Μέτρο 5.2: Το 99% των πληγέντων στον Έβρο αποκλείεται από την αποκατάσταση των στάβλων

Προτάσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν προκύψει

«Οι τοπικοί κτηνοτρόφοι αποκατέστησαν τις καμένες εγκαταστάσεις τους και ξανάφτιαξαν τους στάβλους, ξοδεύοντας μέχρι και 50.000 ευρώ. Όλοι περίμεναν το Μέτρο 5.2 για να καλύψουν τα τιμολόγια αγοράς των υλικών και τελικά μένουν εκτός, έχοντας και ένα μεγάλο χρέος στην αγορά», αναφέρει ο Απόστολος Τρέλλης.

Ο Εβρίτης γεωπόνος-μελετητής Απόστολος Τρέλλης έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τον προβληματισμό και το αδιέξοδο των παραγωγών της περιοχής, οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά που κατέκαψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα το περασμένο καλοκαίρι. Οι ίδιοι αναζητούν στήριξη μέσα από το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022 για στήριξη πληγέντων παραγωγών.

Οι περιοχές παρέμβασης αφορούν τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου του Νομού Έβρου, ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Τρέλλης, από την πρόσκληση μένει έξω ο Νομός Ροδόπης, παρότι κάηκαν κάποιες περιοχές και καταστράφηκαν στάβλοι και ζωικό κεφάλαιο.

Ο ίδιος καταθέτει ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι «η πρόσκληση του 5.2 ακολουθεί τις προδιαγραφές των Σχεδίων Βελτίωσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνεται, γιατί τα μεν Σχέδια Βελτίωσης αφορούν στον εκσυγχρονισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το δε 5.2 στην αποκατάσταση ζημιών που προκύπτουν από καταστροφικά φαινόμενα, όπως αυτό στην περιοχή του Έβρου, που συνιστά βοήθεια για τους πληγέντες. Επομένως, πρέπει να είναι επιλέξιμη η αποκατάσταση των πρόχειρων καταλυμάτων, τηρώντας τα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα σε ό,τι έχει σχέση με διαδρόμους, ύψος στάβλου, χώρους σταβλισμού και ανάπαυσης ζώων», τονίζει. Ο κ. Τρέλλης αιτιολογεί τη θέση του, λέγοντας ότι, πρώτον, οι κτηνοτρόφοι όφειλαν άμεσα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες σταβλισμού των ζώων, το 95% των μονάδων που κάηκαν ήταν με πρόχειρα καταλύματα (ξύλο, λαμαρίνα, τσιμεντόλιθο), άρα αυτοί αποκλείονται από την πρόσκληση. «Μπορούν να επιδοτηθούν για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, αλλά όχι για τους στάβλους», λέει, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι από τους πελάτες του «μόνο το 5% μπορεί να επιδοτηθεί».

Επιπλέον, ο ίδιος εξηγεί ότι επιτρέπονται μόνο συμβατικές κατασκευές με οικοδομική άδεια και εγκεκριμένου θερμοκηπιακού τύπου σταβλικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες ο χρόνος έκδοσης των απαραίτητων αδειών δεν επαρκεί, με βάση το πρόγραμμα. Όπως σημειώνει, όταν επισκέφθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τους πληγέντες, τους υποσχέθηκαν αποζημιώσεις, με την προσκόμιση τιμολογίων. Προτείνει, λοιπόν, μέσα από την «ΥΧ» να γίνει τροποποίηση της πρόσκλησης και να είναι επιλέξιμα και τα πρόχειρα καταλύματα.

Αίτημα χρόνου

«Ο χρόνος αποπεράτωσης συμβατικών κατασκευών ή εγκεκριμένου θερμοκηπιακού τύπου ξεπερνά τον 1,5 χρόνο και, σε πολλές περιπτώσεις, στα αγροτεμάχια που βρίσκονται οι καμένες σταβλικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες (οικοδομικές, βεβαιώσεις πολεοδομίας κ.λπ.) γιατί δεν υπάρχει αρτιότητα γηπέδου και είναι εκτός σχεδίου δόμησης», προσθέτει ο κ. Τρέλλης.

Όπως σημειώνει, τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την επιλεξιμότητα αναφορικά με τη νόμιμη κατοχή του ακινήτου για τα μισθωμένα απαιτούν από 12 έως 15 χρόνια ισχύος της παραχώρησης, τη στιγμή της αίτησης.

Ο κ. Τρέλλης εξηγεί ότι, στην περιοχή που κάηκαν οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα γήπεδα είναι σχεδόν στο σύνολό τους δασικές εκτάσεις, σε κάποιους έχει δοθεί έγκριση επέμβασης από το δασαρχείο (με διάρκεια 15 χρόνια) και ορισμένοι είτε δεν είχαν κάνει αίτηση για παραχώρηση από το δασαρχείο πριν την φωτιά, είτε είχαν προχωρήσει στην αίτηση αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Ακόμα και αυτοί που έχουν έγκριση επέμβασης είναι εκτός δεκαπενταετίας, καθότι έχουν περάσει κάποια χρόνια. Προτείνει, επίσης, να μπορούν όλοι να υποβάλλουν αίτηση (γιατί η προθεσμία λήγει στα τέλη Απριλίου) και στην υποβολή της αίτησης πληρωμής να έχουν τη νόμιμη κατοχή, όπως προβλέπει η πρόσκληση, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να εκδοθούν από τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, που είναι περίπου 6 μήνες. Επισημαίνει, ακόμη, ότι στην πρόσκληση αναφέρεται ότι «το καθεστώς δεν εφαρμόζεται όταν οι δαπάνες ανασύστασης έχουν χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από άλλον φορέα». Οι κτηνοτρόφοι επιδοτήθηκαν από την κρατική αρωγή σε ποσοστό 70%, επομένως από το Μέτρο 5.2 θα ληφθεί το 30%.

Κλείνοντας, ο κ. Τρέλλης αναφέρει ότι «οι τοπικοί κτηνοτρόφοι αποκατέστησαν τις καμένες εγκαταστάσεις τους και ξανάφτιαξαν τους στάβλους, ξοδεύοντας μέχρι και 50.000 ευρώ, γιατί το κοπάδι χρειάζεται στάβλο, ειδικά τον χειμώνα. Από τα τέλη Οκτωβρίου άρχισαν οι γέννες, οπότε η αναγκαιότητα του στάβλου είναι μεγαλύτερη στο να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους, ώστε να μην στοιβάζονται τα ζώα. Όλοι περίμεναν το Μέτρο 5.2 για να καλύψουν τα τιμολόγια αγοράς των υλικών και τελικά μένουν εκτός, έχοντας και ένα μεγάλο χρέος στην αγορά.