Μεγέθυνση κατά 20% της ευρωπαϊκής αγοράς μηχανημάτων το 2021

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του CEMA

Ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA) δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια έκθεσή του για την αγορά του κλάδου.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που δημοσιεύεται μετά το 2019. Όπως αναφέρουν στον πρόλογο της έκθεσης οι νέοι επικεφαλής του συνδέσμου, ο πρόεδρος Thierry Krier και ο γενικός γραμματέας Jelte Wiersma, «πολλά έχουν αλλάξει την τελευταία τριετία. Τόσο η πανδημία της Covid-19 όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν τα δεδομένα, δημιουργώντας μια σειρά από προκλήσεις για την αγορά μηχανημάτων. Η αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός και οι εκρηκτικές αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας διαμόρφωσαν ένα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο όμως καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να παραμείνουμε ισχυροί».

Ηγέτιδα η ΕΕ στις εξαγωγές γεωργικών μηχανημάτων

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κύκλος εργασιών της παγκόσμιας αγοράς μηχανημάτων υπολογίζεται σε περίπου 145 δισ. ευρώ. Η βιομηχανία γεωργικού εξοπλισμού χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο παγκοσμιοποίησης, με την Ευρώπη να κατέχει ισχυρή θέση σε αυτήν (τζίρος 40,7 δισ. ευρώ το 2021). Οι εξαγωγές εξοπλισμού αυξήθηκαν παγκοσμίως, από τα 60 στα 74 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021, εξέλιξη που συνιστά αύξηση 23%.

Η Γερμανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης, με τις εξαγωγές της να ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Έπεται η Κίνα (9 δισ. ευρώ), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (8,19 δισ. ευρώ), με την Ιταλία και τη Γαλλία να συμπληρώνουν το «top 5». Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μακράν την πρώτη δύναμη παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, τη διετία 2020-2021 σημείωσαν αύξηση από τα 58,5 δισ. ευρώ στα 73,9 δισ. ευρώ, με την Ευρώπη επίσης να πρωταγωνιστεί.

Στη 19η θέση της ΕΕ-27 η ελληνική αγορά μηχανημάτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEMA, το 2021 η αξία της αγοράς μηχανημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 34,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2020. Η Γαλλία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία αγορά, στα 7 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία. Οι πέντε αυτές χώρες κατείχαν το 66% της αξίας της αγοράς.

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την κορυφαία δεκάδα των ευρωπαϊκών αγορών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CEMA, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση (260 εκατ. ευρώ) με εισαγωγές αξίας 300 εκατ. ευρώ και εξαγωγές αξίας 60 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζεται και παραγωγή αξίας 20 εκατ. ευρώ).

Οι επιπτώσεις του πολέμου στους Ευρωπαίους εξαγωγείς

Στη συνέχεια της έκθεσης, ο CEMA εξετάζει τις εμπορικές σχέσεις των χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η αξία του εξοπλισμού που εισήγαγε το 2021 η Ρωσία εκτιμάται σε 2,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 558 αντιστοιχούν στη Γερμανία, ενώ και άλλες χώρες κατείχαν αξιόλογα ποσοστά εξαγωγών προς τη χώρα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, από το 1,8 δισ. ευρώ της αξίας των εισαγωγών εξοπλισμού περίπου το 1/3 αντιστοιχεί στη Γερμανία.

«Επιπτώσεις του πολέμου, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής των εργοστασίων ή η περιορισμένη πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η αύξηση της ενέργειας προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε βραχυπρόθεσμο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

CEMA

«Αδύνατη η πράσινη μετάβαση χωρίς τις νέες αγροτικές τεχνολογίες»

Στην εισαγωγή της έκθεσης, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του CEMA αναφέρονται στη συμβολή της τεχνολογίας για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα: «Οι διαρκείς επενδύσεις της βιομηχανίας στην έρευνα και στην ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη πρόοδο στον εξοπλισμό, στις υπηρεσίες και στις τεχνολογίες που προσφέρονται στους αγρότες.
Η Γεωργία 4.0 και η ψηφιοποίηση των γεωργικών πρακτικών δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ασκούν τις δραστηριότητές τους πιο αποδοτικά, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον και με μεγαλύτερη κερδοφορία. Σήμερα, τα προηγμένα γεωργικά μηχανήματα και λύσεις επιτρέπουν στους αγρότες να παράγουν περισσότερα με λιγότερα. Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογίες». Τα στελέχη του συνδέσμου καταλήγουν ότι υπό το φως της πρόσφατης επισιτιστικής κρίσης η θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, έτσι ώστε να κάνουν τη μετάβαση προς τη βιώσιμη παραγωγή, είναι θεμελιώδους σημασίας.

Ένα μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει στοιχεία για την αγορά των ρομποτικών μηχανημάτων. Όπως αναφέρεται σε αυτά, με πηγή το τμήμα στατιστικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ρομποτικών Συστημάτων (IFR), στον κλάδο δραστηριοποιούνται πάνω από 1.000 επιχειρήσεις διεθνώς. «Τα ρομποτικά συστήματα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ψηφιοποίησης στον αγροτικό τομέα. Αυτό ισχύει ιδίως για τις αμελκτικές μηχανές και άλλα ρομπότ για χρήση σε στάβλους. Στη φυτική παραγωγή, υπάρχει μεγάλος όγκος ερευνητικής δραστηριότητας, ωστόσο, λόγω των τεχνολογικών προκλήσεων, η ουσιαστική τους οικονομική συμβολή είναι προς το παρόν περιορισμένη». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IFR, το 2022 πωλήθηκαν 19.000 μονάδες ρομποτικών συστημάτων, ενώ η εκτίμηση για το 2023 τοποθετεί τις πωλήσεις στις 22.000 μονάδες.