Μεγάλη η καταστροφή στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική

Με τη συγκομιδή του Σεπτεμβρίου θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Nομού Χαλκιδικής, προκειμένου να διαπιστώσουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες του περασμένου Ιουλίου. Το ποσοστό των ζημιών στη φετινή σοδειά, το οποίο εκτιμάται μέχρι στιγμής σε 70%-80%, θα γίνει γνωστό με την έναρξη της συγκομιστικής περιόδου της πράσινης ελιάς από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί, η εικόνα της καλλιέργειας στη Χαλκιδική είναι συγκεχυμένη, αφού η θεομηνία δεν έπληξε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, αλλά ούτε και όλους τους ελαιώνες και τα κτήματα, ακόμη και αυτά που βρέθηκαν στο «μάτι» της θεομηνίας. Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές του Δήμου Προποντίδας, από τη Νέα Ηράκλεια, Καλλικράτεια, Σύλλατα, Νέα Γωνιά, Νέα Τρίγλια, Ελαιοχώρια κ.ά. έως τη Γερακινή, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των ελαιώνων και, συνεπώς, αντιπροσωπεύει ποσοστιαία τη μεγαλύτερη παραγωγή εγχώριας επιτραπέζιας πράσινης ελιάς.

Χαλάζι

Την έντονη ανησυχία του ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 70% εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ασφαλή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα με την έναρξη της συγκομιδής. «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η επιτραπέζια ελιά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πέρσι είχαμε την ακαρπία στα δέντρα και φέτος τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πριν από τη θεομηνία όλες οι ενδείξεις προμήνυαν μια πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, ωστόσο, σήμερα προβλέπεται μεγάλη μείωση στη σοδειά. Είναι μια δύσκολη χρονιά», σημειώνει ο κ. Ευαγγελινός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γωνιάς, Ιορδάνης Ταμίας, εξηγεί πως αν και η παραγωγή ήταν αυξημένη ωστόσο οι περισσότερες ελιές είναι χτυπημένες από το χαλάζι. «Όλα τα δέντρα ήταν φορτωμένα. Όμως, όσοι καρποί παρέμειναν πάνω στα δέντρα και δεν έχουν παρασυρθεί από την ανεμοθύελλα, τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι, οι περισσότεροι είναι χαλαζοχτυπημένοι. Οι ζημιές είναι μεγάλες και η παραγωγή μας θα είναι μειωμένη πάνω από 50%», τονίζει ο κ. Ταμίας, ενώ τα ίδια προβλήματα προκάλεσε και η χαλαζόπτωση επισημαίνει, από τη δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοχωρίων, Χρήστος Γιαννακάρας.

Μειωμένες τιμές

«Παραγωγή υπάρχει και είναι αυξημένη. Δεν έχουν πέσει καρποί στη γη, αλλά είναι στα δέντρα. Οι περισσότεροι, όμως, είναι χτυπημένοι από το χαλάζι. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις τιμές, αφού ακούγεται ότι οι έμποροι θα πάρουν μεν τις ελιές, αλλά με μειωμένη τιμή. Θα γνωρίζουμε τις εξελίξεις από τις 20 Σεπτεμβρίου, αφού είμαστε η πιο πρώιμη παραγωγική περιοχή της Χαλκιδικής», λέει ο κ. Γιαννακάρας.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πάθει οικονομική καθίζηση, αφού περίμεναν τη φετινή παραγωγή για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ αν και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έχουν καταγράψει τις ζημιές είναι ασαφές ακόμη πότε θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς του νομού.

«Για τα επόμενα δύο χρόνια, θα πρέπει να διαχειριστούμε τις καταστροφές στις καλλιέργειές μας. Ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να μας καταβάλει μέρος της αποζημίωσης, ώστε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά και να μπορέσουμε να κινηθούμε», καταλήγει ο κ. Ταμίας. Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Ευαγγελινό οι υποβαθμισμένες ελιές αναμένεται να οδηγηθούν προς ελαιοποίηση.