Με «λιβαδικές μονάδες» επιχειρεί να δώσει λύση στους βοσκοτόπους το ΥπΑΑΤ

Την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις διαβούλευσης και διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα πραγματοποίησε στα Ιωάννινα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και κεντρική ομιλία του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στις βοσκήσιμες γαίες σημειώνοντας ότι τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα στηρίζονται σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής  τα οποία θα συντάσσονται και θα έχουν ισχύ από 3  μέχρι 5 έτη και στη συνέχεια θα αναθεωρούνται, με ευθύνη του Δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας αναλόγως του χωρικού εύρους της μελετούμενης έκτασης, η δε κατανομή τους θα γίνεται από αρμόδια Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του οικείου Δήμου, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

«Θα κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς της κοινοχρησίας των βοσκοτόπων που είναι και η κύρια αιτία της υποβάθμισής τους», σημείωσε ο κ. Απόστου.

Και πρόσθεσε: «Κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση θα έχει τη δική της λιβαδική μονάδα. Θέλουμε να προσφέρει στα αγροτικά ζώα μια πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Είναι αδιανόητο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο να πληρώνουμε  για εισαγωγή σόγιας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω να  βάλω στο νου σας μια μελλοντική εικόνα της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο . Να ασκείται μέσα σε περισσότερες από  1.000 λιβαδικές μονάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση  θα είναι  εύκολη η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα μπορούν όχι μόνο να προβαίνουν από κοινού στην αγορά των εφοδίων τους, αλλά και  να δημιουργούν  σε κατάλληλες θέσεις εντός των εκτάσεων που  τους έχουν χορηγηθεί, τις βασικές υποδομές, από αλμεκτήρια μέχρι αποθήκες και γιατί όχι και μικρά τυροκομεία.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Ξεκινήσαμε σήμερα μια προσπάθεια αφενός μεν να ακούσουμε τους ίδιους τους παραγωγούς, αφετέρου να αναδείξουμε τις θέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και της Κυβέρνησης πάνω σε συγκεκριμένους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής που είναι “σημαίες”  για τη χώρα μας. 

Ξεκινήσαμε με την αιγοπροβατοτροφία και την Ήπειρο γιατί είναι τέτοιος ο συνδυασμός και των δυο που απαντά στη δυνατότητα της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε ως χώρα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. 

Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τους παραγωγούς και αυτό που με ενθουσίασε ήταν ότι ακούστηκαν προτάσεις και θέσεις για τα προβλήματα που έχει ο χώρος. Αυτό όμως που αποκόμισα είναι η εμπιστοσύνη που έχει όλος ο κόσμος στον συγκεκριμένο κλάδο. Πιστεύω ότι και με τη δική μας τη βοήθεια αλλά πρώτα απ’ όλα και με τους ίδιους τους παραγωγούς θα καταφέρουμε για τη φέτα, αυτό το προϊόν που αποτελεί τη ναυαρχίδα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δυναμική και προοπτική που έχει στην παγκόσμια αγορά».

Στην ημερίδα, παρέστησαν και μίλησαν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ  Νίκος Αντώνογλου.