Μετατροπή του βρόχινου νερού σε πόσιμο για τα πουλερικά
Ο αγροτικός τομέας και η δασοκομία βασίζονται στη σταθερή παροχή καθαρού νερού. Ωστόσο, μια σειρά από προκλήσεις επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του νερού που αφορά τόσο τη χρήση χημικών και τη διάβρωση του εδάφους όσο και τα έντονα κλιματικά φαινόμενα.
Παράλληλα, η αυξανόμενη λειψυδρία απαιτεί καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία για την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Τα κυκλικά συστήματα νερού προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για εξοικονόμηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού για χρήση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τέτοιους είδους παραδείγματα παρουσιάζονται στην έκθεση «Circular water solutions» του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ΚΑΠ (EU CAP NETWORK).
Ένα από τα παραδείγματα αυτά είναι το έργο Life ACLIMA, μέσω του οποίου έχουν δημιουργηθεί τέσσερις τοποθεσίες επίδειξης στο Βέλγιο όπου οι αγρότες μπορούν να μάθουν λύσεις για τη βέλτιστη χρήση του νερού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με επίκεντρο τις θερμοκηπιακές και ανοιχτές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία.
Μέσω του έργου Life ACLIMA, οι αγρότες μπορούν να μάθουν λύσεις για τη βέλτιστη χρήση του νερού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με επίκεντρο τις θερμοκηπιακές και ανοιχτές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία
Οι λύσεις περιλαμβάνουν την αποτελεσματική συλλογή και αποθήκευση του βρόχινου νερού, τη χρήση νερού για ψύξη των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε θερμότερες περιόδους, την επαναχρησιμοποίηση του νερού για καθαρισμό στάβλων και την εφαρμογή άρδευσης ακριβείας για την καλλιέργεια της φράουλας.
Η χρήση του βρόχινου νερού προσφέρει στους αγρότες έναν επιπλέον πόρο, σύμφωνα με την έκθεση. Σε έναν από τους χώρους επίδειξής του, το Life ACLIMA δοκιμάζει τεχνικές για τον καθαρισμό του βρόχινου νερού και τη μετατροπή του σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας για ωοπαραγωγικές όρνιθες και κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. «Η χαμηλή ποιότητα νερού μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των ζώων, να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη νερού και τροφής ή μειωμένη απόδοση, επηρεάζοντας, για παράδειγμα, την ποιότητα των αβγών ή το ποσοστό ωοτοκίας. Θα μπορούσε, επίσης, να κάνει τα ζώα πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις», αναφέρει ο Peter Bleyen, ερευνητής στο Experimental Poultry Centre και συμμετέχων στο έργο. Και προσθέτει: «Δοκιμάσαμε δύο μεθόδους επεξεργασίας και διαπιστώσαμε ότι το καθαρισμένο νερό της βροχής πληρούσε όλα τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας, τόσο για κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής όσο και για όρνιθες ωοπαραγωγής. Τα αποτελέσματα για την πρόσληψη, την ανάπτυξη και την καλή διαβίωση των ζώων δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το νερό της βρύσης. Ενώ τα υπόγεια ύδατα εξακολουθούν να είναι η φθηνότερη επιλογή, θέλουμε να ενημερώσουμε τους αγρότες για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο ανθεκτικοί υπό το φως μελλοντικών ξηρασιών, ελλείψεων υπόγειων υδάτων ή νομικών περιορισμών και μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών», καταλήγει ο P. Bleyen.