Μελέτη: Οι ανάγκες των γυναικών παραλείπονται από το πλαίσιο πολιτικής
Σημαντικά κενά στην έρευνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών στον αγροτικό τομέα που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη μελετών με βάση το φύλο, με αποτέλεσμα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες να μένουν ανεξερεύνητες, καταγράφουν ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agromedicine».
Οι κοινωνικοί επιστήμονες που μελετούν την κατάσταση στην ύπαιθρο και έχουν εκτενή εμπειρία στη μελέτη της δυναμικής των φύλων στις αγροτικές κοινότητες έχουν τονίσει, σύμφωνα με την έκθεση, τον υποτιμημένο ρόλο των γυναικών στη διατήρηση των γεωργικών εργασιών
Πιο αναλυτικά, μέσω της έκθεσης «The Health and Well-Being of Women in Farming: A Systematic Scoping Review», οι ερευνητές καταγράφουν ότι παρά τον αυξανόμενο όγκο έρευνας που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, η προκατάληψη του φύλου παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, με πολλές μελέτες να στρέφονται προς τις εμπειρίες των ανδρών αγροτών.
Παρά το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων και της διαβίωσης στην ύπαιθρο, οι έρευνες δεν επικεντρώνονται στις γυναικείες εμπειρίες και ούτε εξετάζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Προσθέτουν, επίσης, ότι αυτή η διάκριση θα μπορούσε να εμποδίσει τη δημιουργία αποτελεσματικών και στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των γυναικών στη γεωργία που συχνά παραλείπονται από τo πλαίσιo έρευνας και πολιτικής.
Οι κοινωνικοί επιστήμονες, που μελετούν την κατάσταση στην ύπαιθρο και έχουν εκτενή εμπειρία στη μελέτη της δυναμικής των φύλων στις αγροτικές κοινότητες, έχουν τονίσει, σύμφωνα με την έκθεση, τον υποτιμημένο ρόλο των γυναικών στη διατήρηση των γεωργικών εργασιών – είτε στη χειρωνακτική είτε στη διοικητική αγροτική εργασία ή στη δημιουργία εισοδήματος εκτός αγροτικής εκμετάλλευσης. Ενώ πολλές μελέτες έχουν αναφέρει τις προκλήσεις ευημερίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη γεωργία, αυτά τα ευρήματα συχνά δεν συνδέονται άμεσα με ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία στον τομέα, όπως τονίζουν οι ερευνητές.
Υψηλότερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες
Εκτός από τα παραπάνω, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες λόγω της αγροτικής εργασίας, ενώ είναι και περισσότερο ευάλωτες σε στρεσογόνους παράγοντες. Επίσης, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας ως αγρότισσας, μητέρας και υπεύθυνης για τη φροντίδα άλλων ανθρώπων.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν πιο άμεσα στις γυναίκες αγρότισσες και στις ανάγκες τους. Οι συγγραφείς της μελέτης προτρέπουν, επίσης, τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν αυτά τα κενά, λέγοντας ότι χρειάζεται να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια όχι μόνο για τη βελτίωση της γεωργικής έρευνας σχετικά με τις γυναίκες της υπαίθρου, αλλά και για την προσαρμογή των παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αναγκών τους.
Με τον αυξανόμενο ρόλο των γυναικών στη γεωργία, η έρευνα υποστηρίζει ότι η ισότητα των φύλων πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και στην ανάπτυξη πολιτικών και στην υποστήριξη στον χώρο εργασίας. Χωρίς αυτές τις προσπάθειες, η υγεία και η ευημερία ενός κρίσιμου μέρους του αγροτικού πληθυσμού θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τίθενται σε κίνδυνο.
Η έρευνα καταλήγει: «Με την ενσωμάτωση των γυναικών στην ευρύτερη ερευνητική ατζέντα, θα μπορούσε να αυξηθεί η γνώση για την ευημερία των γυναικών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις αγροτικές περιοχές, αλλά και να παραχθεί μια ολιστική κατανόηση για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου στην Ευρώπη».