Τα μέτρα του ΠΑΑ που αποφάσισε να «τρέξει» το ΥΠΑΑΤ

✱ Με πλαφόν στον προϋπολογισμό της κάθε πρόσκλησης ✱ Τι θα γίνει φέτος με την Εξισωτική

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ για την οριστικοποίηση του προγραμματισμού του, σχετικά με την προκήρυξη των εναπομεινάντων μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020. Με τον προϋπολογισμό να «πιέζεται», καθώς η πολιτική ηγεσία θέλει να αξιοποιήσει πλήρως το έκτακτο ευρωπαϊκό μέτρο ενίσχυσης λόγω του κορωνοϊού, το οποίο θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δράσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», τα μέτρα που θα «τρέξουν» έχουν κλείσει, με τη Γενική Γραμματεία να έχει προσδιορίσει κατ’ αρχήν το ύψος του προϋπολογισμού για το καθένα από αυτά. Πρόκειται, όπως μαθαίνουμε, για μια πρώτη προετοιμασία, που θέτει ένα πλαφόν ανά μέτρο, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι δεν θα δούμε προκηρύξεις μέτρων με μικρότερο μπάτζετ.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου έρχεται να βάλει και ένα οριστικό τέλος στην παραφιλολογία των τελευταίων μηνών περί νέας πρόσκλησης για νέους αγρότες, σενάριο που εκ των πραγμάτων ήταν μη υλοποιήσιμο, αλλά είχε καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στον κόσμο.

Ωστόσο, «εκτός» μένουν μέτρα τα οποία περίμεναν με ανυπομονησία πολλοί παραγωγοί, όπως είναι τα δασικά επενδυτικά, τα οποία δεν προβλέπονται στον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ.

Μέτρα

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ» από τη Γενική Γραμματεία, έχουν κλειδώσει τα εξής:

✱ Υπομέτρο 2.1

«Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών», με τον προϋπολογισμό να προσδιορίζεται σε μόλις 40 εκατ. ευρώ, από τα 100 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν αρχικά. Στόχος του υπομέτρου είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει θέσει το πρόγραμμα ως μεγάλη προτεραιότητά της κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία, τα οποία θα κληθούν να αναπτύξουν τα κράτη-μέλη, για να ανταποκριθούν οι παραγωγοί στις απαιτήσεις της στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και σίγουρα ένα από τα μελανά σημεία της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου για την Ελλάδα.

✱ Υπομέτρο 3.1

«Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας», με τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης να προσδιορίζεται στα 25 εκατ. ευρώ. Στόχος του υπομέτρου είναι η υποστήριξη της αύξησης της αξίας του γεωργικού προϊόντος στις αγροτικές περιοχές, μέσω της πιστοποίησης βάσει αναγνωρίσιμων από τον καταναλωτή προτύπων, η δημιουργία συνθηκών για τη διασφάλιση υψηλών επιδόσεων ποιότητας για τα προϊόντα, με έμφαση στον συνδυασμό με εμπορεύσιμη ποσότητα και η καλύτερη πρόσβαση των παραγωγών στην αγορά με την αύξηση της αξιοπιστίας των ομάδων των παραγωγών ως σταθερών προμηθευτών πιστοποιημένου ποιοτικού προϊόντος με αποδεικνυόμενα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που έχει υπογραφεί, η ετήσια ενίσχυση για την κάλυψη εξόδων πιστοποίησης από βιοκαλλιεργητές, πτηνοτρόφους και οινοποιούς, που εντάσσονται στο υπομέτρο ανέρχεται έως 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.

✱ Δράση 4.1.2
«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», με τον προϋπολογισμό να προσδιορίζεται στα 37 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έδινε προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων υποψήφιων δικαιούχων στους νέους αγρότες.
✱ Υπομέτρο 5.1
«Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων», με την προκήρυξη της 2ης πρόσκλησης να ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση υπεγράφη μόλις την Πέμπτη 28/5.
✱ Υπομέτρο 7.3
«Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές» (δημόσιο έργο), με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 41 εκατ. ευρώ. Η ΚΥΑ με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για εκχώρηση της εφαρμογής του μέτρου στην ειδική υπηρεσία υπεγράφη ήδη από το 2019, ενώ ήδη από τις αρχές του έτους ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση των κριτηρίων. Το υπομέτρο αφορά στη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση ευρυζωνικών υποδομών δικτύων NGA για την κάλυψη των αγροτικών περιοχών.
✱ Δράση 10.01.08
«Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» – 3η πρόσκληση, με τον προϋπολογισμό να προσδιορίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση αναμένεται μετά την περίοδο λήξης υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020. Σημειώνεται ότι επιλέξιμες είναι οι καλλιέργειες ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς και για πρώτη φορά οι καλλιέργειες δαμασκηνιάς και αμπέλου (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο και σταφίδα).
✱ Μέτρο 16
«Συνεργασία», με τον προϋπολογισμό και για τα δύο υπομέτρα να μειώνεται στα 66 εκατ. ευρώ.
✱ Μέτρο 13
«Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» – Εξισωτική Αποζημίωση. Όπως είχε γράψει η «ΥΧ» από την προηγούμενη εβδομάδα, ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης για το έτος 2020 παραμένει στα 240 εκατ. ευρώ, με το ΥΠΑΑΤ να περιμένει ακόμη τελική απάντηση από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν στο αίτημά του για τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα εστάλη τον Φεβρουάριο, με το υπουργείο να ζητά μείωση του ύψους ενίσχυσης για τους δικαιούχους μη μόνιμους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαβούλευση παραμένει σε εξέλιξη και η πρόσκληση για φέτος θα δημοσιευτεί χωρίς καμία αλλαγή στα κριτήρια. Τα καλά νέα, πάντως, αφορούν τους συνταξιούχους χηρείας οι οποίοι επανεντάσσονται στο μέτρο εφόσον είναι δικαιούχοι.
✱ Εκπαίδευση νέων
Το υπουργείο θα διοχετεύσει συνολικά 7 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».