Να έρθει στη Βουλή και στον… κάμπο ο Αχελώος

Την αγωνία τους για την τύχη του έργου μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, καθώς και την αναγκαιότητα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, εξέφρασαν βουλευτές και εκπρόσωποι θεσσαλικών φορέων, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην κοινή συνεδρίαση της «Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών» και της «Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος» της Βουλής.

Οι Θεσσαλοί αποχώρησαν από τη συνεδρίαση με ανάμεικτα συναισθήματα. Ικανοποίηση για το ενιαίο μέτωπο των τοπικών φορέων για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης σε α΄ φάση των συνοδών έργων του Αχελώου (Μεσοχώρα, ολοκληρωμένη κατά 85% και Συκιά, ολοκληρωμένη κατά 65%), απογοήτευση για την απουσία από την επίμαχη συνεδρίαση των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά.

Ο ΥΠΕΝ εκπροσωπήθηκε από τον γ.γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων, Π. Βαρελίδη, ο οποίος άφησε μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως «μέχρι τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε τις μελέτες, τι προτείνουν οι μελετητές και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Πηνειού», ενώ δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση μετά τις γιορτές, παρουσία και των αρμόδιων υπουργών.

Τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ) ζητούν στην επικείμενη συνεδρίαση της Βουλής να παραστούν και οι μελετητές των Σχεδίων Διαχείρισης, ώστε να προκύψει ένα κοινό πόρισμα, το οποίο θα προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής και θα αξιοποιηθεί αναλόγως από την κυβέρνηση.

Στην επίμαχη συνεδρίαση, συγκρούστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το έργο του Αχελώου, ενώ από την πλευρά τους οι γεωτεχνικοί κατέγραψαν στα θετικά της συνεδρίασης τη δρομολόγηση του νέου σύγχρονου δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού (σημαντικό έργο εξοικονόμησης) και του ταμιευτήρα Σκοπιάς Φαρσάλων (σημαντικό έργο πολλαπλού σκοπού), τα οποία όταν μετά από χρόνια λειτουργήσουν, θα επιλύσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς το έργο του Αχελώου έχει βαλτώσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παρελθόν.