Ντόμινο στην παραγωγή από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες

γράφουν οι Μελίνα Ζιάγκου, Γιάννης Σάρρος

Ο μεγάλος όγκος των φυτεύσεων, που θα καλύψουν τις χειμερινές ανάγκες της αγοράς, ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου – το πολύ αρχές Οκτωβρίου για τις περισσότερες περιοχές σε πράσο, κουνουπίδι και λάχανο, ενώ αδιάλειπτα πραγματοποιούνται φυτεύσεις μπρόκολου.

Πέρα από τα επιμέρους χαρακτηριστικά που διέπουν την καλλιέργεια από περιοχή σε περιοχή, κοινός παρονομαστής είναι ο προβληματισμός που γεννούν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και οι υγρασίες. Οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ασθένειες και τις εντομολογικές προσβολές στις οποίες εκτίθενται οι συγκεκριμένες καλλιέργειες κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί εμφανίζονται ανήσυχοι για το γεγονός ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία προκαλεί πρωιμότητα, με αποτέλεσμα να «φέρνει» νωρίτερα παραγωγές που ήταν προγραμματισμένες για μεσοπρώιμες ή όψιμες, δημιουργώντας συσσώρευση ποσοτήτων στην αγορά, η οποία υπονομεύει τις τιμές.

Όσον αφορά τις ποσότητες που επέλεξαν να δρομολογήσουν οι καλλιεργητές κηπευτικών, είναι σαφές ότι φυτεύσεις του Σεπτεμβρίου, που θα δώσουν την παραγωγή για την αγορά των γιορτών, ήταν αυξημένες σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου διαστήματος, χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις σε σύγκριση με πέρσι.

Καραδοκούν ασθένειες και εντομολογικές προσβολές

Τον κώδωνα του κινδύνου, σε ό, τι αφορά το θέμα των προσβολών λόγω των άκαιρων φαινομένων, κρούει ο γεωπόνος και παραγωγός από την Εύβοια, Κώστας Λουκίσας. «Η υγρασία και η θερμοκρασία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό ασθένειες όπως είναι ο βοτρύτης.

Οι δυνατότητες να προστατεύσουμε τα φυτά είναι ελάχιστες και θα πρέπει να εφαρμόσουμε προληπτικές μεθόδους, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Η στράγγιση των εδαφών παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από διάφορες ασθένειες», επεσήμανε. Αναφερόμενος στην επάρκεια των λαχανικών για την περίοδο των γιορτών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη μέχρι τώρα πορεία των κηπευτικών. «Έτσι όπως φαίνεται η παραγωγή, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες, θα έχουμε μεγάλη επάρκεια κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.

Επειδή, όμως, οι καλλιέργειές μας είναι ένα “ξεσκέπαστο εργοστάσιο”, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες». Όσο για τις τιμές αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον ίδιο, «η τιμή που πουλάμε στη χονδρική το λάχανο κυμαίνεται από 20 έως 25 λεπτά, το μπρόκολο από 50 έως 60 λεπτά το κιλό, το κουνουπίδι από 40 έως 60 λεπτά το κιλό και το πράσο από 60 έως 70 λεπτά το κιλό. Φυσικά, οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και έχουν να κάνουν με την ποιότητα του προϊόντος, καθώς και με την προσφορά και τη ζήτηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Ιωαννίδης, γεωπόνος από το Άργος, σημείωσε ότι στις καλλιέργειας της Αργολίδας παρατηρούνται έντονες εντομολογικές προσβολές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούνται μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να απαιτείται αυξημένη φυτοπροστασία και αντιμετώπιση με φάρμακα, τα οποία αυξάνουν το κόστος της καλλιέργειας.

Οι θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών και εντόμων και στις καλλιέργειες της περιοχής της Μαγνησίας, αυξάνοντας την ανάγκη για αυξημένη φυτοπροστασία. «Ο περονόσπορος και ο βοτρύτης δημιουργούν προβλήματα στα κηπευτικά μας, όπως επίσης και από τα έντομα, η πράσινη κάμπια. Με βιολογικά σκευάσματα προσπαθούμε να ελέγξουμε τους πληθυσμούς, που παρουσιάζονται στις καλλιέργειές μας», αναφέρει ο Δημήτρης Αργυράκης, γεωπόνος, παραγωγός και έμπορος κηπευτικών από τον Βόλο.

Έρχονται και έναν μήνα νωρίτερα

Εκτός προγραμματισμού στις συλλογές μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου και πράσου βρέθηκαν οι παραγωγοί της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αργυράκη, «η παραγωγή του μπρόκολου και του κουνουπιδιού ήρθε έναν μήνα νωρίτερα. Είχαμε προγραμματίσει τη συλλογή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά λόγω της παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας γι’ αυτή την εποχή είχαμε πρωίμιση της παραγωγής». Αυτές τις μέρες, οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται σε 40 λεπτά/κιλό για το κουνουπίδι, 60 λεπτά/κιλό για το μπρόκολο, 50 λεπτά/κιλό για το πράσο και 25 λεπτά/κιλό για το λάχανο.

Και στην Αργολίδα, η πρωιμότητα είναι χαρακτηριστική της φετινής σεζόν. Όπως υπογραμμίζει ο Γιώργος Ιωαννίδης, «σίγουρα η παράταση της καλοκαιρίας φέρνει τα προϊόντα πιο μπροστά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, γιατί δεν μπορούμε να σπάσουμε μέσα στον χρόνο τις παραγωγές, όπως επιδιώκουν οι παραγωγοί και βάσει αυτού επιλέγουν τις ποικιλίες ανάλογα με τον βιολογικό τους κύκλο. Όταν ο κύκλος των 100 ημερών γίνεται 80 ημέρες, έρχονται και πέφτουν πάνω στα πρώιμα που έχουμε βάλει για να βγουν τότε, ή έρχεται το μεσοπρώιμο ή το μεσοόψιμο και πέφτουν πάνω τους, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα φρακάρισμα στην αγορά. Και ανατρέπεται ο προγραμματισμός της καλλιέργειας και πιέζονται οι τιμές σε βάρος των παραγωγών, γιατί υπάρχει μεγάλη διάθεση».

Όσον αφορά την αγορά των γιορτών, ο κ. Ιωαννίδης προβλέπει ότι θα υπάρχει πληθώρα αγαθών σε μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και πράσο. Όπως μας είπε, τα μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού που μελετούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι γεωπόνοι δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Συνεπώς, νοτιάδες και ζέστες θα οδηγήσουν σε πρωίμηση της παραγωγής.

«Μπορεί η μέχρι τώρα πορεία του καιρού να ευνοεί την ανάπτυξη των σταυρανθών φυτών, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να συμβάλουν στο ξεβλάστωμα των κηπευτικών», αναφέρει από την πλευρά του ο Κώστας Λουκίσας.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο φυτωριούχος από τη Χαλκίδα, Μιχάλης Κούτρας, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο μαλακός καιρός που κρατάει φέρνει μαζεμένες παραγωγές. Έχουν έρθει λάχανα που έπρεπε να έρθουν μετά τα Χριστούγεννα. Χωρίς να μπορούμε να το προεξοφλήσουμε, είναι πιθανό, εάν συνεχιστεί η ζέστη να έρθουν και του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου μέσα στις γιορτές και δεν αποκλείεται να δούμε μετά κενό στην παραγωγή και άρα στην αγορά».