Mεγάλη η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα για την επισιτιστική ασφάλεια

Τη δημιουργία ανθεκτικότερων και αποτελεσματικότερων αλυσίδων αξίας, την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και τα βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνθέτουν τα θεματικά πεδία με τις περισσότερες ελληνικές συμμετοχές που καταγράφονται στην πρόσκληση «Επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, έρευνα στον τομέα της θάλασσας, της ναυτιλίας και των εσωτερικών υδάτων και βιο-οικονομία» του ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020».

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, κατά τη χρονική περίοδο 2014-2019, η Ελλάδα βρισκόταν στην 11η θέση μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τη συνολική χρηματοδότηση στην ΕΕ, και σε ένα μεγάλο ποσοστό των έργων που τελικά χρηματοδοτήθηκαν (38,74%) στην εν λόγω κοινωνική πρόκληση, υπήρχε ελληνική συμμετοχή. Μάλιστα, το πεδίο προτεραιότητας που συγκέντρωσε και το υψηλότερο ενδιαφέρον των ελληνικών συμμετοχών (49%) αφορά την «Επισιτιστική Ασφάλεια».

Ειδικότερα, οι ελληνικοί φορείς χρηματοδοτήθηκαν με 63,5 εκατ. ευρώ σε 146 έργα, ποσό που αντιστοιχεί σε 257 ελληνικές συμμετοχές από 110 φορείς, εκ των οποίων οι 63 είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των ελληνικών συμμετοχών (55%) προέρχεται από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα.

Περιβάλλον

Μεγάλο όμως ήταν το ενδιαφέρον και για την κοινωνική πρόσκληση «Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες», και δη σε θεματικά πεδία που αφορούν την κυκλική οικονομία, τις πρώτες ύλες, το νερό και την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης:

 Οι ελληνικοί φορείς χρηματοδοτήθηκαν με 60 εκατ. ευρώ σε 101 έργα, ποσό που αντιστοιχεί σε 201 ελληνικές συμμετοχές από 101 φορείς.

 Σημαντικό είναι το ποσοστό των ιδιωτικών φορέων (31%) στο σύνολο των φορέων που συμμετείχαν.

 Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν η Αττική (περίπου 66%) και ακολουθούν με πολύ χαμηλότερα ποσοστά η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη.