Νέες έρευνες για τον εμπλουτισμό των αβγών με αντιοξειδωτικά από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας για την παραγωγή αβγών με βιολειτουργικά χαρακτηριστικά, που θα στοχεύει αφενός στην ευζωία των ζώων και αφετέρου στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων για τον καταναλωτή, βρίσκεται το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Οι δύο επιστημονικές έρευνες εξετάζουν τη χρήση αντιοξειδωτικών συστατικών, με τον εμπλουτισμό του αβγού με κάποια ευεργετικά λιπαρά οξέα και την προστασία του από την οξείδωση. Σκοπός τους είναι η πρόοδος της έρευνας και η απομάκρυνσή της από τη λογική προηγούμενων δεκαετιών για την παραγωγή του Ω3 αβγού.

Στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας υποστηρίζεται πλήρως η ποιοτική εξέταση των αβγών, η ταυτοποίηση και η ιχνηλασιμότητά τους, ενώ είναι το πρώτο που ανέπτυξε τον εμπλουτισμό της διατροφής της κότας με τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. «Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, μαζί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, είναι ουσιαστικά το πρώτο που ανέπτυξε το Ω3 αβγό στην Ελλάδα. Ήμασταν η πρώτη ερευνητική ομάδα και μεταγενέστερα αναπτύχθηκαν και ολοκληρώθηκαν πλήρως διδακτορικές διατριβές που αφορούν τη χρήση του φασκόμηλου στην αβγοπαραγωγό πτηνοτροφία, ή τη μορφή εναλλακτικής βόσκησης σε αρωματικά φυτά», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Δύο έρευνες

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο επιστημονικές έρευνες. Η πρώτη αφορά τη χρήση παραπροϊόντων ροδιού στην εκτροφή των αβγοπαραγωγών ορνίθων, με σκοπό τον εμπλουτισμό της λεκίθου με αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά, όπως αποδείχθηκε και με το φασκόμηλο. «Ουσιαστικά, παίρνουμε το φλούδι του ροδιού κι από αυτό είδαμε επίδραση στα βιοενεργά συστατικά, δηλαδή στα φαινολικά συστατικά και στους παράγοντες μείωσης της οξείδωσης εντός του κρόκου του αβγού. Άρα, από τη μια πλευρά, έχουμε ένα δημοφιλές προϊόν, το ρόδι, και, από την άλλη, ένα τρόφιμο καθημερινής κατανάλωσης και προσπαθούμε να τα εναρμονίσουμε», σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής.

Η δεύτερη έρευνα αφορά την προσθήκη σιλυμαρίνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξάγεται από το γαϊδουράγκαθο και παράγεται στην Κρήτη. «Επειδή παγκοσμίως το αβγό θεωρείται το πλέον λειτουργικό τρόφιμο για το διατροφικό προφίλ του ανθρώπου, αυτό που προσπαθούμε ως εργαστήριο είναι να ξεφύγουμε από τη λογική των προηγούμενων 30 χρόνων, δηλαδή του Ω3 αβγού και να προχωρήσουμε στην παραγωγή αβγού πλησιέστερα στον τρόπο εκτροφής με χαρακτηριστικά ευζωίας της όρνιθας, αλλά να έχει μέσα και κάποια βιολειτουργικά συστατικά, τα οποία θα είναι ευεργετικά τόσο για την όρνιθα όσο και για τον καταναλωτή», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί για το θέμα αυτό ο επίκουρος καθηγητής, ένα υγιές ζώο που εκτρέφεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες ευζωίας θα παραγάγει κι ένα τρόφιμο ασφαλές για τον άνθρωπο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση από το στρες της εκτροφής παράγονται ενδογενώς υπεροξείδια, παράγοντες οξείδωσης, οι οποίοι αντικατοπτρίζονται και στο παραγόμενο προϊόν.

Επίσης, όπως αναφέρει, σκοπός δεν είναι μόνον ο εμπλουτισμός του αβγού με κάποια ευεργετικά λιπαρά οξέα, αλλά η προστασία τους από την οξείδωση, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα, και να δοθεί στον καταναλωτή η προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς και ποιοτικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά την ιχνηλασιμότητα των αβγών, ο κ. Παπαδόπουλος ενημερώνει πως πάνω στις συσκευασίες των αβγών υπάρχουν κάποιοι κωδικοί που ξεκινούν από το 0, 1, 2, ή 3. «Αυτοί αντικατοπτρίζουν το σύστημα εκτροφής και ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι το 0 είναι ελευθέρας, το 1 βιολογικό, το 2 αχυρώνα και το 3 κλωβοστοιχίας. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία και νέες εκτροφές οπουδήποτε στην Ελλάδα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με έμφαση τη βιολειτουργικότητα και τα βιοενεργά συστατικά του αβγού», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Συστήματα εκτροφής

Ως Εργαστήριο Ζωοτεχνίας δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, εκτός της ποιοτικής εκτίμησης των αβγών και στα διάφορα συστήματα εκτροφής της αβγοπαραγωγού πτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται και ένας νέος τρόπος εκτροφής που πλησιάζει περισσότερο προς την ευζωία των ορνίθων μέσα σε ειδικό θάλαμο με 90% μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και ο οποίος εκμεταλλεύεται τη γεωθερμία και αναλόγως των εποχών ψύχεται ή θερμαίνεται η οροφή.

«Ο τρόπος αυτός είναι επίκαιρος και σύγχρονος, καθώς εκτιμάται ότι γύρω στο 2027-2028 και σε επίπεδο ΕΕ θα υπάρξει απόφαση για κατάργηση των κλωβοστοιχιών», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι σήμερα σε έναν μεγάλο θάλαμο, όπου εκτρέφονται π.χ. 20.000 όρνιθες, η χωρητικότητα θα μειωθεί περίπου στο 30%-40%. Άρα, πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους εκτροφής, ώστε να καλύψουμε αυτό το κενό που θα υπάρξει στα σμήνη για την παραγωγή των αβγών».

Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, η εναλλακτική τύπου εκτροφή σε ελευθέρα βόσκηση είναι πολύ δημοφιλής πλέον σε πολλές χώρες όπου οι αβγοπαραγωγικές κότες έχουν τη δυνατότητα προαυλισμού και βόσκησης σε περιορισμένες εκτάσεις, σε λειμώνες. Πάντως, όπως σημειώνει, αν και είμαστε αυτάρκεις ως χώρα στην παραγωγή αβγών σε ποσοστό 80%-90%, ωστόσο θα πρέπει να προσφερθούν στους πτηνοτρόφους αναβαθμισμένες λύσεις. «Από όσο γνωρίζουμε, μεγάλοι πτηνοτρόφοι στην Ελλάδα κινούνται σε αυτές τις κατευθύνσεις κι εμείς ως Πανεπιστήμιο κινούμαστε συμβουλευτικά και υποστηρικτικά δίπλα σε κάθε πτηνοτρόφο με τεχνική βοήθεια, συμβουλές εκτροφής και προτάσεις», τονίζει.