Να αναγνωριστεί ο χαλβάς Φαρσάλων ως «ιδιότυπο τοπικό προϊόν»

Συνεργασία Δήμου Φαρσάλων με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες ανάδειξης και αναγνώρισης του χαλβά Φαρσάλων ως «ιδιότυπο τοπικό προϊόν», όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, στη 16η Γιορτή Χαλβά, η οποία πραγματοποιήθηκε προ λίγων ημερών με μεγάλη επιτυχία.

«Μέσα από ιδιάζουσες συνθήκες που επιτάσσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο να κατοχυρώσουμε τον χαλβά Φαρσάλων ως “ιδιότυπο τοπικό προϊόν”, συνάψαμε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με τον καθηγητή Γεώργιο Ζακυνθινό, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για τη συμπλήρωση αίτησης προς υποβολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του σχετικού φακέλου. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα την παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία για να γίνει κι αυτή κοινωνός της προσπάθειάς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά
ο δήμαρχος.

Ο κ. Εσκίογλου παρέδωσε στον εκπρόσωπο των Φαρσαλινών χαλβαδοποιών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου και συμμετείχαν στη Γιορτή, Σάκη Αρχοντή, τη μελέτη για την αναγνώριση του Χαλβά Φαρσάλων ως «ιδιότυπου τοπικού προϊόντος».

Μελέτη

Από την πλευρά του, ο κ. Ζακυνθινός, μιλώντας στην «ΥΧ» για την εκπόνηση της μελέτης, δήλωσε αισιόδοξος, καθώς «για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά έχει γίνει μία οργανωμένη επιστημονική έρευνα για την κατοχύρωση του Χαλβά Φαρσάλων ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), αλλά και κατοχύρωση της συνταγής. Επίσης, έμμεσα επιτυγχάνουμε και κατοχύρωση της ονομασίας. Μέσω αυτής της προσπάθειας, καταφέραμε να ενώσουμε και τους παραγωγούς χαλβά της επαρχίας Φαρσάλων, οι οποίοι μέχρι πρότινος λειτουργούσαν αυτόνομα. Στη συνέχεια, ο κάθε παραγωγός θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση, για να προχωρήσουμε στις επόμενες διαδικασίες.

Ακόμη, διασφαλίζουμε την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος, καθώς καταφέραμε να μην υπάρχει ακρυλαμίδιο, το οποίο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της καραμελοποίησης και των υψηλών θερμοκρασιών».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής «μέσω της έρευνας, που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στα εργαστήρια των χαλβαδοποιιών της επαρχίας, πραγματοποιήσαμε και μελέτη για τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δίνοντας τη δυνατότητα αυτό να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέχρι και δέκα μέρες, χωρίς να χάσει τη γεύση και την ουσία του. Βελτιώσαμε ουσιαστικά τη συνταγή ως προς τη διατηρησιμότητα του προϊόντος. Αν όλα πάνε καλά, εκτός από τον ξακουστό χαλβά Φαρσάλων, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και παράγωγά του, όπως σοκολατάκια τυλιγμένα με χαλβά Φαρσάλων κ.ά.».