Οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν δρόμους στο κελυφωτό φιστίκι Αιγίνης

Καλλιεργητικά αδιέξοδα που σχετίζονται τόσο με τη χρήση αγροεφοδιών όσο και με την προσβολή εντόμων και ασθενειών στην καλλιέργεια της φιστικιάς στην Αίγινα, έγιναν η αιτία ώστε να εφαρμοστούν στο νησί τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας.

Συγκεκριμένα, παραγωγοί του νησιού προχώρησαν, σε συνεργασία με την ομάδα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας Neuropublic, στην εγκατάσταση τεσσάρων τηλεμετρικών σταθμών σε διαφορετικά αγροτεμάχια, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος της καλλιέργειας σχεδόν σε όλο το νησί. «Ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του gaiasense είναι γιατί η ευφυής γεωργία είναι το μέλλον για εμάς και λόγω των αδιεξόδων που έχει βρεθεί η καλλιέργεια, χρειαζόμασταν μία μέθοδο ώστε να σταματήσουμε να καλλιεργούμε με τον εμπειρικό τρόπο», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Αλυφαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας και ένας εκ των παραγωγών που χρησιμοποιούν το σύστημα.

Κάθε κτήμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες τόσο σε λίπασμα όσο και σε νερό, γι’ αυτό δεν γίνεται να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια συνταγή και να εφαρμόζουν πρακτικές οι οποίες δεν γνωρίζουν αν είναι οι σωστές

Πρόληψη εντόμων και ασθενειών

Ένα από τα αδιέξοδα των παραγωγών φιστικιού είναι οι προσβολές από έντομα και ασθένειες, όπως επισημαίνει ο κ. Αλυφαντής. «Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να προλαμβάνουμε τις ασθένειες και τα έντομα και όχι να χρησιμοποιούμε έπειτα θεραπείες στα δέντρα. Με τις νέες τεχνολογίες γνωρίζουμε ότι πλέον υπάρχει η συγκεκριμένη γνώση που ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και ενημερώνει τον παραγωγό για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσει».

Εκτός από τις ασθένειες, οι παραγωγοί επιθυμούν να μειώσουν και το κόστος παραγωγής αλλά και να χρησιμοποιούν ορθολογικά τα αγροεφόδια, τα οποία θα μειώσουν και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. «Κάθε κτήμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες τόσο σε λίπασμα όσο και σε νερό, γι’ αυτό δεν γίνεται να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια συνταγή και να εφαρμόζουν πρακτικές οι οποίες δεν γνωρίζουν αν είναι οι σωστές», εξηγεί ο κ. Αλυφαντής.

Ευρεία κάλυψη

Περίπου 16.000 στρέμματα φιστικιάς είναι η κάλυψη που παρέχουν οι τέσσερις τηλεμετρικοί σταθμοί gaiasense στην Αίγινα, καθώς η επιλογή των αγροτεμαχίων έγινε με γνώμονα τη θέση τους στο νησί, ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εύρος της καλλιέργειας. «Είχαμε ακούσει για την ευφυή γεωργία και την παρακολουθούσαμε. Επομένως, γνωρίζαμε ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να εξελίξουμε το προϊόν μας», επισημαίνει ο κ. Αλυφαντής.

Οι παραγωγοί ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, ενώ είναι αρκετοί εκείνοι που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς λειτουργεί. «Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση, για να γνωρίσουν οι παραγωγοί τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας, αλλά και να εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογίες σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν καλύτερα καλλιεργητικά και οικονομικά αποτελέσματα. Πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά, για να υπάρξει η μέγιστη ποιότητα στο προϊόν συνολικά. Μια παραγωγή όπως το φιστίκι πρέπει να είναι αξιόπιστη ποιοτικά και ποσοτικά, αν δεν έχει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, στην ουσία δεν υπάρχει παραγωγή.

Αν η ποιότητά δεν είναι σχετικά ίδια κάθε χρόνο και οι ποσότητες δεν είναι σε κάποιο στάνταρ, δεν μπορεί να υπάρξει πελατολόγιο, ούτε να κλειστούν δουλειές, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος. Το σύστημα αυτό είναι ο μόνος τρόπος και διέξοδος ώστε να υπάρξει η σταθερότητα που χρειάζεται σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, καθώς πρόπερσι και πέρυσι η παραγωγή ήταν μειωμένη από 50%-70%», επισημαίνει ο κ. Αλυφαντής.

Οι παραγωγοί είναι πεπεισμένοι, ότι με το σύστημα gaiasense θα έχουν περισσότερες καλλιεργητικές δυνατότητες, μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος γιατί δεν θα υπάρχει άσκοπη χρήση των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και του νερού το οποίο είναι περιορισμένο. «Αυτό θα μας δώσει καλύτερο καρπό και καλύτερη ποσότητα προϊόντος όπως επίσης και καλύτερες τιμές. Όταν θα υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα από το σύστημα θα είμαστε και σε θέση να καλύψουμε και κάποια ευρωπαϊκά στάνταρ που χρειάζονται για το προϊόν και τη διάθεσή του», καταλήγει ο κ. Αλυφαντής.