Οδικός χάρτης δράσεων για την αειφορία της γεωργίας το 2022

✱Οι τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες ✱Πώς θα επηρεαστούν οι αγρότες

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς στην κατεύθυνση που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες στον αγροδιατροφικό τομέα, με την αειφορία της γεωργίας να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα. Οι τάσεις που καταγράφονται ενόψει καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και στρατηγικών λύσεων για όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, ανεβάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τον πήχη της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την IHS Markit, οι αγρότες στους μήνες που έρχονται θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, διατηρώντας ή αυξάνοντας την οικονομικά βιώσιμη παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας (που συνεχίζεται), η οποία καθιστά και την πράσινη πορεία επικίνδυνη.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά ο αντίκτυπος από την αδράνεια είναι ήδη αισθητός και πέρα από την αγροδιατροφή, καθώς πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (58%) αναφέρουν ότι τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους, με την κατάσταση να επιδεινώνεται εάν δεν αλλάξει κάτι», σημειώνεται στην τελευταία της ανάλυση αναφορικά με τις βασικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το έτος 2022 στο αγροδιατροφικό σύστημα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

«Φέτος, θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, εάν οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί μετατρέψουν τα λόγια τους σε πράξεις και δείξουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το 2022 στον πρωτογενή τομέα συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Momentum για τη μείωση των εκπομπών του μεθανίου: Οι πιέσεις στον τομέα αυτόν είναι πιθανό να αυξηθούν το 2022, εξηγεί η IHS Markit, μετά και την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Μάλιστα, περισσότερες από 100 χώρες έχουν ήδη προσχωρήσει στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, την ευρωαμερικανική πρωτοβουλία για μείωση των εκπομπών του εξαιρετικά ρυπογόνου αερίου του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030, έναντι των επιπέδων του 2020.

«Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 1/3 περίπου των κλιματικών εκπομπών και, καθώς ο κόσμος στρέφεται προς την κατανάλωση περισσότερου κρέατος, αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί», σημειώνεται. «Ωστόσο, η εξάλειψη αυτών των αερίων είναι επιστημονικά αδύνατη, εάν το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, που προέρχονται κυρίως από τα πεπτικά συστήματα των μηρυκαστικών, συνεχίσουν να παράγονται με τον ίδιο ρυθμό».

Θεμέλια για τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα: Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται η γεωργία δέσμευσης άνθρακα, καθώς «δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέα και πράσινα έσοδα για τον αγροτικό τομέα», επισημαίνεται. Σύμφωνα μάλιστα με τη Rabobank, περίπου ένας τόνος CΟ2 μπορεί να αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα ανά εκτάριο καλλιεργήσιμης γης κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί επίσης μια προσοδοφόρα οικονομική ευκαιρία εάν αναπτυχθούν πρακτικές γεωργίας δέσμευσης άνθρακα.

«Ανεξάρτητα από το ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται, θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να βελτιωθεί το έδαφος στον βαθμό που θα είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερο άνθρακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rabo Carbon Bank. Γι’ αυτό και επισήμανε την ανάγκη πρώτα οι αγρότες να υιοθετήσουν πιο φιλικές προς το κλίμα πρακτικές, ώστε να πετύχουν στη συνέχεια και περισσότερα κέρδη.

Όπως επισημαίνεται από την IHS Markit, το 2022 είναι πολύ πιθανό να εστιάσει σε πιλοτικά προγράμματα γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, στο πώς συνδέονται αυτά με αγορές, καθώς και στο πώς οι πολιτικές μπορούν να παρακινήσουν τους αγρότες να υιοθετήσουν τις σωστές μεθόδους. Εξάλλου, έως το τέλος του έτους στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιαστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ενώ στις ΗΠΑ το «όραμά» τους κατά το πρώτο εξάμηνο.

Βήματα για την κλιμάκωση της βιωσιμότητας: Μαζί με τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα, αναμένεται να ασκηθεί πίεση ώστε περισσότεροι αγρότες να συμμετάσχουν σε επιτυχημένα πιλοτικά έργα βιωσιμότητας, από την ενίσχυση της βιοποικιλότητας έως τις πρακτικές γεωργίας ακριβείας. Μάλιστα, βιομηχανικοί κολοσσοί έχουν ήδη εκφράσει τη στόχευσή τους προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η PepsiCo ενδιαφέρεται για 7 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης, ώστε να υιοθετήσει πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας έως το 2030, στοχεύοντας να φτάσει από τα σημερινά 85.000 στρέμματα στα 500.000 τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον κλάδο της επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, με την IHS Markit να εξηγεί ότι οι εταιρείες γεωργικών ειδών διατροφής θα πρέπει να αρχίσουν να σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των εκπομπών τους. Σημειώνει, δε, ότι φέτος, η βιομηχανία τροφίμων πρόκειται να παρακολουθήσει εάν τα φυτικά προϊόντα μπορούν να γίνουν πιο «μοδάτα» και να χρησιμοποιήσουν την αγορά για να ωθήσουν το σύστημα τροφίμων σε πιο βιώσιμα όρια.