Να «γλυκάνουν» το πικρό αποτύπωμα της άνοιξης επιχειρούν οι μελισσοκόμοι

Με την πικρία που τους άφησε η άνοιξη και τα καιρικά φαινόμενά της, στις πρώτες καλοκαιρινές νομές στρέφονται πλέον οι μελισσοκόμοι της χώρας. Πολλοί έχουν μεταβεί στα ορεινά, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που περιμένουν την ανθοφορία σε ηλίανθο και βαμβάκι στον κάμπο. Όλα αυτά εν αναμονή του πεύκου, στο οποίο και οι περισσότεροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους.

Γράφουν οι: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιάννης Σάρρος,
Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Επιμέλεια: Μαρία Αντωνίου

Αναμένοντας τον τρύγο στον Έβρο

Ο Ιούλης έφτασε, αλλά οι μελισσοκόμοι στον Έβρο δεν έχουν τρυγήσει. Την κατάσταση που δημιούργησε η άνοιξη και οι βροχοπτώσεις της, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλης Χριστοδούλου, την χαρακτηρίζει τραγική. «Ό,τι συλλέγουν στο πέταγμά τους το καταναλώνουν τα ίδια τα μελίσσια, με αποτέλεσμα να μην έχει αρχίσει ο τρύγος», σημείωσε. Οι βασικές ανοιξιάτικες ανθοφορίες που έδιναν υπέροχα μέλια και μεγάλες ποσότητες τελείωσαν χωρίς αποτέλεσμα, μεταφέρει με πικρία. Tώρα, περιμένουν την ολοκλήρωση του κύκλου της βελανιδιάς το επόμενο δεκαήμερο για να τρυγήσουν, και μετά ακολουθεί ο ηλίανθος.

Ο κ. Χριστοδούλου δεν αποκλείει να στραφούν στο βαμβάκι και στο πεύκο για το οποίο όμως χρειάζεται να μετακινηθούν. Εξηγεί, παράλληλα, το υψηλό ρίσκο που έχει συχνά το βαμβάκι λόγω των πολλών φυτοφαρμάκων, τα οποία τις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφουν το μελίσσι.

Ως προς τις τιμές των μελιών, αυτές που εστάλησαν σε πολλούς από εταιρείες συγκέντρωσης και τυποποίησης είναι στα 2,5 ευρώ/κιλό για ανθόμελα και ηλίανθο. Ταυτόχρονα, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος, στους μελισσοκόμους δεν δόθηκε στήριξη για την πανδημία.

Δρυς και καστανιά κάνουν τη Χαλκιδική να ελπίζει

Με τον τρύγο του μελιού στα πεδινά να έχει σταματήσει λόγω καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, και την καστανιά στα δάση του Αγίου Όρους να προαναγγέλλει ιδιαίτερα καλές αποδόσεις, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού «Σίθων», Αχιλλέας Παπαστεργίου, δίνει συνοπτικά την εικόνα της μελισσοκομίας στην περιοχή της Χαλκιδικής. Όπως λέει, η φετινή σοδειά για τα ανθόμελα είναι μηδενική λόγω άστατου καιρού, τα έλατα είχαν ελάχιστες αποδόσεις, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η πορεία για το θυμάρι.

«Το δασόμελο από δρυ πηγαίνει αρκετά καλά, ενώ η καστανιά στο Άγιο Όρος θα έχει καλό τρυγητό και καλή παραγωγή για όσους επέλεξαν να μετακινηθούν προς τα εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αρκετά αργότερα, μετά τον Αύγουστο, αναμένεται ο τρύγος για το πευκόμελο στη Χαλκιδική. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Παπαστεργίου εκτίμησε ότι θα έχουν πτωτική τάση λόγω των περσινών αποθεμάτων, ενώ σταθερές θα κρατηθούν στα πευκόμελα.

