Μαρούλι: Για το Πάσχα και το καλοκαίρι προγραμματίζουν οι παραγωγοί

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι φυτεύσεις του μαρουλιού, καθώς ο καιρός παραμένει σύμμαχος. Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ημέρες του Πάσχα, όπου εκεί θα κορυφωθεί η ζήτηση. Για τον λόγο αυτόν, οι υπαίθριες φυτεύσεις ξεκίνησαν νωρίτερα, ακόμη και με τον κίνδυνο όψιμων παγετών.

Παράλληλα, εντείνονται οι προετοιμασίες για τις φυτεύσεις στις ορεινές περιοχές, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για την καλοκαιρινή περίοδο. Όπως είναι γνωστό, το μαρούλι στις υψηλές θερμοκρασίες ξεβλαστώνει εύκολα, με αποτέλεσμα να απαιτεί ειδικές τεχνικές, με υψηλό όμως κόστος παραγωγής.

Ο Κυπριανός Λιάπης, παραγωγός κηπευτικών από το Καινούργιο Φθιώτιδας, καλλιεργεί διαφορετικούς τύπους μαρουλιού, τα οποία διοχετεύει στη λαχαγορά της Αθήνας. Ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος λόγω της ζήτησης του προϊόντος από την εστίαση και της αύξησης του τουρισμού. «Προσπαθώ να ευθυγραμμιστώ όσο είναι δυνατόν με τις ανάγκες της αγοράς στα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά στο μαρούλι. Η αγορά απαιτεί μεγάλες ποσότητες, με σταθερές όμως παραδόσεις, σε κάτι το οποίο πρέπει να είμαστε συνεπείς. Ξεκίνησα από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώσω τις φυτεύσεις στις αρχές Μαΐου, ώστε να έχω μέχρι τον Ιούνιο». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Λιάπης είπε ότι αυτές κυμαίνονται στα περίπου 25 λεπτά για το κλασικό μαρούλι και στα 30 λεπτά το τεμάχιο για τις σαλάτες.

Λιγότερες οι εκτάσεις στην Τρίπολη λόγω έλλειψης νερού

Μπορεί η ζήτηση του μαρουλιού να είναι σταθερή, όμως τον Κώστα Μαλλίρη, παραγωγό και έμπορο μαρουλιών, τον προβληματίζει η άρδευση των χωραφιών. «Στην περιοχή μας και σε άλλα ορεινά μέρη της Πελοποννήσου, λόγω των καιρικών συνθηκών, καλλιεργούμε σε μεγάλα υψόμετρα την καλοκαιρινή περίοδο. Δυστυχώς, οι μειωμένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις θα δυσχεράνουν τον προγραμματισμό των παραγωγών, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις», αναφέρει.

Κλείνοντας, ο κ. Μαλλίρης κάνει αναφορά στην τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, που για τον ίδιο θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως ένα μεγάλο ποσοστό των μαρουλιών και άλλων φυλλωδών λαχανικών καλύπτεται με εισαγωγές από άλλες χώρες και κυρίως από την Πολωνία.

Έτοιμη σαλάτα και απότους χονδρεμπόρους

Τα φυλλώδη λαχανικά δεν προωθούνται μόνο ως νωπά, αλλά μπορεί να τυποποιηθούν και να συσκευαστούν με τη μορφή έτοιμης σαλάτας. Οι έμποροι αυτού του είδους, αντί να πουλάνε μόνο νωπά λαχανικά έχουν δημιουργήσει μικρές βιοτεχνίες, όπου τυποποιούν και συσκευάζουν τα κηπευτικά και, στη συνέχεια, τα διοχετεύουν στη λιανική και στην εστίαση. Ο Άγγελος Βίγκος, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών, καλλιεργεί σχεδόν το σύνολο των φυλλωδών λαχανικών και ένα ποσοστό το προωθεί σε βιοτεχνίες κοπής σαλάτας.

Υποστηρίζει ότι για την τρέχουσα περίοδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Πάσχα, που «περιμένουμε να πάρουμε καλύτερες τιμές. Εμείς κάθε 15 μέρες κάνουμε φυτεύσεις μαρουλιού και το καλοκαίρι προσπαθούμε με συστήματα υδρονέφωσης και σκίασης να κρατήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα φυτά μας για να μην ξεβλαστώσουν», αναφέρει.

Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε πως οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται «στα 30 λεπτά για το κλασικό μαρούλι και στα 35 για τις σαλάτες».