Μικρότερος, τελικά, ο αριθμός των δικαιούχων κτηνοτρόφων για τη μείωση χρήσης αντιβιοτικών
Μικρότερο αναμένεται να είναι το εύρος εφαρμογής, και άρα μικρότερος και ο αριθμός των δικαιούχων κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-70-3.2 «Μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027. Στόχος της εν λόγω Παρέμβασης είναι η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών μέσω της ανοσοποίησης των ζώων έναντι των νοσημάτων (κυρίως ενζωοτικών), που ο υπεύθυνος κτηνίατρος κρίνει ότι θα πρέπει κατά περίπτωση να ελεγχθούν (προληφθούν), προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της κατάστασης της υγείας των ζώων κάθε εκμετάλλευσης.
Δικαιούχοι
Σύμφωνα με την πρόταση των διαχειριστικών αρχών, η παρέμβαση δεν θα εφαρμοστεί τελικά στο σύνολο της χώρας, αλλά μόνο σε ορεινές περιοχές των περιφερειών που συνορεύουν με την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Επιπλέον, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού της παρέμβασης προκρίνεται και ο περιορισμός της εφαρμογής της σε εκμεταλλεύσεις που η δυναμικότητά τους αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση ενζωοτικών νοσημάτων (συγχρωτισμός, επιβάρυνση μικροβιακού φορτίου). Έτσι, επιλέξιμοι δικαιούχοι προτείνεται να είναι οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν αιγοπρόβατα, και οι οποίοι:
- Διατηρούν τα ζώα τους σε εκμεταλλεύσεις εγκατεστημένες σε ορεινές περιοχές των περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου).
- Δηλώνουν τα ζώα τους στην ΕΑΕ, κατά το έτος που καθορίζεται στην πρόσκληση.
- Είναι κάτοχοι κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον νόμο 4056/2012, όπως αυτός ισχύει.
- Προβαίνουν στη διενέργεια και στην κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και την αριθ. 297286/05.8.2005 (Β΄1170) ΚΥΑ.
- Διαθέτουν περισσότερα από 250 ζώα (θηλυκά ζώα αναπαραγωγής > 1 έτους), σύμφωνα με τα ετήσια απογραφικά στοιχεία που κοινοποίησαν κατά το έτος που καθορίζεται στην πρόσκληση.
- Τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6 και της εθνικής νομοθεσίας για την προμήθεια και τη χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.
Ετήσια ενίσχυση
Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ). Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και τη χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 ευρώ/κεφαλή (134 ευρώ/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ= 6,66 κεφαλές). Η ενίσχυση για τις εν λόγω υγειονομικές δεσμεύσεις θα πιστοποιείται και θα καταβάλλεται βάσει του πραγματικού κόστους προμήθειας των εμβολίων/παρασιτοκτόνων και εφαρμογής τους.
Προτεραιότητα
Σε περίπτωση που κατά την πρόσκληση της παρέμβασης διαπιστωθεί ζήτηση, η οποία ξεπερνάει τον συνολικό προϋπολογισμό, θα δοθεί προτεραιότητα στις εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερης δυναμικότητας, στις μεθοριακές περιφερειακές ενότητες, στους μεγαλύτερης ηλικίας κατόχους αιγοπροβάτων και στις ενσταβλισμένες εκμεταλλεύσεις.