«Agale»: Μελισσοκομία και παραγωγή προϊόντων γίνονται αντικείμενο εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους
Περισσότεροι από 4.000 μαθητές από 75 σχολεία στην Ελλάδα έχουν καταφέρει μέσω της εκπαίδευσης να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους πιο βιώσιμες πρακτικές, που βασίζονται σε βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Υπεύθυνη για τη δημιουργία των προγραμμάτων και την εκπαίδευση των μαθητών είναι η ομάδα «Agale», η οποία ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 2022 από τη Βαρβάρα Κουνέλη (γεωπόνος MSc) και τον Χρήστο Σκαρλάτο (μελισσοκόμος). «Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τη λέξη Αγάλι, που σημαίνει αργά, γαλήνια, ήσυχα και υπομονετικά και εκφράζει την ουσία της ομάδας μας. Η φράση “Αγάλι Αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι” εκφράζει τη φιλοσοφία της εταιρείας, για την προσήλωση που δίνεται σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο», εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Κουνέλη.
Η αγάπη, λοιπόν, για τη μελισσοκομία, τη φύση και το περιβάλλον σε συνδυασμό με την επιθυμία της ομάδας να μεταφέρει όλες τις γνώσεις της σε μικρούς και μεγάλους ήταν οι κινητήριες δυνάμεις για τη δημιουργία της «Agale» και την ανάπτυξη βιωματικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στη μελισσοκομία και τις αγροτουριστικές δράσεις.
Βιωματικά προγράμματα
Η «Agale» προσφέρει μια ποικιλία βιωματικών προγραμμάτων που εξερευνούν τη διαδικασία παραγωγής διάφορων αγροτικών προϊόντων. Ανάμεσα στα προγράμματα περιλαμβάνονται θέματα όπως οι μέλισσες, το αμπέλι, η ελιά, τα δημητριακά, η κηπουρική, η κομποστοποίηση, οι μεταξοσκώληκες και τα μυρμήγκια, καθώς και ο κύκλος ζωής τους και η επεξεργασία των προϊόντων τους.
Επιπλέον, σε αγροκτήματα διοργανώνονται μελισσοκομικές δράσεις, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις μέλισσες και να συμμετάσχει σε ζωντανές επιθεωρήσεις μελισσών. Τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο των συμμετεχόντων, εξασφαλίζοντας μια ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική εμπειρία για όλους.
«Η φράση “Αγάλι Αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι” εκφράζει τη φιλοσοφία της εταιρείας, για την προσήλωση που δίνεται σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο», εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Κουνέλη
Όπως εξηγεί η κα Κουνέλη, «βασικός στόχος της “Agale” είναι να καλλιεργήσει έναν βαθύτερο σεβασμό για τον φυσικό κόσμο και να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συμβιωτική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, υιοθετώντας συνήθειες και πρακτικές που προάγουν ένα βιώσιμο πλανήτη. Η “Agale” επιδιώκει να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, ώστε να μεταφέρει τις γνώσεις της στους μελλοντικούς διαχειριστές του περιβάλλοντος.
Τέλος, από τους σημαντικότερους στόχους είναι, μικροί και μεγάλοι, να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της μελισσοκομίας, να ενημερωθούν για τη ζωτική συμβολή των μελισσών στην επικονίαση και την παραγωγή τροφής, ώστε να ενεργοποιηθούν για την προστασία αυτών των σπουδαίων πλασμάτων».
Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας ότι «η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι θεμελιώδης τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, καθώς καλλιεργεί μια βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μας με τη φύση και ενισχύει την αίσθηση ευθύνης απέναντι στον πλανήτη. Μέσω της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της βιοποικιλότητας, της αειφορίας και της προστασίας των φυσικών πόρων. Επιπλέον, ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε δράσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, εμπνέοντας μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων πολιτών που είναι έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά. Η επένδυση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση όλων των ηλικιών είναι, επομένως, καθοριστική για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος».
Εκπαίδευση σχολείων
Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση από τα σχολεία είναι εντυπωσιακή, τονίζει η κα Κουνέλη. «Τα σχολεία που έχουμε επισκεφθεί ως ομάδα είναι πάνω από 75 και ο αριθμός των μαθητών που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματά μας ξεπερνά τους 4.000. Το πιο όμορφο συναίσθημα είναι όταν λαμβάνουμε μηνύματα που αναφέρουν πως οι δράσεις μας έχουν επηρεάσει τις συνήθειές τους, ενθαρρύνοντάς τους να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά τους. Αυτές οι ιστορίες επιβεβαιώνουν τη δύναμη της εκπαίδευσης και την επιρροή που μπορεί να έχει στην αλλαγή συμπεριφορών και νοοτροπιών», περιγράφει, συμπληρώνοντας ότι «η Agale πραγματοποιεί δράσεις και για ιδιώτες».
Επιπλέον, κατόπιν συνεννόησης, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ζωντανή επιθεώρηση μελισσιών, όπου μπορούν να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τη μελισσοκομία. «Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για το επάγγελμα του μελισσοκόμου και συμμετέχουν σε γευσιγνωσία μελιού. Αυτές οι δράσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στη γνώση της μελισσοκομίας και να εκτιμήσουν τη σημασία των μελισσών στη φύση και τη διατροφή μας», καταλήγει η ίδια.