Master plan για τη γεωργία του μέλλοντος στη Θεσσαλία

Οι πρωτοβουλίες του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Β. Γιαγιάκου

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» για το «αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργίας» να μίλησε γενικότερα, στη Θεσσαλία, όμως, το Επιμελητήριο Τρικάλων ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γεωπονίας) και την περιφέρεια, προκειμένου να συνταχθεί ένα master plan για τη γεωργία.

Εξαγώγιμα προϊόντα

Παρουσιάζοντάς μας το όραμά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βασίλης Γιαγιάκος, υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει τα φωτοβολταϊκά πάρκα να κυριαρχήσουν στον θεσσαλικό κάμπο, όταν αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε τροφοδότη της Ευρώπης».

Όπως ο ίδιος τονίζει, «πρέπει να επενδύσουμε σε εξαγώγιμα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Δεν γίνεται να επενδύουμε σε καλλιέργειες που μας προσφέρουν 80 και 100 ευρώ το στρέμμα, όταν έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ακτινίδια, φιστίκια, αμύγδαλα και φρούτα, τα οποία εκτινάσσουν το κέρδος στα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Στόχος μας είναι να γίνει ένα master plan για τα 4,5 εκατ. στρέμματα της Θεσσαλίας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με επιχειρηματίες παραγωγούς της αγοράς. Σκοπός μας είναι, βήμα – βήμα, να δημιουργήσουμε τη γεωργία του μέλλοντος, η οποία θα χαρακτηρίζεται από δυναμικές καλλιέργειες που θα δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας, με στόχο η Θεσσαλία να γίνει ο λαχανόκηπος, ο ανθόκηπος και ο οπωρώνας της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς επιστήμονες και διακεκριμένους καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι έχουν μείνει έκπληκτοι με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη γεωγραφία της περιοχής, παροτρύνοντας τους παραγωγούς να ασχοληθούν με τη δενδροκομία.

«Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και αυτό επιδιώκω με τις πρωτοβουλίες μου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαγιάκος. Προς την κατεύθυνση αυτή, συναντήθηκε με τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκο Δαναλάτο, τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Περιβάλλοντος, Νίκο Τσιρόπουλο, τον καθηγητή Δενδροκομίας, Γιώργο Νάνο, τον ομότιμο καθηγητή, Θεοφάνη Γέμτο, και τον επίκουρο καθηγητή, Κυριάκο Γιαννούλη.

Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε κάθε τμήμα της σχολής να καταρτίσει το επόμενο διάστημα ένα περίγραμμα της πρότασης για την ανάπτυξη των επιμέρους τομέων της γεωργίας (δενδροκομία, λαχανοκομία, αρωματικά φυτά κ.λπ.) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παράλληλα, για την ανάδειξη και τη στήριξη της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας, συμφωνήθηκε να έρθει ο κ. Γιαγιάκος σε επαφή με τον υπουργό ΑΑΤ, Σπ. Λιβανό, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, με τον οποίο υπάρχει συναντίληψη και ο οποίος στηρίζει την πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο κ. Γιαγιάκος ανέλαβε τα ηνία του Επιμελητηρίου Τρικάλων πριν από 15 χρόνια, είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής του την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού (ελέω Μετεώρων), με ιδανικό σενάριο τη συνεργασία των δύο κλάδων. Σήμερα, έχει καταφέρει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και κυρίως των θεσσαλικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής: Το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι από τα λίγα που διαθέτουν ξεχωριστό αγροτικό τμήμα, η συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας, η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο στο υπουργείο Τουρισμού για τα βότανα του Κόζιακα και τη δημιουργία βοτανικού κήπου, η δημιουργία του «Μετεωρίσιμο», μιας γαστρονομικής ταυτότητας των Τρικάλων, που παρουσιάζει και προωθεί την τρικαλινή γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται μέσω των καταστημάτων κ.ά.