MaZiC®: Υγρό λίπασμα με ιοντική τεχνολογία για υγιή φυτά που αντέχουν – Αστραπιαία απορρόφηση και δράση

Δεν απαιτούνται μεγάλες δόσεις ανά στρέμμα
11/04/2025
5' διάβασμα
mazic-ygro-lipasma-me-iontiki-technologia-gia-ygii-fyta-pou-antechoun-astrapiaia-aporrofisi-kai-drasi-350654

Το MaZiC® είναι υγρό λίπασμα που περιέχει μαγγάνιο, ψευδάργυρο και χαλκό στα φυτά σε ενυδατωμένη ιοντική μορφή υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τροφοπενίας (έλλειψης) αυτών των τριών ιχνοστοιχείων, η οποία προκαλεί χλώρωση (κιτρίνισμα) των φύλλων της νεαρής βλάστησης, ανάσχεση της φυσιολογικής ανάπτυξης των φυτών και, τελικά, καχεκτικότητα και μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

Παράγεται με καινοτόμο τεχνολογία, που επιτυγχάνει τη δημιουργία ενεργών ιόντων μαγγανίου, ψευδαργύρου και χαλκού, τα οποία διεισδύουν ταχύτατα στους φυτικούς ιστούς, μετακινούνται σε σημεία που έχουν ανάγκη τα τρία αυτά ιχνοστοιχεία, διαπερνούν εύκολα τις κυτταρικές μεμβράνες και παρέχουν άμεσα και αποτελεσματικά θρέψη στα φυτά. Τα αποτελέσματα είναι τόσο γρήγορα που γίνονται ορατά σε 2-3 μέρες από την εφαρμογή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτούνται μεγάλες δόσεις MAZIC® ανά στρέμμα. Ειδικότερα, διαφυλλικά απαιτούνται 100ml ανά 100 λίτρα νερού για πρόληψη και 150-200ml ανά 100 λίτρα νερού για θεραπεία τροφοπενιών. Εφαρμογή με υδρολίπανση απαιτεί 200-300ml ανά στρέμμα ανάλογα με τη θρεπτική κατάσταση και τις ανάγκες της καλλιέργειας.

Ο ρόλος του μαγγανίου, του ψευδαργύρου και του xαλκού στα φυτά

Το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός απορροφώνται από τα φυτά κυρίως στη δισθενή κατιονική μορφή τους (Mn2+, Ζn2+, Cu2+) είτε μέσω των ριζών είτε διαφυλλικά. Η απορρόφησή τους από το έδαφος δυσχεραίνεται από αντιδράσεις ακινητοποίησης των στοιχείων αυτών στο έδαφος, ενώ η απορρόφηση από το φύλλωμα είναι πιο απλή και αποτελεσματική διαδικασία, αρκεί τα στοιχεία να χορηγούνται σε μορφή εύκολα απορροφήσιμη για τα φυτά, όπως αυτή των ιόντων Mn2+, Ζn2+, Cu2+ που περιέχονται στο MAZIC®.

Και τα τρία αυτά ιχνοστοιχεία διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε πληθώρα μεταβολικών διεργασιών στα φυτά: Στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και στη φωτοσύνθεση, στην παραγωγή αμινοξέων και πρωτεϊνών, στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων, στη ρύθμιση του επιπέδου φυτοορμονών και αύξησης του φυτού, στην αναπνοή και τον μεταβολισμό του αζώτου, στη γονιδιακή έκφραση, στον μεταβολισμό υδατανθράκων, στη γονιμότητα των φυτών και στην άμυνα εναντίον ασθενειών. Ενδεχόμενη έλλειψή τους επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών, το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των φύλλων και των καρπών και, τελικά, την υγεία και την παραγωγικότητα των φυτών.

Οι τροφοπενίες ειδικά του ψευδαργύρου, δευτερευόντως του μαγγανίου και λιγότερο συχνά του χαλκού είναι διαδεδομένες στα ελληνικά καλλιεργούμενα εδάφη. Συχνά, όμως, υποεκτιμώνται από τους παραγωγούς. Παρουσιάζονται συνήθως σε αλκαλικά και ασβεστούχα εδάφη με υψηλό pH (άνω του 6,5) ή με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, σε αμμώδη εδάφη, καθώς και σε εδάφη που προέκυψαν από πετρώματα φτωχά σε μαγγάνιο, ψευδάργυρο ή χαλκό. Και τα τρία αυτά ιχνοστοιχεία είναι δυσκίνητα στα φυτά και γι’ αυτό τα συμπτώματα της έλλειψής τους εκδηλώνονται πρώτα στα νεαρά φύλλα με τη μορφή μεσονεύριας χλώρωσης, η οποία μπορεί να μοιάζει με αυτήν του σιδήρου.

Χρήση σε σημαντικές καλλιέργειες

Οι ανάγκες κάθε καλλιέργειας σε θρεπτικά στοιχεία ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το στάδιό της, το είδος των φυτών, τα εδαφικά χαρακτηριστικά και άλλους παράγοντες. Γενικά, πριν από την εφαρμογή ενός ετήσιου σχεδίου λίπανσης, συνιστάται να γίνεται ανάλυση εδάφους και φυλλοδιαγνωστική, για να προσδιοριστούν οι ακριβείς ανάγκες των φυτών, ώστε να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ορθολογικής λίπανσης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, συνιστάται, γενικά, να γίνονται περισσότερες εφαρμογές με μικρές δόσεις παρά μία ή λίγες με μεγάλες δόσεις.

Εσπεριδοειδή

  • Ενδεικτικές δόσεις: 150-200ml ανά 100 λίτρα νερού διαφυλλικά ή 300ml ανά στρέμμα με υδρολίπανση αναλόγως των αναγκών της καλλιέργειας.
  • Ενδεικτικός όγκος νερού διαφυλλικά: 150 έως 200 λίτρα ανά στρέμμα.

Μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ακτινίδια, αμπέλι, ροδιά, ελιά

  • Ενδεικτικές δόσεις: 100-150ml ανά 100 λίτρα νερού διαφυλλικά ή 200-300ml ανά στρέμμα με υδρολίπανση αναλόγως των αναγκών της καλλιέργειας.
  • Ενδεικτικός όγκος νερού διαφυλλικά: 80 έως 150 λίτρα ανά στρέμμα.

Φράουλα, σαλανώδη, κολοκυνθοειδή, φυλλώδη και άλλα λαχανοκομικά

  • Ενδεικτικές δόσεις: 100ml ανά 100 λίτρα νερού διαφυλλικά ή 200ml ανά στρέμμα με υδρολίπανση αναλόγως των αναγκών της καλλιέργειας.
  • Ενδεικτικός όγκος ψεκασμού: 30 έως 150 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος ανά στρέμμα.

Χλοοτάπητες και εκτατικές καλλιέργειες (ρύζι, βαμβάκι κ.λπ.)

  • Ενδεικτικές δόσεις: 100ml ανά 100 λίτρα νερού διαφυλλικά ή 200ml ανά στρέμμα με υδρολίπανση αναλόγως των αναγκών της καλλιέργειας.
  • Ενδεικτικός όγκος ψεκασμού: 30 έως 80 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος ανά στρέμμα.

Καλαμπόκι, μηδική, καπνός

  • Ενδεικτικές δόσεις: 100-150ml ανά 100 λίτρα νερού διαφυλλικά ή 150-200ml ανά στρέμμα με υδρολίπανση αναλόγως των αναγκών της καλλιέργειας.
  • Ενδεικτικός όγκος ψεκασμού: 30 έως 80 λίτρα ανά στρέμμα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: