Θεσσαλοί αγρότες μιλούν στην «ΥΧ» για την επόμενη μέρα: Μετά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ακολουθεί η ανασυγκρότηση της παραγωγής

✱ ΓΠΑ: Εκδήλωση για τις επιπτώσεις ✱ Πόσο µειώθηκε η γαλακτοπαραγωγή της Θεσσαλίας

Με την επιχείρηση διασφάλισης της δημόσιας υγείας με την περισυλλογή νεκρών ζώων και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα για την ανελέητα χτυπημένη από τη θεομηνία Daniel Θεσσαλία.

Οι πληγέντες παραγωγοί, όντας και οι ίδιοι οικογενειάρχες και καταναλωτές, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τα πλημμυρισμένα σπίτια και να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια, καλύπτοντας τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει η πίεση προς την κυβέρνηση να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του Daniel στον πρωτογενή τομέα, δικαιολογημένα το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο ζωικό κεφάλαιο που έχει χαθεί και απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία. Ακολουθεί η φυτική παραγωγή, με την αγωνία στο κατακόρυφο για την τύχη του ασυγκόμιστου βαμβακιού, καλαμποκιού και λίγων ποσοτήτων ντομάτας.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι παραγωγοί των οποίων τα προϊόντα δεν χτυπήθηκαν άμεσα από τις πλημμύρες. Η αδυναμία πρόσβασης στα χωράφια, λόγω κατεστραμμένου οδικού δικτύου, γεννά ερωτήματα για την τύχη των προϊόντων (π.χ. καστανοπαραγωγοί Πηλίου, μηλοπαραγωγοί Αγιάς κ.ά.).

Η επόμενη μέρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα πορίσματα των επιστημόνων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη γονιμότητα των εδαφών της θεσσαλικής πεδιάδας, αλλά και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

Ήδη, Ολλανδοί επιστήμονες, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο, και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που έχουν πληγεί, προκειμένου να κατανοήσουν σε πρώτη φάση τις προκλήσεις του έργου της αποκατάστασης, που έχει αναλάβει ολλανδική εταιρεία.

Αυτή αναμένεται να συνεργαστεί με κρατικές υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς για τη συλλογή δεδομένων, με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου master plan που θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες αποζημιώσεων ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

«Αν και γενικότερα η κατάσταση στον τομέα αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών καθημερινά βελτιώνεται, η ζωική παραγωγή θα αργήσει να σηκώσει κεφάλι. Γι’ αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων. Ο χρόνος πιέζει, ο χειμώνας είναι μπροστά μας». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, προσθέτοντας ότι η καταγραφή της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου συνεχίζεται, όπως και η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών ζώων και χορήγησης ζωοτροφών.

«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η πολιτεία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την καταβολή αποζημιώσεων. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στο 1,20 ευρώ το λίτρο για τις πληγείσες περιοχές».

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 64% της εγχώριας παραγωγής φέτας και το 30% του αιγοπρόβειου γάλακτος. «Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία, εάν καταρρεύσει ο κτηνοτροφικός κλάδος», δηλώνει ο κ. Γκουρομπίνος.

Σχολιάζοντας, δε, όσα ακούγονται για την ανάγκη διατήρησης των ελληνικών φυλών στα νέα ζώα που θα προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζει πως «η επιλογή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον κτηνοτρόφο, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποια θεωρεί καλύτερα για γαλακτοπαραγωγή».

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της οδοποιίας στα Φάρσαλα

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενιπέας» Φαρσάλων και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, Θανάσης Καραΐσκος, ενόψει του χειμώνα, καθώς αρκετοί δρόμοι στην επαρχία παραμένουν απροσπέλαστοι, ενώ δεν έχουν καθαριστεί ακόμη γέφυρες και φράγματα και σε ενδεχόμενη βροχή, ακόμη και με λιγότερα ύψη βροχής από τον Daniel, ενδέχεται να εμφανιστούν εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα στην επαρχία Φαρσάλων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, «η πολιτεία θα πρέπει να δώσει έμφαση στη γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών, στον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων που παραμένουν κλειστά λόγω λάσπης, αλλά και γεφυρών – φραγμάτων λόγω φερτών υλικών για να προλάβουμε νέες καταστροφές από μελλοντικές βροχοπτώσεις».