Στο πεύκο στρέφονται οι Θεσσαλοί

Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά από τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δεν ευνόησαν τον φυσιολογικό τρύγο, φέρνοντας μικρές αποδόσεις στην μελιτοφορία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Καλαπούτη, η παραγωγή σε έλατο και βελανιδιά επηρεάστηκε από τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες και κυρίως τους ισχυρούς βοριάδες, ενώ ο πρόσφατος παρατεταμένος καύσωνας σταμάτησε τη διαδικασία της ανθοφορίας στη δρυ.

Οι ελπίδες πλέον των Θεσσαλών μελισσοκόμων στρέφονται στο πεύκο, με όσους διαθέτουν φορτηγά να ετοιμάζονται για τη μεταφορά των κυψελών κυρίως σε Εύβοια και λιγότερο στη Χαλκιδική. «Στον κάμπο, κάποιες λίγες ελπίδες συνδέονται με τα άνθη του βαμβακιού και το ηλιοτρόπιο (αγριοβαμβακιά)», με την προϋπόθεση των φυσιολογικών καιρικών συνθηκών, συμπλήρωσε, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Στα ορεινά μεταφέρθηκαν οι μελισσοκόμοι της Στερεάς

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελισσοκόμων της Στερεάς έχουν μεταφέρει τις κυψέλες τους στα ορεινά, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που παραμένουν στα πεδινά, αξιοποιώντας την ανθοφορία καλλιεργειών όπως ο ηλίανθος και το βαμβάκι. Από εκείνους που μετέφεραν τις κυψέλες τους στα ορεινά της Καστοριάς, είναι και ο μελισσοκόμος από την Αμάρυνθο Εύβοιας, Λάμπρος Βίλλας.

Επέλεξε αυτή την περιοχή λόγω της πλούσιας ανθοφορίας που ευνοήθηκε από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και παρέχει ποιοτική τροφή για της μέλισσες. « Ήδη βελανιδιές και άλλα αυτοφυή φυτά βρίσκονται στο στάδιο αυτό», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι μετά τον Ιούλιο και προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνει η μεταφορά των κυψελών προς την Εύβοια, οπότε ξεκινά το πεύκο.

Κατά τον ίδιο, οι ανοιξιάτικες συλλογές δεν παρουσίασαν σημαντικά αποτελέσματα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, δυσκολεύοντας την αναζήτηση τροφής για τις μέλισσες. Αναφορικά με τις τιμές, στα 2,70 ευρώ/κιλό πωλείται το ανθόμελο, υψηλότερα από τα 2,20 που ήταν πέρυσι, ενώ το πεύκο κυμαίνεται στα 4-4,20 ευρώ/κιλό.

Καλά τα πρώτα δείγματα από θυμάρι και βελανιδιά στην Πελοπόννησο

Μία ακόμα κακή χρονιά μετράνε οι παραγωγοί μελιού στην Πελοπόννησο, βλέποντας τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. «Μέχρι τώρα η χρονιά είναι πολύ κακή», υποστήριξε ο Σταύρος Δημάκος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, αφού από τις πορτοκαλιές οι ποσότητες ήταν μηδενικές, όπως επίσης ανύπαρκτες ήταν και οι ποσότητες που πήραν από το ανοιξιάτικο πεύκο. «Σε ό,τι αφορά το μέλι από έλατο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πήραμε το 20% από όσο περιμέναμε.

Αυτό έγινε στον Πάρνωνα και στο δυτικό κομμάτι του Μαινάλου» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι στο εξής οι μελισσοκόμοι ποντάρουν στο μέλι από θυμάρι αλλά και από τις βελανιδιές. «Το θυμαρίσιο μέλι, μέχρι στιγμής, δείχνει να πηγαίνει καλά, όπως και της βελανιδιάς, που εξαρτάται όμως από την διάρκεια του καύσωνα» σχολίασε. Το φινάλε, όπως πάντα, έρχεται τον Αύγουστο με το πεύκο.