Nέοι Αγρότες: Αυξάνονται τα κονδύλια σε τρεις περιφέρειες – Έρχεται πληρωμή στη Στερεά Ελλάδα

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, που δημοσιεύθηκε στις 5/12, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης σε τρεις περιφέρειες (Θεσσαλίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). Όπως διευκρίνισαν στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των εν λόγω περιοχών, υπήρχαν αιτήματα από τις τρεις περιφέρειες για την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων, ώστε να ενταχθούν όλοι οι ισοβαθμούντες με τα ίδια μόρια.

Έτσι, κατόπιν της εν λόγω απόφασης ο προϋπολογισμός στη Θεσσαλία αυξήθηκε σε 58.190.000 ευρώ, στην Κρήτη σε 67.097.500 και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη σε 45.532.500 ευρώ. Η συνολική αύξηση και για τις τρεις περιφέρειες φθάνει το 1.429.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση ένταξης πράξεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν γίνει αυτό και εφόσον υπάρξουν και εκεί ισοβαθμίες, αναμένεται να δοθεί, επίσης, ένα επιπλέον κονδύλι και, φυσικά, θα πρέπει να δημοσιευθεί νέα απόφαση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ.

Τι δείχνουν οι αποφάσεις για τις πληρωμές

Αυτή την εβδομάδα, μοναδική, αλλά σημαντική εξέλιξη σε μεγάλη περιφέρεια ήταν η απόφαση εντάξεων της Περιφέρειας Κρήτης, που δημοσιεύθηκε στις 6/12. Πλέον, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της δεύτερης φουρνιάς δικαιούχων στην εν λόγω περιφέρεια. Με τη μέχρι σήμερα εμπειρία, αυτή δύσκολα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από έναν μήνα μετά την ημερομηνία της εν λόγω απόφασης, συνεπώς εκτός απροόπτου φαντάζει δύσκολο να προλάβει τον Δεκέμβριο.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες περιφέρειες αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες η πληρωμή για τη δεύτερη φουρνιά των δικαιούχων στη Στερεά Ελλάδα, δεδομένου ότι η απόφαση ένταξης είχε δημοσιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η παρτίδα πληρωμής έχει αποσταλεί εδώ και αρκετές ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Αντιδράσεις από κομμένους ελατοπαραγωγούς στη Χαλκιδική

Τις αντιδράσεις ελατοπαραγωγών από χωριό της Χαλκιδικής προκάλεσε το δημοσίευμα της «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας, την ώρα που η απόφαση ένταξης πράξεων στην Κεντρική Μακεδονία δεν είχε ακόμα δημοσιευθεί. Η υπόθεση αφορά ορισμένες δεκάδες νέων σε ηλικία παραγωγών, υποψήφιων δικαιούχων ενίσχυσης του Υπομέτρου 6.1 των Νέων Γεωργών είχαν δει τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Οι παραγωγοί επιρρίπτουν ευθύνες σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ΥΠΑΑΤ, ενώ αυτές τις μέρες περιμένουν την έκβαση των ενστάσεών τους.

Σύμφωνα με δικηγόρους που επικοινώνησαν με την εφημερίδα και εκπροσωπούν ορισμένους από τους παραγωγούς, στο ΠΣΚΕ φαίνεται ότι η αρχική έγκρισή τους, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου από κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας, άλλαξε χειρόγραφα σε απόρριψη. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η απόρριψη δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι καλλιέργειες δεν αναγνωρίστηκαν ως φυτώρια, αλλά στην έλλειψη άδειας φυτωρίου.

Aπό δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί παραγωγό, του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε, μας εστάλη το εξής σχόλιο: «Τονίζεται πως, αρχικά, οι επιτόπιοι έλεγχοι κρίθηκαν θετικά από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής και έπειτα αναιρέθηκαν, εκ των υστέρων, κατόπιν υπόδειξης του ΥΠΑΑΤ και άρνησης από πλευράς του κ. υπουργού. Όλες οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν μετά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου, στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών, εν αγνοία των παραγωγών. Σε όλα προστέθηκε η φράση «[…] κατόπιν υπόδειξης του ΥΠΑΑΤ, την οποία δεν επικύρωσε κανένας υποψήφιος».

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν ισχύει ο ισχυρισμός των δικηγόρων, δηλαδή αν η πιθανή απόρριψη των παραγωγών οφείλεται μόνο σε έλλειψη άδειας φυτωρίου ή και στο γεγονός ότι κρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες υποδομές (δηλαδή φυτώριο συγκεκριμένων προδιαγραφών αντί για δασικά δέντρα).

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2022 ο υπουργός ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς, είχε απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα στη Βουλή, αναφέροντας ότι είχαν γίνει 72 παρόμοιες αιτήσεις, εκ των οποίων οι 67 από τη Χαλκιδική και 5 από άλλες περιοχές. Από τις 67 έγιναν δεκτές οι 13, καθώς και οι υπόλοιπες 5 από τις άλλες περιοχές, είχε διευκρινίσει ο υπουργός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022