Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 10η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς στον Δήμο Τεμπών

Οι Γόννοι τίμησαν το προϊόν-ταυτότητά τους
17/12/2024
5' διάβασμα
me-epitychia-oloklirothike-i-10i-pandimotiki-giorti-elias-ston-dimo-tebon-342016

Με την ολοκλήρωση της φετινής συγκομιδής της ελαιοπαραγωγής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 10η ετήσια διήμερη Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών, το Σαββατοκύριακο, στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γόννων.

Η Γιορτή Ελιάς, πλέον θεσμός για την περιοχή, έχει ως στόχο την ανάδειξη της ελιάς, ενός από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα του Δήμου, που παράγει τον «πράσινο χρυσό» -το ελαιόλαδο- και τη βρώσιμη ελιά. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην εφαρμογή νέων καινοτόμων πρακτικών, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων, ώστε να προωθηθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Για τις εκδηλώσεις ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης δήλωσε τα εξής: «Ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που προάγει την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα της ελιάς μας».

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε επιστημονική εσπερίδα με ομιλητές που ανέπτυξαν θέματα για τη βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών, την εδαφολογία, τους ισχυρισμούς υγείας και τη βιωσιμότητα της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα: Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου Γεωπόνος Σπύρος Μπετχαβές παρουσίασε τις βασικές πληροφορίες της ελαιοκαλλιέργειας στον Δήμο Τεμπών. Η ελαιοκαλλιέργεια καλύπτει 47.000 στρ. περίπου, από τα οποία 14.000 στρ. καλλιεργούνται με βρώσιμη ελιά και οι υπόλοιπες για παραγωγή ελαιόλαδου. Η καλλιέργεια γίνεται είτε παραδοσιακά χωρίς άρδευση και εντατικά. Τελευταία παρατηρείται στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια. Η φετινή παραγωγή ελιάς ήταν 17.000 τόνοι επιτραπέζιας και περίπου 20.000 τόνοι για ελαιόλαδο. Τα κυριότερα προβλήματα της καλλιέργειας είναι η βακτηρίωση, η βερτιτσιλίωση και το κυκλοκόνιο εκτός από τους εχθρούς δάκο και πυρηνοτρήτη. Ο ομιλητής επισήμανε τον κίνδυνο της ανίατης ασθένειας «ξυλέλα» που απειλεί την καλλιέργεια. Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας Βασίλης Σπανός, αφού επισήμανε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόκαρπου και του ελαιόλαδου της περιοχής, επικεντρώθηκε στην ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων της ελιάς, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία από την οποία θα ωφεληθούν οι παραγωγοί και καταναλωτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FoodOxys δρ Τέκος Φώτης αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της ελιάς που οφείλεται στη χαμηλή οξύτητα και την αυξημένη συγκέντρωσης πολυφαινολών, που έχουν επανειλημμένα διαπιστωθεί, που παίζουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Τέλος, ο γεωπόνος δρ Εδαφολογίας, πρ. διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χρήστος Τσαντήλας ανέλυσε τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για τον Δήμο Τεμπών, τις σημαντικές προοπτικές της, την ανθεκτικότητα της καλλιέργειας στην κλιματική αλλαγή, τα σημαντικά προβλήματα που έχει στην περιοχή που επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα της ξηρασίας, επικεντρώθηκε στα σημαντικά προβλήματα της καλλιέργειας και κυρίως στην ανάγκη βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου και της επίλυσης του αρδευτικού προβλήματος. Σημαντική παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο συντ. γεωλόγος και πρ. υπάλληλος της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων Αθανάσιος Ευαγγελόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το υπόγειο υδατικό δυναμικό της περιοχής του Δήμου Τεμπών και την εξέλιξή του, προτείνοντας διάφορες πιθανές θέσεις για άντληση υπόγειου νερού. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία επισημάνθηκαν τα προβλήματα της καλλιέργειας, όπως χαμηλές τιμές προϊόντων, μεγάλη ανάγκη για εκτέλεση έργων αγροτικής οδοποιίας και εξασφάλισης αρδευτικού νερού. Αποφασίστηκε να διατυπωθεί πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο εκπόνησης μελέτης ανασυγκρότησης της ελαιοκαλλιέργειας στον Δήμο.

ΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Tην Κυριακή μετά τον Αγιασμό, που τέλεσε ο ιερέας π. Χρήστος και τους σύντομους χαιρετισμούς του δημάρχου, κ. Μανώλη, και του αντιπεριφερειάρχη, κ. Τσέτσιλα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γόννων παρουσίασε ένα μοναδικό πολιτιστικό δρώμενο αφιερωμένο στην ελιά, με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου, κας Βασιλικής Κουκουθάκη. Παράλληλα, στην αίθουσα λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Ελιά από την Αρχαιότητα έως σήμερα», την οποία επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Καραβιδές, καθώς και έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Γόννων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ Λάρισας ετοίμασαν γευστικά εδέσματα με βάση την ελιά, ενώ μέλη του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Γόννων «Αντιγονίδες» παρουσίασαν τοπικές συνταγές, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες στους παρευρισκόμενους.

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης έκλεισε την εκδήλωση ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη Γιορτή Ελιάς το 2025, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης αυτής της παράδοσης για την ανάπτυξη του Δήμου και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: