Νέα εποχή για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων – Τι αλλάζει μετά την ίδρυση των δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ

Τι αλλάζει μετά την ίδρυση των δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ

Μία σχολή με πολυετή εμπειρία και δεκάδες αποφοίτους με πετυχημένες πορείες στον χώρο της τυροκομίας αναβαθμίζεται, για να προσφέρει νέα εφόδια στους σπουδαστές της.

Ο λόγος για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία, μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, μετατρέπεται σε ένα από τα έξι δημόσια αγροτικά ΙΕΚ που πρόκειται να λειτουργήσουν στη χώρα. Η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής, Αλεξάνδρα Μέγα, εξηγεί στην «ΥΧ» τους τρόπους με τους οποίους η Σχολή θα αναβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση προς τους σπουδαστές της μετά τη συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως επισημαίνει, «ξεκινά μια νέα εποχή για τη Γαλακτοκομική Σχολή, από το φετινό μάλιστα σχολικό έτος, εφόσον και για τους νεοεισερχόμενους σπουδαστές θα ισχύσει η αναβάθμιση της Σχολής στο επίπεδο 5. Μετά τον ν.4763/2020 για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, ακολούθησε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την ίδρυση Δημόσιων Αγροτικών ΙΕΚ των οποίων η οργάνωση και λειτουργία ανατέθηκε στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτή η απόφαση θα υλοποιηθεί στις μέχρι τώρα ΕΠΑΣ του Οργανισμού.

Η αναβάθμιση της σχολής δημιουργεί μεγάλη ικανοποίηση και παράλληλα θέτει νέα καθήκοντα και προκλήσεις ώστε η εξέλιξη αυτή να αποφέρει το μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές μας».

Υψηλής ποιότητας παρεχόμενη εκπαίδευση

Πιο στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και βελτίωση των εργαστηρίων και της θεωρητικής κατάρτισης, είναι μερικά από τα οφέλη της αναβάθμισης της Σχολής.

Όπως τονίζει η κα Μέγα, «η λειτουργία μας με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης που εξασφαλίζεται κυρίως με την καθημερινή εξάσκηση των μαθητών μας στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις της Σχολής, τα Χημεία, το Εργαστήριο Γιαούρτης, Παγωτού και Επιδορπίων Γάλακτος και βέβαια το Τυροκομείο μας, παράλληλα πάντα με τη μακρόχρονη εμπειρία του προσωπικού.

Οι μαθητές μας μαθαίνουν να παράγουν τυριά ΠΟΠ, παραδοσιακά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς με λιγότερο αλάτι, με χαμηλά λιπαρά, με προσθήκη υπερτροφών. Εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, η εκπαίδευσή τους ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή τους σε κάθε δραστηριότητα που θα αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες, όπως τις εξετάσεις καταλληλότητας του γάλακτος, την επιλογή και χρήση καλλιεργειών εκκίνησης, τον επαγγελματικό καθαρισμό του χώρου και των σκευών, τη συσκευασία και επισήμανση των προϊόντων κ.ά.

Προϋπόθεση της γόνιμης πρακτικής εξάσκησης είναι η θεωρητική κατάρτιση και η συνεχής ανατροφοδότηση θεωρίας και πράξης σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Δεν θεωρούμε μικρή τη σημασία των διαλέξεων που διοργανώνουμε για τους μαθητές μας σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη Σχολή από ειδικούς, επιστήμονες, εκπροσώπους εταιρειών, ερευνητές, εκπροσώπους δημόσιων φορέων, που προσθέτουν στα ερεθίσματα και τις γνώσεις των μαθητών μας ό,τι νεότερο αφορά την παραγωγή, την παρουσίαση και την εμπορία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά με τις επιχειρήσεις του κλάδου, μέσα από τον θεσμό της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα στους μαθητές μας να πραγματοποιούν μέρος της θεωρητικής ή και της εργαστηριακής κατάρτισής τους σε πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης αντίστοιχου επιπέδου που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και να κάνουν πρακτική άσκηση σε παραγωγικές μονάδες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ θα πραγματοποιούνται μέχρι τη 1η Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές για τη φοίτηση στη σχολή

Αλλαγές συντελούνται και στον τρόπο εισαγωγής των σπουδαστών. «Οι σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με τη μέχρι τώρα λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής είναι η εγγραφή μαθητών που έχουν τελειώσει τις σπουδές σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, η δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οποίες διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ», τονίζει η κα Μέγα.

«Όσοι δεν επιθυμούν την απόκτηση της Πιστοποίησης θα παίρνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν. Δεν αποκλείεται μελλοντικά να λειτουργήσουν τμήματα επιπέδου 3, για μικρότερους μαθητές απόφοιτους Γυμνασίου και επίσης ελπίζουμε πολύ σύντομα να οργανώσουμε ταχύρρυθμα σεμινάρια που να απευθύνονται σε επαγγελματίες σε εξειδικευμένα θέματα τεχνολογίας τυροκομίας – γαλακτοκομίας», καταλήγει.