Μεγάλη ζήτηση σε κηπευτικά στην 1η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Κρήνη Τρικάλων

Τους σπόρους… για την καθιέρωση μιας πρωτότυπης γιορτής, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κρήνη Τρικάλων, έβαλαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος της κοινότητας και η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», που διοργάνωσαν από κοινού μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, αυτήν της 1ης Γιορτής Παραδοσιακών Σπόρων.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της Κρήνης και πέτυχε τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και της χώρας, που ταξίδεψαν χιλιόμετρα μακριά για να παραστούν στη γιορτή.

Η 1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων υποστηρίχθηκε από το Παγκόσμιο Κίνημα για την ελευθερία των σπόρων SEED FREEDOM και αποτελεί την απαρχή η εν λόγω δράση να μετεξελιχθεί σε θεσμό τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο βήμα έγινε από την επιτυχημένη εκδήλωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εφήβων, νέων, αλλά και ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν ανταλλαγές και δωρεάν διάθεση παραδοσιακών σπόρων, τους οποίους δύσκολα συναντά κανείς, καθώς η πάροδος των χρόνων, αλλά και η πρόοδος της γεωπονίας έχουν επιφέρει δραστικές αλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν δωρεάν 7.000 φακελάκια με διάφορους παραδοσιακούς σπόρους, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου στη συμμετοχή της διοργάνωσης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, έκθεση γεωργικών προϊόντων και χειροτεχνιών, έκθεση φωτογραφίας του «Πελίτι» με καλλιεργητές από όλο τον κόσμο που διασώζουν τους σπόρους, τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο «Θεριστάδες» και το Κέντρο Χορού Τρίκκη, διανομή παραδοσιακού φαγητού κ.ά.

Ζήτηση σε κηπευτικά

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης, Θοδωρής Λακιάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κόσμου, «η οποία θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αν δεν παρερμηνευόταν το προσκλητήριο, στο οποίο αναφερόταν ότι ο επισκέπτης θα έπρεπε να έχει μαζί του σπόρους να διαθέσει», ενώ χαρακτήρισε «συγκινητική την προσφορά των ντόπιων κατοίκων που διέθεσαν σπόρους, με στόχο τη διάσωση και διάδοσή τους».

Σημείωσε πως «από τα 7.000 σακουλάκια παραδοσιακών σπόρων που διανεμήθηκαν, περίπου 2.500 αφορούσαν την ντομάτα και ακολούθησε σε ζήτηση η μελιτζάνα. Οι επισκέπτες προέρχονταν κυρίως από τον θεσσαλικό χώρο, αλλά και από μακρινές αποστάσεις, όπως την Αθήνα και την Αρκαδία». Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «μπήκαν οι βάσεις για να γίνει αυτή η γιορτή θεσμός. Ευχαριστούμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».