Μουσείο Ολύμπου αποκτά το Πύθιο Ελασσόνας

Δήμος και τοπικός σύλλογος καλούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα φύσης και πολιτισμού, ο Δήμος Ελασσόνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία μουσειακής συλλογής στον χώρο του συλλόγου στο Πύθιο και κατέθεσαν τη σχετική πρόταση συνεργασίας τους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία θα την αξιολογήσει και θα συνδράμει στην ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων του ορεινού χωριού στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ήδη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη της περιοχής του Ολύμπου, του αρχαιολογικού χώρου του Πυθίου και της Περραιβικής Τριπολίτιδας, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, προχώρησε με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθίου, Καίτη Κελεπούρη, στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης των δύο φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων καλείται να αναλάβει την επιστημονική τεκμηρίωση του μουσείου για τον Όλυμπο και τις αρχαιότητες, με την επεξεργασία των ιστορικών στοιχείων και τα στοιχεία των ανασκαφών, έτσι ώστε το μουσείο να δίνει αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πληροφορίες στους επισκέπτες για τον αρχαιολογικό χώρο και την Περραιβική Τρίπολη. Στόχος είναι η δημιουργία μουσειακής συλλογής στον χώρο του συλλόγου, που αποτελείται από μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο μουσειακούς χώρους, μετά από σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στην παλιά αποθήκη του συνεταιρισμού, με χρηματοδότηση του συλλόγου και των απανταχού Πυθιωτών.

Η αρχαιολογική αξία του Πυθίου

Να σημειωθεί πως το Πύθιο εκτείνεται στον λόφο Αγίων Αποστόλων, στις δυτικές υπώρειες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 680 μέτρων. Ορίζεται ως η πρώτη από τις τρεις πόλεις της Περραιβικής Τρίπολης. Εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από τον Πύθιο Απόλλωνα, καθώς εντοπίστηκε ναός αφιερωμένος στον Θεό Απόλλωνα. Αποτελούσε ιερό χώρο σεβασμού όλων των Περραιβών.

Στο ίδιο ιερό λατρευόταν επίσης και ο Ποσειδώνας Πατρώος. Μετά την καταστροφή του πρώτου ιερού, ίσως κατά τη διάρκεια των εμφύλιων πολέμων των Ρωμαίων, με διαταγή του Οκταβιανού Αύγουστου, επιβλήθηκε η κατασκευή ναών με πανθεσσαλική, και όχι μόνο, εμβέλεια. Ο πολιτισμός και η ιστορία που αναπτύχθηκε υποδηλώνονται από τις γραπτές πηγές που άφησαν στα πέτρινα μνημεία.