Όσον αφορά τη βαμβακοκαλλιέργεια, ο Φαρσαλινός συνεταιριστής εκτιμά ότι «θα υπάρξει μείωση παραγωγής περίπου στο 60% για την επαρχία, ενώ θα καθυστερήσει η συγκομιδή του καλαμποκιού, καθώς οι μηχανές αδυνατούν να μπουν στα πλημμυρισμένα χωράφια.

Σχετικά με την ντομάτα, η μικρή ποσότητα που δεν έχει συλλεχθεί θεωρείται δύσκολο να παραδοθεί στα εργοστάσια». Για τη σπορά των χειμερινών καλλιεργειών, ο κ. Καραΐσκος δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία εκτίμηση, «καθώς πορευόμαστε μέρα με τη μέρα και δεν κάνουμε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Καταβολή αποζημιώσεων στην πραγματική αξία του προϊόντος και στον πάγιο εξοπλισμό ζητά ο ΘΕΣΤΟ

«Όταν ολοκληρωθεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα προβλήματα της φυτικής παραγωγής, τα οποία είναι μεγάλα λόγω των πλημμυρών. Όσον αφορά τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πραγματική αξία του κατεστραμμένου προϊόντος και όχι η τιμή που προβλέπει ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ». Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στη Λάρισα.

Ο κ. Σουλιώτης μετέφερε την ανησυχία των παραγωγών για την απουσία ενδιαφέροντος από την πολιτεία σχετικά με την καταστροφή που υπέστη η φυτική παραγωγή. «Σίγουρα η ζωική παραγωγή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά και η φυτική δεν πάει πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, «όσον αφορά τις αποζημιώσεις που πρόκειται να καταβληθούν, δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος τιμής της πενταετίας με εξαίρεση την τελευταία χρονιά που προβλέπει ο Κανονισμός (7 λεπτά το κιλό προκύπτει), αλλά οι συμβάσεις που είχαμε με τα εργοστάσια (για φυσιολογικά brix 5, η σύμβαση έλεγε 15 λεπτά το κιλό).

Ακόμη, ο κ. Χαλκιώτης, συνεταιριστής, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης των έργων υποδομής με έμφαση την αγροτική οδοποιία, για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους, τα οποία εξακολουθούν να κρατούν νερό, αλλά και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για τον πάγιο εξοπλισμό τους που καταστράφηκε.

Ο υφυπουργός, κ. Σταμενίτης, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τη διάθεση να αντιμετωπίσει, μέρα με τη μέρα, όλα τα προβλήματα που προκύπτουν μετά τη θεομηνία Daniel και να στηρίξει τους παραγωγούς στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 15% των στρεμμάτων των μελών του ΘΕΣΤΟ, περίπου 3.000 στρ., δεν έχει συγκομιστεί και δύσκολα θα συγκομιστεί, καθώς η πρόσβαση των βαρέων μηχανημάτων στα πλημμυρισμένα χωράφια κρίνεται αδύνατη. Όσον αφορά τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται ο συνεταιρισμός, τα τρία συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά και μόνο η Del Μonte βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Στο πλευρό των αμπελουργών ο ΟΣ Τυρνάβου

«Ενός κακού μύρια έπονται» για τους αμπελουργούς του Δήμου Τυρνάβου. Δεν τους έφτανε ο περονόσπορος που προκλήθηκε στην καλλιέργειά τους από τις συνεχείς βροχές της άνοιξης, ήρθε τώρα και η καταστροφική θεομηνία Daniel να επιδεινώσει περαιτέρω τη συνολική κατάσταση.

Σύμφωνα με γεωπόνους του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, περίπου 500-600 στρέμματα στην περιοχή του Καλαμακίου έχουν σκεπαστεί από νερό και δεν πρόκειται να τρυγηθούν, ενώ μείωση παραγωγής αναμένεται και στις πληττόμενες από τις έντονες βροχοπτώσεις περιοχές του Δαμασίου και του Αμπελώνα. Το θετικό είναι ότι λόγω αυξημένων καλλιεργητικών φροντίδων των παραγωγών δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός, περί τα τέλη Ιουλίου, είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στον ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στο ΥΠΑΑΤ για τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο περονόσπορος στην καλλιέργεια.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Κυριακή η ετήσια γενική συνέλευση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, στην οποία θα ανακοινωθούν οι τιμές για τη φετινή χρονιά. Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι «ο συνεταιρισμός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανακοινώσει την καλύτερη τιμή στην αγορά. Ιδιαίτερα μετά τα όσα έχουν συμβεί στην αγροτική παραγωγή, ελέω κλιματικής κρίσης».

