Με το βλέμμα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2027 έπεσε η αυλαία του ΕΣΠΑ 2014-2020

09/07/2024
4' διάβασμα
me-to-vlemma-ston-evropaiko-proypologismo-meta-to-2027-epese-i-avlaia-tou-espa-2014-2020-325909

Το ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα που άφησε το ΕΣΠΑ 2014-2020 στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, η σημασία των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής, αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν τα επόμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης (3/7) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο Ωδείο Αθηνών.

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε το μετρήσιμο αποτέλεσμα από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και το ισχυρό αποτύπωμα των έργων που υλοποιήθηκαν στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020: Ενισχύθηκαν περισσότερες από 483.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά δημόσια κτήρια, αλλά και χιλιάδες νοικοκυριά, μέσω του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα διαχείρισης αποβλήτων και βελτιωμένης επεξεργασίας λυμάτων, διασυνδέθηκε ηλεκτρικά η Κρήτη με την Αττική και την Πελοπόννησο, πολίτες ωφελήθηκαν από μέτρα δασικής πυροπροστασίας και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά.

 

Προτεραιότητες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. «Αξιοποιήθηκε το σύνολο του προϋπολογισμού, ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις περιφέρειες της χώρας, ενώ πάνω από 10 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Τώρα, έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του ΕΣΠΑ 2021-2027, για το οποίο η Ελλάδα ήταν πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση. Με περισσότερα από 26 δισ. για πληθώρα δράσεων και προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως είχαμε δεσμευθεί, οι περιφέρειες έχουν το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ».

Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας, καθώς αποτελούν ένα πακέτο υπερδιπλάσιο από το Σχέδιο Μάρσαλ και αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση στην ΕΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έρχονται, και επεσήμανε πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι οι τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής μετά το 2027, παράλληλα με την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, την άνοιξη του 2025, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο ΠΔΠ 2028-2034, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα περιλαμβάνει και την Πολιτική Συνοχής μετά το 2027.

 

Ανεργία – Κατάρτιση

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Andriana Sukova, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, στην αύξηση της απασχόλησης και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μίλησε για ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την ψυχαγωγία, για ποιοτική εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς. «Δεν πρέπει να μείνει κανένας πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΤ ως το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των ανθρώπων.

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί κι άλλο η ανεργία, καθώς τα ποσοστά φτώχειας παραμένουν υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην κατάρτιση των πολιτών. Όπως αποκάλυψε, το ποσοστό πρόσβασης των Ελλήνων σε νέες δεξιότητες ανέρχεται μόλις στο 16%, αρκετά χαμηλά από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε είναι μεγάλη» τόνισε, καθώς στόχος είναι το 2030 το ποσοστό να ξεπεράσει το 40%.