Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Mελέτη JRC: Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τα αγροβολταϊκά

24/10/2023
2' διάβασμα
meleti-jrc-megala-perithoria-anaptyxis-gia-ta-agrovoltaika-304589

Ο συνδυασμός της γεωργικής δραστηριότητας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, των λεγόμενων αγροβολταϊκών, σε ποσοστό μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ (UAA), θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των στόχων της ΕΕ, όσον αφορά τον στόχο εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030 για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο (720 GW). Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) με τίτλο «Επισκόπηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων των αγροβολταϊκών στην ΕΕ».

Τα πάνελ των αγροβολταϊκών μπορούν να παρέχουν σκίαση για να μετριάσουν το θερμικό στρες στις καλλιέργειες και να προσφέρουν προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι, για παράδειγμα, το χαλάζι. Ομοίως, τα θερμοκήπια μπορούν να κατασκευαστούν από ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ, μια τεχνολογία όπου μάλιστα δραστηριοποιούνται με επιτυχία και ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στα τέλη του 2022, η εγκατεστημένη ισχύς στην ΕΕ ήταν περίπου 211 GW. Η κάλυψη μόλις του 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (UAA) με αγροβολταϊκά συστήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 944 GW εγκατεστημένης ισχύος, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ της δυνητικής δυναμικότητας των παραδοσιακών επίγειων φωτοβολταϊκών (περίπου 1.809 GW στην ίδια επιφάνεια). Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι μεγαλύτερη από τη δυναμικότητα των 720 GW που προβλέπεται έως το 2030 στη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια.

Οι χώρες, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής πρωτοπόρες και πιο ενεργές στον τομέα των αγροβολταϊκών, είναι η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ δραστηριότητα υπάρχει και σε Ισπανία, Πολωνία και Ολλανδία. Στην Ελλάδα, έχουν γίνει ορισμένες εξαγγελίες από το ΥΠΑΑΤ που δεν έχουν περάσει στη φάση των ρυθμίσεων, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με δικές του πρωτοβουλίες, διερευνά τις προϋποθέσεις κατασκευής τέτοιων έργων στη χώρα μας.