Τεράστια η ζημιά για τους μελισσοκόμους

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, αλλά και όλοι εκείνοι που είχαν επιλέξει από άλλες περιοχές να αφήσουν τα μελίσσια τους σε περιοχές που «χτυπήθηκαν» από το φαινόμενο Daniel. Οι μελισσοκόμοι όλων των περιοχών που επλήγησαν προσπαθούν να οργανωθούν, με σκοπό να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της προσπάθειάς τους για να σηκωθούν ξανά στα πόδια τους.

Στο Επιμελητήριο Λάρισας, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων συναντήθηκε με τους προέδρους των Μελισσοκομικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων, τόσο για τα ποσά όσο και για τον χρόνο που θα περάσει προκειμένου να καταβληθούν.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του ΕΛΓΑ και οι ουσιαστικές δυσκολίες στην καταγραφή, καθώς πολλά μελίσσια μετακινήθηκαν από τον όγκο και την ορμή του νερού. Συζητήθηκε το ζήτημα των επιδοτήσεων στις τροφές, αλλά και το θέμα ΦΠΑ, ζητώντας απαλλαγή εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, εάν αυτό είναι εφικτό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Αναστάσιος Ποντίκης, εκτίμησε πως η καταστροφή είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη Θεσσαλία και όλα αυτά έγιναν λίγο διάστημα μόλις μετά τις πυρκαγιές. Εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφούν οι ζημιές από τις κρατικές υπηρεσίες για τις αποζημιώσεις. Τέλος, ανέφερε πως υπάρχει και ο κίνδυνος για αρκετούς μελισσοκόμους να αλλάξουν ακόμα και επάγγελμα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από το κράτος μετά από αυτές τις καταστροφές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Πέτρος Σαρούδης, ανέφερε πως οι ζημιές στη Λάρισα είναι επίσης μεγάλες, με τους περισσότερους μελισσοκόμους να βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόσθεσε πως θα υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες, με σκοπό να αποζημιωθούν όπως πρέπει οι μελισσοκόμοι.

Οδηγίες σε πληττόμενες επιχειρήσεις

Πρόσθετες οδηγίες για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες σχετικά με τις αυτοψίες και την εκτίμηση των ζημιών σε αυτές παρέχει με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Με δεδομένο ότι κατόπιν των αιτήσεων των πληγεισών επιχειρήσεων οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, που συστάθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν ήδη ξεκινήσει τις αυτοψίες στους χώρους των επιχειρήσεων, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Για την απόδειξη της ζημιάς κατά την επίσκεψη της επιτροπής, η επιχείρηση θα πρέπει: να έχει καταρτίσει αναλυτική λίστα εξοπλισμού, πρώτων υλών, εμπορευμάτων, αποθηκευμένων προϊόντων, αυτοκινήτων επαγγελματικής χρήσης, μέσων παραγωγής κ.λπ. που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, να έχει φωτογραφίες των ανωτέρω, καθώς και των επαγγελματικών χώρων από τις οποίες να φαίνεται η ζημιά, να έχει συντάξει πρωτόκολλο καταστροφής για τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα και τα προϊόντα που καταστράφηκαν και υπήρξε ήδη ανάγκη απομάκρυνσής τους (πετάχτηκαν), για τα πάγια και τον εξοπλισμό, προτείνεται να κρατηθούν (σε χώρο της επιχείρησης), ώστε να επιδειχθούν στην επιτροπή κατά την αυτοψία, για τυχόν επισκευές παγίων, μηχανημάτων, επαγγελματικών αυτοκινήτων κ.λπ. να λαμβάνονται πάντα και να τηρούνται τα αντίστοιχα τιμολόγια δαπάνης.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει, πλέον των ανωτέρω, να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τον φάκελό της (κατόπιν και των κατά περίπτωση υποδείξεων της επιτροπής που θα τον επισκεφτεί) όπως π.χ. άδειες λειτουργίας, φορολογικά στοιχεία, τιμολόγια αγοράς, προτιμολόγια και προσφορές, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο προς υποστήριξη του αιτήματος και της τελικής εκτίμησης των ζημιών».