Να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των κτηνοτρόφων

Ικανοποίηση για τις συμφωνίες στο γάλα, αίτημα για αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά

Τη δυσφορία τους για την υπουργική απόφαση καταβολής της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές μέσα στον Δεκέμβριο, και όχι νωρίτερα, εκφράζουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θεωρούν ότι τον επόμενο μήνα θα είναι πολύ αργά, μια και τώρα υπάρχουν τα αλώνια στο καλαμπόκι, οπότε αν υπήρχε ρευστότητα θα μπορούσαν να τα προμηθευτούν και να τα αποθηκεύσουν σε τιμές 34 με 36 λεπτών.

«Από τη στιγμή που τα καλαμπόκια θα αποθηκευτούν από εμπόρους, η τιμή στην οποία θα κληθούμε να τα αγοράσουμε στην πορεία θα είναι αισθητά μεγαλύτερη» σημειώνει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναμονή για την αξιοποίηση ενός ακόμη κονδυλίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τον ΕΛΟΓΑΚ. Στην πρόσφατη γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα, και σε συζήτηση που είχε ο υπουργός ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς, με τους τυροκόμους, συμφωνήθηκε το ποσό αυτό (από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού) να διατεθεί για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να το πράξει, αλλά ακόμη η σχετική απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί. Όσον αφορά την καταβολή ενίσχυσης 2% για το 2021, που δίνεται σε 4.444 κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και η οποία ανακοινώθηκε προ ημερών, ο Γιάννης Γκουρομπίνος διευκρινίζει ότι «αφορά μία πολύ μικρή μερίδα κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν “είδαν” το χρώμα του χρήματος στις προηγούμενες πληρωμές».

Ικανοποίηση για τις τιμές

Στον αντίποδα, ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, καθώς μετά από σκληρό αγώνα επιτεύχθηκε -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- το ψυχολογικό φράγμα του 1,65 ευρώ το κιλό στο αγελαδινό.

Αντίστοιχα, στο βιολογικό, η προσφερόμενη συμφωνία κυμαίνεται στα 8 με 10 λεπτά επιπλέον, ενώ το γίδινο αγγίζει το 1 ευρώ το κιλό. «Εναπόκειται πλέον σε μας να στηρίξουμε το προϊόν», σημειώνει με έμφαση ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας, ο οποίος όμως σπεύδει να διευκρινίσει ότι «οι υψηλές τιμές του γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν σχετίζονται με τις παραπάνω συμφωνίες των κτηνοτρόφων.

Οι προαναφερόμενες τιμές θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Νοέμβριο και μετά. Οι σημερινές τιμές στο εμπόριο αφορούν συμφωνίες του προηγούμενου έτους, δηλαδή γύρω στο 1,20-1,25 ευρώ/κιλό.

Ακόμη, ο πρόεδρος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα τα γάλατα που έρχονται από την περιοχή της Σαρδηνίας στην Ιταλία, όπου λόγω ποσοστώσεων, ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής παραγωγής έρχεται στη χώρα μας.

Ανησυχία για τη νέα ΚΑΠ

Με αφορμή την εξαίρεση μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων από τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν «ανάστατοι, μια και το καλαμπόκι κινδυνεύει, λόγω περικοπής της Συνδεδεμένης σε περιοχές με πρόβλημα στα ύδατα. Επίσης, ο αγρότης με τον κτηνοτρόφο αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας. Εάν μειωθούν οι καλλιέργειες καλαμποκιού, θα μειωθούν και οι επιλογές μας στην προμήθεια ζωοτροφών» τονίζει, καταλήγοντας, ο κ. Γκουρομπίνος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022