Μείωση του δείκτη εισροών για τρίτο συνεχόμενο μήνα, απέχει όμως από την κανονικότητα

Το Δελτίο Τύπου Εκροών – Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Ιούλιο του 2023 καταγράφει για τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωση του γενικού δείκτη εισροών στον πρωτογενή τομέα, μετά από πολλούς μήνες συνεχούς αυξητικής πορείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022, παρουσίασε μείωση 3% έναντι αύξησης 26,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιουλίου 2022 με τον Ιούλιο 2021.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 3%, τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022 οφείλεται: α) Στη μείωση κατά 4,9% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά και β) στην αύξηση κατά 8,9% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία, ακόμα η απόσταση μέχρι την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα του κόστους παραγωγής είναι μεγάλη.

Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,4%. Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023 παρουσίασε αύξηση 10,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022.

Καμία μείωση για ζωοτροφές, λιπάσματα στο δωδεκάμηνο

Ανατρέχοντας στον σχετικό πίνακα με τις ετήσιες συγκρίσεις τιμών εισροών που έχει καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να διαπιστωθεί ότι τον Iούλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 καταγράφονται αυξημένοι οι δείκτες των λιπασμάτων (+ 1%) και των ζωοτροφών (+ 1,3%).

Στους σπόρους καταγράφεται, επίσης, αύξηση (+ 0,5%), ενώ οριακές αυξήσεις δίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην ετήσια σύγκριση των δεικτών γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων (+ 0,1% και + 0,3% αντίστοιχα). Ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει μείωση κατά 4,1 μονάδες είναι αυτός της κατηγορίας «ενέργεια και καύσιμα».

Σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα, η κατηγορία των ελκυστήρων βρίσκεται αμετάβλητη σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες παρατηρούνται οριακές αυξήσεις, από + 0,1% (λοιπά οχήματα) έως + 0,5% (μηχανήματα καλλιέργειας). Σε ό,τι αφορά τα γεωργικά κτήρια, καταγράφεται αύξηση 1,2%.