Γιατί πήγε πίσω η καταβολή των συνδεδεμένων- εντός των ημερών η πληρωμή

Γ. Καρασμάνης: 6,4 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία- αξιοποιήστε τα

Για τα επόμενα εικοσιτετράωρα προγραμματίζεται η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που είχε αρχικά προγραμματισθεί για την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη μετέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Η καθυστέρηση, όπως έγραψε η εφημερίδα, οφείλεται στην καθυστερημένη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τις τιμές μονάδας, δηλαδή το ποσό ανά στρέμμα που πρέπει να καταβληθεί στους 150.000 δικαιούχους. Η υπογραφή της απόφασης από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκο Αντώνογλου έγινε μόλις την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με αυτή, καθορίστηκαν ως εξής: 

 -Καλλιέργεια οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 163,66 ευρώ/εκτάριο,

-Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 87,22 ευρώ/εκτάριο

-Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 154,07 ευρώ/εκτάριο.

-Καλλιέργεια σπαραγγιών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 602,00 ευρώ/εκτάριο.Καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 12. 5,74 ευρώ/εκτάριο.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι απουσιάζει το σκληρό σιτάρι που, ως γνωστόν, αφορά 26.000 παραγωγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και του ypaithros.gr, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπολογιστεί από τις κεντρικές υπηρεσίες η τιμή μονάδας και για το σκληρό σιτάρι, ώστε να υπογραφεί η αναγκαία ΚΥΑ.

Ως γνωστόν, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που πρόκειται να καταβληθούν αφορούν τα εξής:

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Σκληρός σίτος: Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται στα 12.000.000 ευρώ και αφορά 26.000 δικαιούχους, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούν ορισμένη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ποικιλίες, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο των Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Βρώσιμα όσπρια: Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται περίπου στα 4.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 13.000 παραγωγούς. Οι δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν όσπρια, τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση με ποικιλίες, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο των Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται περίπου στα 6.000.000 ευρώ και έχουν αιτηθεί περίπου 26.000 παραγωγοί. Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν κτηνοτροφικά πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή με ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο των Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Σπαράγγι: Στις 950.000 ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός και έχουν αιτηθεί περίπου 600 παραγωγοί. Οι δικαιούχοι πρέπει να καλλιεργούν κατ’ ελάχιστο δύο στρέμματα με ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο των Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Νέες Συνδεδεμένες

Για πρώτη φορά φέτος καταβάλλονται και νέες ενισχύσεις, καθώς στο καθεστώς εντάχθηκαν επιπλέον προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να καταβληθούν:

Καρπός με κέλυφος: Ο προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ και αφορά 26.000 παραγωγούς. Δικαιούχοι είναι όσοι καλλιεργούν τα φυτικά είδη αμυγδαλιά, φουντουκιά, καρυδιά, καστανιά και φιστικιά (κελυφωτό φιστίκι), για παραγωγή καρπών με κέλυφος με ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο των Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή: Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται περίπου στα 25.000.000 και έχουν αιτηθεί περίπου 63.000 παραγωγοί. Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που χρησιμοποιούν ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο των Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών με ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου στο 1 στρέμμα.