Μειωμένες έως 15% οι τιμές της ελληνικής κομπόστας στις διεθνείς αγορές
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τη ζήτηση της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι των μεταποιητών. Την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές στα συμβόλαια που υπογράφονται στο εμπόριο για την ελληνική κομπόστα παρουσιάζουν πτώση της τάξης από 12% έως και 15%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά είναι υποτονική.
«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην παγκόσμια αγορά, καθώς η ζήτηση είναι υποτονική. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μείωση σε ποσοστό 12%, 13% έως και 15% στις τιμές, στα συμβόλαια που υπογράφονται αυτή την περίοδο για την ελληνική κομπόστα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Όπως σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας το πρώτο 9μηνο του 2024 ανήλθαν σε 173.000 τόνους, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023 οι εξαγωγές του εν λόγω προϊόντος ανήλθαν σε 176.000 τόνους. Η αξία των εξαγωγών της ελληνικής κομπόστας στις ΗΠΑ το 2023 ανήλθε σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat σε 80 εκατ. ευρώ.
Ανήσυχοι οι Έλληνες μεταποιητές για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ
Οι δασμοί που υφίστανται είναι 17% -19% στα μεταποιημένα φρούτα. Αυτήν την περίοδο, επικρατεί ανησυχία στους Έλληνες μεταποιητές φρούτων στο άκουσμα ενός επιπλέον πιθανού δασμού της τάξης του 10%, που απειλεί να βάλει ο Τραμπ σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. «Σε περίπτωση που θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί από την Αμερική, θα δούμε και πάλι να «τιμωρούνται» οι ελληνικές κομπόστες όπως συνέβη το 2019», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η φετινή εγχώρια παραγωγή κομπόστας ροδάκινου παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 20%. Σύμφωνα με την ΕΚΕ στα εργοστάσια παραδόθηκαν φέτος 400.000 τόνοι συμπύρηνων ροδάκινων, ενώ το 2023 οι ποσότητες ανήλθαν σε 320.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χρονιά σημαντικές ποσότητες κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία έμειναν στα χωράφια και δεν συγκομίστηκαν λόγω του ιού που παραμορφώνει τα φρούτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 27.000 στρέμματα που δηλώθηκαν ότι προσβλήθηκαν από τον ιό που παραμορφώνει τα φρούτα, τα 22.000 στρέμματα αφορούν συμπύρηνα ροδάκινα.
«Ανησυχούμε γιατί ακόμα δεν έχει εξαγγελθεί κάτι για το θέμα των παραμορφωμένων ροδάκινων. Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η αιτία του προβλήματος, ούτε έχει ανακοινωθεί κάτι για τις εκριζώσεις των δέντρων», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.