Με όχημα το κάστανο, ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας πρωτοπορεί

«Προχωρήσαμε σε φορολογικές και βιοχημικές αναλύσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τον ισχυρισμό υγείας για τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία του κάστανου. Η κίνηση αυτή μας βοήθησε και στη σύνταξη του φακέλου που αναδεικνύει τη διαφορετικότητά του και την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ», επισημαίνει ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του ΑΣ Μελιβοίας.
Για την ξεχωριστή ποιότητα του κάστανου και για το δίκτυο των υποπροϊόντων που παράγουν, όπως μπύρα, λικέρ, σοκολάτα, ζυμαρικά και άλευρο, το οποίο είναι χωρίς γλουτένη, ενημέρωσε τους επισκέπτες της έκθεσης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που διοργάνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Αθήνα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας
«Η Αθανάτη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Βαγγέλη Κρανιώτη, «στην έκθεση στο Μετρό Συντάγματος είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάστανου Μελιβοίας και για τις προσπάθειες που κάνουμε να προστατεύσουμε την ταυτότητα του προϊόντος». Όπως εξηγεί, «τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσδιορίζονται στο χρώμα και στο σχήμα του περικαρπίου, στο μέγεθος (μεγαλόκαρπο), στη στιλπνότητα και στην ανθεκτικότητα των καρπών, αλλά και στη μετρίως γλυκιά γεύση, τραγανή υφή και υψηλή διάρκεια επίγευσης.
Στην περίπτωση αυτή, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση της θάλασσας στην περιοχή προέλευσης, που επηρεάζει τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη φυσικοχημική σύσταση των καρπών και, άρα, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά».
Και συμπληρώνει: «Προχωρήσαμε σε φορολογικές και βιοχημικές αναλύσεις για να ενισχύσουμε τον ισχυρισμό υγείας για τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία του κάστανου, κίνηση που μας βοήθησε και στη σύνταξη του φακέλου που αναδεικνύει τη διαφορετικότητά του και την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ. Μάλιστα, στην περίπτωση παρασκευής του άλευρου, η επεξεργασία του γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, σε ειδικούς πετρόμυλους, για να μην καίγονται οι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες, εν αντιθέσει με τη βιομηχανική παραγωγή».
Εξωστρέφεια – Συνεργασίες
Ο συνεταιρισμός διακρίνεται για την εξωστρέφειά του και την πρωτοπορία του, καθώς συμμετέχει σε πάρα πολλά προγράμματα και «τρέχει» διάφορες συνεργασίες. Παράλληλα, επιδιώκει τη συμμετοχή του σε προγράμματα μεταποίησης-τυποποίησης, καθώς και στην επεξεργασία των υποπροϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη βιομηχανία «Βιολάντα» για την παρασκευή μπισκότου από κάστανο και υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση όλων των υπολειμμάτων της καστανιάς. Ακόμη, συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να δημιουργήσει τη δική του ποικιλία καστανιάς, αλλά και για τη συγκράτηση μεγάλων όγκων νερού, ώστε να αντιμετωπίσει τη διάβρωση του εδάφους, με την εφαρμογή λύσεων σπόγγου για τη συγκράτηση της εδαφικής υγρασίας από το πρόγραμμα Horizon 2021-27 και με τη βοήθεια επιστημόνων από τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή 130 κορυφαίων οργανισμών και ερευνητικών φορέων, ο συνεταιρισμός παρουσίασε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και αναμένεται ένα νέο πρωτόκολλο, το οποίο θα ακολουθηθεί για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ο συνεταιρισμός συμμετέχει στο δίκτυο Eurocastania.