού τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Χαλκίδας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και η αδυναμία προετοιμασίας των χωραφιών για τη φύτευση είχαν σαν αποτέλεσμα να πάει πίσω και ο προγραμματισμός των καλλιεργειών στα ανοιξιάτικα κηπευτικά. Περιγράφοντας την κατάσταση, ο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός σπορόφυτων, επισημαίνει: «Λειτουργούμε μέσα σε μία καλλιεργητική περίοδο που κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τον προγραμματισμό των παραγωγών. Η άνοδος των θερμοκρασιών κατά τις τελευταίες ημέρες είχε σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί που προγραμμάτισαν την καλλιέργεια μαρουλιού να ξεκινήσουν άμεσα τις φυτεύσεις. Οι ανοδικές τιμές που παρουσιάζει το μαρούλι τις τελευταίες ημέρες αλλά και οι γιορτές του Πάσχα που έρχονται κίνησαν το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Περισσότερη ζήτηση υπάρχει για την ποικιλία Romana και λιγότερο για τις σαλάτες, τα κόκκινα και τις γαλλικές ποικιλίες».

Η φυτοπροστασία επηρεάζει τις καλλιέργειες του ΘΕΣγη

Η φυτοπροστασία επηρεάζει τις καλλιέργειες του ΘΕΣγη
Μειωμένες θα είναι οι εκτάσεις των καλλιεργειών μαρουλιού

Μειωμένες θα είναι οι εκτάσεις των καλλιεργειών μαρουλιού του συνεταιρισμού ΘΕΣγη στη Λάρισα. Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού τονίζει ότι ο προγραμματισμός τους έχει να κάνει καθαρά με θέματα φυτοπροστασίας: «Οι καλλιέργειες βαμβακιού, που είναι δίπλα από τις δικές μας, έχουν μεγάλους πληθυσμούς εντόμων, τα οποία μετακομίζουν στις καλλιέργειές μας, καθώς το μαρούλι αποτελεί ξενιστή. Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την φιλοσοφία αλλά και την πρακτική του συνεταιρισμού μας. Αναζητώντας πιο οικονομικές και οικολογικές λύσεις, προσπαθούμε να βρούμε χωράφια τα οποία συνορεύουν με σιτηρά και όχι με βαμβακοφυτείες. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες των κηπευτικών, επειδή δεν παρουσιάζουν προβλήματα, θα τηρηθεί το πρόγραμμα όπως προβλέπεται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο».

Παλεύουν με την ποιότητα στην Αττική

Λιγότερα μαρούλια για τις γιορτές του Πάσχα βλέπει ο Γιώργος Παπαβασίλης, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, εστιάζοντας στις καιρικές συνθήκες που δεν άφησαν πολλά περιθώρια. «Έχει ανοίξει ο καιρός και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών του συνεταιρισμού μας ξεκίνησε τη φύτευση του μαρουλιού. Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τις γιορτές του Πάσχα, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε μπροστά μας. Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή μας και ειδικά στην ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε. Τα φυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν χτυπηθεί από την παγωνιά και αυτό είναι σαφές ότι θα επηρεάσει αρνητικά την τιμή»

Έντονο ενδιαφέρον για συμβολαιακή στην Αργολίδα

Η Αργολίδα αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής μαρουλιού της χώρας. Οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν σχεδόν όλους τους τύπους και τις ποικιλίες μαρουλιού έχοντας εξειδικευτεί σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια του φυτού. Ο Θωμάς Χουντάλας, από την περιοχή των Ιρίων, περιγράφει: «Έντονο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον εταιρειών από τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και από εμπόρους της λιανικής, για συμβολαιακές συνεργασίες με παραγωγούς της περιοχής μας. Για τρεις δεκαετίες ασχολούμαι με τα iceberg και για την τρέχουσα περίοδο έχω κλείσει συμβόλαιο για 1,30 ευρώ το κιλό. Λόγω της αυξημένης τιμής από την έλλειψη που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή μας και αρκετοί παραγωγοί ξεκίνησαν τη φύτευση».