Με το βλέμμα στο αύριο οι πρόσφυγες στις παιδικές κατασκηνώσεις του ΥπΑΑΤ
Ένα καταφύγιο ασφάλειας και ανθρωπιάς έχουν βρει στις παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Σούνιο 400 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη Συρία. Ανάμεσά τους είναι 70 γυναίκες, οι δέκα εγκυμονούσες, και 120 παιδιά.
Μάλιστα, από τον Απρίλιο, οπότε και μεταφέρθηκε στη δομή προσωρινής φιλοξενίας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την προβλήτα του Πειραιά, μέχρι και σήμερα έχουν γεννηθεί τρία παιδιά. «Θα έλεγα πως είναι μία από τις καλύτερες δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Σάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής, καθώς πρόκειται για νέες εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενούν τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου, των φορέων του, αλλά και των αγροτών της χώρας.
Ξύλινα σπιτάκια, χώροι δημιουργικής απασχόλησης και αθλητισμού σε έναν περιβάλλοντα χώρο πρασίνου συνθέτουν μία δομή φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες, κυρίως για τα μικρά παιδιά. Την καθαριότητα του χώρου έχει αναλάβει ο δήμος, όπως και άλλες εργασίες, και τη σίτιση των ανθρώπων, που διαμένουν στις εγκαταστάσεις, το Πολεμικό Ναυτικό. Ωστόσο, το φαγητό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, οι βρεφικές τροφές, όπως και μία σειρά άλλων προϊόντων, από πάνες και ρούχα μέχρι κονσέρβες, καλύπτονται από την προσφορά του απλού κόσμου, των εθελοντών του Δικτύου, των κατοίκων της Λαυρεωτικής, ενώ δεν είναι λίγα και τα δέματα που φτάνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για μία συνεχή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ανιδιοτελή προσφορά, η οποία έχει απλωθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι, μας αναφέρει ο Σάκης Παπαδόπουλος, «αλλά κανένας δεν επιθυμεί να μείνει στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θέλει να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του, που βρίσκεται σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Και νιώθουν αβεβαιότητα, για το αύριο». Ο ίδιος μας επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη χώρα μας ο κόσμος να παραμείνει στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, ανεπηρέαστος από τις φωνές μισαλλοδοξίας που συχνά προσπαθούν να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Να σημειωθεί ότι την ευθύνη της λειτουργίας του χώρου, όπως και των άλλων δύο στην Αν. Αττική, έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και τις δημοτικές αρχές. Σε επικοινωνία μας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μας ανέφεραν ότι δεν συμμετέχει στον συντονισμό παρά μόνο στην παραχώρηση του χώρου. Όσο για τα παιδιά των δικαιούχων του υπουργείου, δεν προβλέπεται προς το παρόν κάποια εναλλακτική λύση για το καλοκαίρι.
Γεωργία Μπόχτη