Μεσσηνία: Σημαντική η μείωση της παραγωγής αραχίδας

Τιμές, κόστος καλλιέργειας και μη πιστοποιημένος σπόρος οδήγησαν σε μείωση των εκτάσεων στον νομό
01/10/2024
3' διάβασμα
messinia-simantiki-i-meiosi-tis-paragogis-arachidas-333596

Χρονιά που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής είναι η φετινή για την αραχίδα που καλλιεργείται στη Μεσσηνία, και ειδικότερα στις περιοχές του Μπουρνιά και της Μεσσήνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η καλλιέργεια φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς οι στρεμματικές εκτάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι ότι φέτος, μόνο στον Μπουρνιά, καλλιεργήθηκαν μόλις 200 στρέμματα, όταν πριν από δύο χρόνια η καλλιέργεια της αραχίδας μετρούσε εκεί τα 1.500 στρέμματα.

«Μεγάλη η μείωση της καλλιέργειας»

«Η φετινή είναι μία από τις χειρότερες χρονιές, με μεγάλη μείωση της καλλιέργειας», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και παραγωγός Γιώργος Κατσούλης.

Όπως εξηγεί, οι τιμές, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια μεσοσταθμικά, αποδυνάμωσαν την καλλιέργεια στην περιοχή. «Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη της καλλιέργειας, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Από τη στιγμή που η αραχίδα ήταν συμπληρωματικό εισόδημα δεν αποτέλεσε προτεραιότητα. Πρέπει να χαράξουμε μία νέα στρατηγική ενημέρωσης για το προϊόν, καθώς εισάγονται μεγάλες ποσότητες και ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά».

Και προσθέτει: «Το ενεργειακό κόστος είναι βασικό πρόβλημα, όπως επίσης και η χρήση των σπόρων που κρατάνε οι παραγωγοί, μειώνοντας τις αποδόσεις. Σύμφωνα με τα καλλιεργητικά πρωτόκολλα, οι στρεμματικές αποδόσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις αποδόσεις του παρελθόντος».

«Είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε την κατάσταση, γιατί πρέπει να πάμε σε αύξηση της τιμής, σε πληρωμές των παραγωγών που δεν θα ξεπερνούν τους δύο μήνες και, επίσης, να στραφούμε σε πιστοποιημένο σπόρο», αναφέρει ο παραγωγός και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας

Από την πλευρά του, ο παραγωγός και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας τονίζει ότι τα χωράφια που καλλιεργούν αραχίδα είναι ελάχιστα. «Οι παραγωγοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν με αυτό το κόστος καλλιέργειας», επισημαίνει. Όσο για τις πιθανότητες ανάκαμψης, ο κ. Γκούμας αναφέρει ότι «είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε την κατάσταση, γιατί πρέπει να πάμε σε αύξηση της τιμής, σε πληρωμές των παραγωγών που δεν θα ξεπερνούν τους δύο μήνες και, επίσης, να στραφούμε σε πιστοποιημένο σπόρο». Όπως διευκρινίζει, «η έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου οδηγεί τους παραγωγούς να κρατάνε τον σπόρο των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς η απόδοση».

Κόστος

Σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Μπλάνα, η παραγωγή έχει μειωθεί πάνω από το 50%, καθώς το κόστος καλλιέργειας δεν αντιμετωπίζεται. «Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να φέρουμε αμερικάνικο σπόρο και έτσι χρησιμοποιούμε τους ίδιους σπόρους, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς η απόδοση της καλλιέργειας», εξηγεί, σημειώνοντας πως «όταν η παραγωγή πέφτει στα 350 κιλά το στρέμμα, ενώ έπρεπε να είναι διπλάσια, τότε καταλαβαίνει κάποιος το αδιέξοδο».

Ο ίδιος κάνει, επίσης, λόγο για έλλειψη εργατικών χεριών και για ανάγκη εφαρμογής δραστικών λύσεων, προκειμένου να ανακάμψει το προϊόν.