Beefiles app: Η μελισσοκομία στην Ελλάδα γίνεται πιο εύκολη (vid)

Να κάνουν πιο εύκολο τον κλάδο της μελισσοκομίας, δίνοντας λύση στα προβλήματα και τις ελλείψεις που είχαν διαπιστώσει από πρώτο χέρι, θέλησαν δύο αδέλφια μελισσοκόμων από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

beefiles-efarmogi-melissokomia-ellada

Ο 27χρονος Δημήτρης Λάσκαρης και ο 30χρονος Γιάννης Λάσκαρης, αφού διαπίστωσαν, μέσα από την εμπειρία τους, πως η καταγραφή των στοιχείων που χρειάζονταν για τον έλεγχο των κυψελών απαιτούσε χρόνο και κόπο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία εφαρμογή. Έχοντας ως όπλο τις μελισσοκομικές τους γνώσεις, αλλά και τις γνώσεις προγραμματισμού του Γιάννη Λάσκαρη, δημιούργησαν την εφαρμογή BeeFiles.

Πως λειτουργεί

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δ. Λάσκαρης που, εκτός από την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία, εξάγει και ελληνικά πιστοποιημένα παραδοσιακά καλλυντικά στο εξωτερικό σε μεγάλους οίκους καλλυντικών, «η εφαρμογή είναι αρκετά εύχρηστη και έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε σε ελάχιστο χρόνο και με απλές κινήσεις να καταγράφονται γρήγορα και ιδιαίτερα εύκολα όλα εκείνα τα χρήσιμα στοιχεία που προκύπτουν από τον διακριτό έλεγχο κάθε κυψέλης. Στην εφαρμογή είναι δυνατόν να καταγράψει κανείς γενικές πληροφορίες, όπως πληθυσμό κυψέλης, ποσότητα γόνου, ποσότητα μελιού και ποσότητα γύρης, καθώς και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη βασίλισσα, τη βασσιλοτροφία, τις ασθένειες που είναι πιθανόν να προκύψουν, τις θεραπείες που έχουν εφαρμοστεί και πλήθος άλλων χρήσιμων πληροφοριών, που αποθηκεύονται στη συσκευή από όπου χρησιμοποιείται η εφαρμογή».

Εκτός, όμως, από αυτό, η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί με μικρά τσιπάκια, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο, ο μελισσοκόμος έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για την κάθε κυψέλη ξεχωριστά. «Μόλις ο χρήστης σκανάρει στο κινητό του το τσιπάκι, μπορεί να έχει απομακρυσμένα πληροφορίες, όπως τον κωδικό του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, ποια κυψέλη είναι αδύναμη, αλλά να κάνει και μία σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και με την προηγούμενη χρονιά, για τη βιωσιμότητα της κυψέλης του.

Όπως μας ενημερώνει ο Δ. Λάσκαρης, ο μελισσοκόμος μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή εντελώς δωρεάν στο κινητό του ή στο τάμπλετ του, με λογισμικό android, και έπειτα να εξάγει τα στοιχεία αυτά στον υπολογιστή του. «Με το αρχείο στον υπολογιστή είναι εύκολο να δημιουργηθούν διαγράμματα, μέσω των οποίων θα μπορεί να δει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκεται το μελισσοκομείο, αν είναι παραγωγικό, αλλά και ποιες κυψέλες είχαν προβλήματα». Η BeeFiles βρίσκεται σε λειτουργία τα τελευταία δύο χρόνια και οι χρήστες της είναι γύρω στους 5.000. Όπως αναφέρει ο Δ. Λάσκαρης την εφαρμογή την χρησιμοποιούν μελισσοκόμοι από την Ελλάδα, την Αμερική, την Πολωνία και την Ιταλία, ενώ είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Επόμενοι στόχοι

Η αναβάθμιση και η εξέλιξη της εφαρμογής βρίσκονται στους πρώτους στόχους του Δημήτρη και του Γιάννη, αφού, όπως τονίζει ο Δ. Λάσκαρης, «δεχόμαστε αρκετά σχόλια από τους χρήστες για το πώς τους έχει βοηθήσει η εφαρμογή, αλλά και το τι θέλουν να αλλάξει. Εμείς θέλουμε να την εξελίξουμε και άλλο, ώστε να μπορείς να έρχεσαι σε επαφή με κάποιον μελισσοκόμο που να ξέρει να σου προτείνει κάποια θεραπεία».

Διαβάστε ακόμη: Η πρώτη φωνητικά ελεγχόμενη εφαρμογή για μελισσοκόμους