Μετά από μια πεζοπορία, τα πόδια σε οδηγούν σε ένα παραδοσιακό καφενείο. Με μια τοπική σουμάδα, κατεβάζεις ρυθμούς και αναθεωρείς τις αξίες της ζωής. Στην πρώτη γουλιά… κλείνεις τα μάτια και αφουγκράζεσαι το μουρμούρισμα της θάλασσας, τις κουβέντες των ντόπιων, την λύρα του Μυλωνά. Στην δεύτερη γουλιά… σου αποκαλύπτεται ο πόνος, η θλίψη, και η χαρά του τόπου, που «σιγοψιθυρίζει» ασθμαίνοντας μέσα από τους κρατήρες του ηφαιστείου…

Νίσυρος …της λάβας και του πελάγους

Η Νίσυρος, ένα από τα νησιά του Ν. Αιγαίου, είναι ουσιαστικά ένας κώνος που υψώνεται σχεδόν 700 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλώνοντας την ταυτότητά της: το νεότερο μεγάλο ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου. Το ηφαίστειο δεν είναι μόνο ο δημοφιλής κρατήρας του Στεφάνου, που δεσπόζει στο κέντρο του νησιού. Ολόκληρη η Νίσυρος είναι ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, με θαυμάσιο κλίμα και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με συνεχή κατοίκηση από την προϊστορική εποχή, το νησί φιλοξενεί πλήθος μνημείων πολιτισμού. Πρόκειται για ένα παράδεισο για κάθε επισκέπτη που σέβεται και αγαπά τη φυσική ομορφιά, το ιστορικό παρελθόν και την πολιτιστική παράδοση. Απέχει από τη Κω 8 μίλια, από τη Ρόδο 60. Στην περιοχή της, ανήκουν και οι γύρω νησίδες Γυαλί, Άγιος Αντώνιος, Στρογγυλή Παχειά, Περγούσα και Κανδελέουσα (Φάρος).

Νίσυρος …της λάβας και του πελάγους

Στην Νίσυρο, έξι φίλοι έκαναν την δική τους ηφαιστειακή έκρηξη, απέναντι στον ημερήσιο, μαζικό τουρισμό που βλάπτει σοβαρά την υγεία του τόπου και των κατοίκων. Καθώς οι μεγάλοι επιχειρηματίες της Κω και της Ρόδου, ενδιαφέρονται μόνο για το μεγάλο Κ (Κέρδος), με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μια έκρηξη που δημιούργησε, το «ΑΝΑΕΜΑ», *(σάκκος για τοποθέτηση τροφών. Άλλοτε χρησίμευε σαν λίκνο των βρεφών, της εργαζόμενης στα κτήματα μητέρας). Το «ΑΝΑΕΜΑ», προσφέρει εναλλακτικές οργανωμένες διακοπές, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στόχος τους είναι να προβάλλουν το νησί τους, μέσα αγροτουριστικές και περιηγητικές δράσεις. Δράσεις που ταιριάζουν απόλυτα στο περιβάλλον, στη γεωγραφική θέση, στην ιστορία, στην κτηνοτροφία, στην γεωργία, στα προϊόντα και γενικότερα, στις δυνατότητες της γης τους. Επιπλέον συνδυάζουν τις διακοπές, με τις έννοιες της μάθησης, της ενεργής συμμετοχής, της ανταλλαγής ιδεών, της απλότητας και της κουλτούρας του νησιού.

Νίσυρος …της λάβας και του πελάγους

Δραστηριότητες

Τα παιδιά του «ΑΝΑΕΜΑ», έχουν οργανώσει πολλές δραστηριότητες που δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να συνδέσει την διαμονή του στο νησί, με την φύση και την παράδοση. Μπορεί να επιλέξει από ημερήσιες δραστηριότητες μέχρι και εκδρομές διάρκειας έξι και τεσσάρων ημερών, οι οποίες περιλαμβάνουν: Επίσκεψη σε οινοποιείο, Παρακολούθηση παρασκευής παραδοσιακών τυριών, Μαθήματα παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, Πολιτιστικές Περιηγήσεις, Μαθήματα σε νισύρικα κεντήματα και υφαντικής τέχνης, Αγροτικές Δραστηριότητες, Πολιτιστικές Περιηγήσεις, Πεζοπορίες, ιαματικά λουτρά.

Νίσυρος …της λάβας και του πελάγους

Το τυρί της τυριάς

Η στενή σχέση των ανθρώπων με τη γη και τα προϊόντα του μόχθου τους, έχει αποτυπωθεί και στην παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Μπορείτε να δοκιμάσετε αλλά και να αγοράσετε προϊόντα όπως: Η τοπική σουμάδα από αμύγδαλα, η σκορδαλιά, επίσης από αμύγδαλα, παραδοσιακά πιάτα με ρεβίθια όπως η πιτθιά (ένα είδος κεφτέ), το αγραμυτθοζούμο, από την αγραμυτθιά, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και η παραδοσιακή κουκουζίνα (ρακή) απόσταγμα από σταφύλια ή σύκα. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση των βελανιδιών. Όταν μιλάμε για κτηνοτροφία στη Νίσυρο, εννοούμε κατά βάση το κατσίκι, το οποίο το εκτρέφουν κυρίως για το γάλα τους. Το γάλα είναι η πρώτη ύλη για το γιαούρτι και για το τυρί, με πρώτα και καλύτερα τη μυζήθρα, τη σακουλιαστή και το τυρί της τυριάς (ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί). Για επιδόρπιο, τα ψιλοκούλουρα, τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, η μουσταλευριά, ο χαλβάς και τα γλυκά κουταλιού.

Νίσυρος παραδοσιακή κουζινα

Χάρης Διακομιχάλης: «Η Γεωργία πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό»

«Η Νίσυρος πρέπει να προσανατολιστεί στον ποιοτικό τουρισμό, με την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού. Για το καλό του τόπου και της παράδοσης», τονίζει ο Χάρης Διακομιχάλης, εμπνευστής και ιδρυτής του «ΑΝΑΕΜΑ». Με τον οποίο μιλήσαμε και μάλιστα μας είπε:

  • Η Νίσυρος ακολουθεί ένα λανθασμένο τρόπο τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα από τα προγράμματα μας αναζητάμε μια νέα μορφή οικονομίας, χωρίς μεσάζοντες.
  • Θέλουμε, οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες του νησιού, να αγοράσουν τοπικά προϊόντα και να αποκτήσουν προσωπική άποψη για την ποιότητα του νησιού. Επιπλέον, θέλουμε να δώσουμε μια προστιθέμενη αξία στα αξιοθέατα.
  • Η Γεωργία θα πρέπει να αναζωογονηθεί και να συνδεθεί με τον τουρισμό, για την αποφυγή της μονόπλευρης οικονομίας. Αυτό απαιτεί διαφημιστική προώθηση των προϊόντων και την δημιουργία καταστημάτων πώλησης.
  • Σήμερα παρότι η σταδιακή εγκατάλειψη της γεωργίας έχει πλήξει τις υπόλοιπες καλλιέργειες, τα δέντρα εξακολουθούν να κυριαρχούν στο τοπίο της Νισύρου. Η γεωργική παραγωγή, γίνεται μόνο για την κάλυψη οικογενειακών αναγκών. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι οι ζημιές που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των κατσικιών.
  • Αγροτουριστικές μονάδες δεν υπάρχουν στο νησί και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού οι προτεραιότητες στον τομέα του τουρισμού δεν ήταν ποτέ προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