Μέτωπο από τους ΤΟΕΒ για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τις ενεργειακές κοινότητες και το περιβαλλοντικό τέλος

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, για να συζητηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τα οποία χρήζουν άμεσης ρύθμισης από την πολιτεία και το οποίο καθορίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Δημαρχείο Φαρκαδώνας Τρικάλων, ζητούν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας. Τα τρία βασικά αιτήματα των θεσσαλικών Οργανισμών είναι τα εξής:

✱ Η αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και η θεσμοθέτηση αγροτικού τιμολογίου, το οποίο θα κυμαίνεται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλη Γιαννάκο, «είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, με αναδρομική ισχύ, καθώς από την εξέλιξη αυτή οι περισσότεροι Οργανισμοί είναι χρεωμένοι και στην πορεία θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους ίδιους τους αρδευτές.

Ήδη, κάποιοι ΤΟΕΒ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και άλλοι την προγραμματίζουν για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση των αρδευτικών τελών, σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ανακοινώθηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε, καθώς δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης».

✱ Η θέσπιση κινήτρων, προκειμένου να ενταχθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων σε ενεργειακές κοινότητες με ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού (π.χ. αυξημένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενεργειακής κοινότητας). Ο κ. Γιαννάκος θεωρεί «αναγκαία τη θέσπιση κινήτρων, καθώς αρκετοί δήμοι δεν εμφανίζουν διάθεση συνεργασίας με τους ΤΟΕΒ στη συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας.

Αυτό είναι παράλογο, καθώς απευθυνόμαστε στους ίδιους τους παραγωγούς. Πρέπει να φύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος και η επιπλέον χρηματοδότηση θα αναγκάσει κάποιους αυτοδιοικητικούς να συνεργαστούν με τους ΤΟΕΒ», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ».

✱ Η μερική ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να κυμαίνεται και για τη Θεσσαλία στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας.

Περιβαλλοντικό τέλος

Ο Καρδιτσιώτης συνεταιριστής τονίζει πως «το περιβαλλοντικό τέλος είναι σε ισχύ, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλία. Ευτυχώς, γιατί λόγω της επιβαρυμένης λεκάνης απορροής του Πηνειού, το χρηματικό πρόστιμο για το βαμβάκι θα είναι 10,3 ευρώ το στρέμμα (για το καλαμπόκι μεγαλύτερο) και εφόσον εφαρμοστεί θα πρέπει οι ΤΟΕΒ να καταβάλουν αυτό το ποσό στο Πράσινο Ταμείο, επιβαρύνοντας επιπλέον τους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, άλλες περιοχές, π.χ. η Θεσσαλονίκη, πληρώνουν πολύ λιγότερα (1,5 ευρώ το στρέμμα). Το δίκαιο θα είναι να υπάρξει ένα αντιπροσωπευτικό περιβαλλοντικό τέλος για όλη τη χώρα. Εμείς, ως ΤΟΕΒ, εκμεταλλευόμαστε το πρόγραμμα “Ύδωρ 2.0”, προχωρούμε σε μελέτες υπογειοποίησης και μείωσης του κόστους νερού, π.χ. το έργο Υπέρεια-Ορφανά και αποδεικνύουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα και αξιοποιούμε κάθε επίσημη πρωτοβουλία, που κινείται προς την κατεύθυνση αυτή».

Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σπ. Αγναντής, ο αντιδήμαρχος, Γ. Γεωργουλόπουλος, και τα ΔΣ των ΤΟΕΒ Ζάρκου, Τιτανίου, Σελλάνων, Λυγαριάς, Πηγής, Ράξας, Μουριάς, Κεφαλόβρυσου Μικρού, Φηκής, Διαλεχτού, Ριζώματος, Μεγάλων Καλυβίων, Δαμασίου, Γόμφων, Αγίων Αποστόλων, Θεόπετρας, Κλοκωτού, Μεγάρχης, Ταουσάνης, Περιστέρας, Σαρακίνας, Βασιλικής, Λυγαριάς, Ρογγίων, Θεσσαλιώτιδας, Ενιπέα Φαρσάλων και ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας.