Οδοιπορικό της «ΥΧ»: Φυλλορροεί το αρδευτικό δίκτυο στην Ελλάδα

των Μαρίας Αμπατζή, Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Απαρχαιωμένο σε πολλά σημεία του και σε κακή κατάσταση είναι μεγάλο μέρος του αρδευτικού δικτύου στην Ελλάδα, που σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τα συσσωρευμένα χρέη πολλών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη η απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, με τους παραγωγούς να περιμένουν πολλά χρόνια να προχωρήσουν έργα. Η «ΥΧ» καταγράφει τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και την εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα.

Το νερό νεράκι λένε στην Πελοπόννησο

Σε Κορινθία, Αρκαδία και Αργολίδα, τα προβλήματα άρδευσης είναι αναρίθμητα, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερους παραγωγούς στη μείωση, ακόμα και στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Αναφερόμενος στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, ο Σωτήρης Σαλλής επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ο ΤΟΕΒ μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μόνο μία φορά τον χρόνο. «Το Θαλερό έχει μείνει από νερό πάνω από τρία χρόνια. Οι καλλιέργειες πλέον καταστρέφονται». Όπως τονίζει, στο Μελίσσι υπάρχει πλέον πλήρης εγκατάλειψη της καλλιέργειας, αφού δεν υπάρχει νερό. «Όλα αυτά συμβαίνουν στην παραλιακή ζώνη της Κορινθίας. Αν ανέβουμε πιο πάνω, θα βρούμε γεωτρήσεις με υπερβολική αλατότητα. Η κατάσταση είναι τραγική και η λύση από μία παραποτάμια λιμνοδεξαμενή δεν δόθηκε».

Στην Αρκαδία, όπως σημειώνει ο παραγωγός Χρήστος Τσιάμης, «τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει και καταστρέφονται η μία πηγή μετά την άλλη. Διαρκώς κατεβαίνει ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού δεν βρίσκουμε τρόπο να αποθηκεύουμε το νερό με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών και παράλληλο εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα».

Στην Αργολίδα, το δίκτυο Αναβάλου σε πολλά σημεία δείχνει σημεία κατάρρευσης και εγκατάλειψης. Ο Κώστας Σκουλής, από τον ΤΟΕΒ Δαλαμανάρας, εξηγεί ότι «αυτήν τη στιγμή η διώρυγα είναι εγκαταλειμμένη. Χρησιμοποιούμε πέντε φίλτρα καθαρισμού για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλούν τα υδροχαρή φυτά και η άλγη. Αν δεν κάνουμε αυτόν τον καθαρισμό, τότε θα βουλώσουν τα συστήματα τεχνητής βροχής και οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν. Ζούμε με τον φόβο μήπως περάσει η αμάκα (πρασινίλα) στις τεχνητές, γιατί τότε θα βουλώσουν και αυτόματα θα σπάσουν τα δίκτυα».

Ζουν με την αγωνία οι αγρότες στη Δ. Ελλάδα

Στους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, οι αγρότες κάθε χρόνο ζουν την ίδια αγωνία για το αν θα έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση από την κυβέρνηση για τις οφειλές ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της εν μέσω αρδευτικής περιόδου διακόπτει το ρεύμα στα αντλιοστάσια.

Με αποφάσεις των κατά τόπους Πρωτοδικείων κερδίζεται προσωρινά χρόνος υπέρ των ΤΟΕΒ, όμως η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι συνεχής και περιορίζει τους παραγωγούς στο να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα. Αξίζει να επισημανθεί πως τέσσερις από τους πέντε ΤΟΕΒ λειτουργούν με ασφαλιστικά μέτρα. Οι ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τις άλλες περιοχές, καθώς αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες εντελώς διαφορετικές από τους άλλους νομούς και οι καιρικές συνθήκες διαφοροποιούνται, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος ποτίσματος. 

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως κύριο στόχο της την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Μάλιστα, για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής και την αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, έχει καταθέσει κοστολογημένη πρόταση για τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα Πόλντερ στο Μεσολόγγι. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ανακοίνωση του έργου, καθυστερήσεις έχουν «παγώσει» το εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τα virtual net metering και, μάλιστα, κατά προτεραιότητα.

Τα προβλήματα σε Αχαΐα και Ηλεία

Στην Ηλεία, το μεγαλύτερο έργο που πραγματοποιείται στο αρδευτικό σύστημα είναι η υπογειοποίηση του δικτύου της Γαστούνης. Ωστόσο, δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων που θα προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια στα δύο νέα αντλιοστάσια που θα δημιουργηθούν. Στην Αχαΐα, με την παρέμβαση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, έγιναν εργασίες αποκατάστασης του αρδευτικού δικτύου ΔΕΑΕΣ Σελινούντα που προκλήθηκαν από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Κάμπος της Δυτικής Αχαΐας που έχει έκταση περίπου 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι ανάγκες σε νερό για όλες τις χρήσεις της περιοχής υπολογίζονται σε περίπου 60 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Μέχρι σήμερα η κάλυψη των αναγκών γίνεται με χιλιάδες γεωτρήσεις που αντλούν από βάθη που ξεκινούν από 100 και φτάνουν στα 300 μέτρα. Τα διαθέσιμα για άντληση νερά ποσοτικά μειώνονται συνεχώς και ποιοτικά εμφανίζουν υφαλμύρωση και υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων. Η μοναδική λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, βρίσκεται στην ολοκλήρωση του έργου επέκτασης της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος Πηνειού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, έχει ενταχθεί προς υλοποίηση η βελτίωση του αρδευτικού έργου Βόνιτσας – Μοναστηρακίου ΤΟΕΒ Ανακτορίου και η βελτίωση δικτύου αρδευτικών ζωνών από 1 έως 6 περιοχής Αχελώου. Το εγγειοβελτιωτικό έργο που αφορά τη βελτίωση αρδευτικών ζωνών περιοχής Αχελώου αποσκοπεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι φθορές που έχουν υποστεί οι υπάρχουσες διώρυγες του δικτύου.

Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης – τηλεποπτίας υδατικού ισοζυγίου σε υφιστάμενες υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων ΓΟΕΒ Αχελώου και στον ΤΟΕΒ Λεσινίου, σύστημα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων άρδευσης ΤΟΕΒ Κατοχής και αναβάθμισης των αντλιοστασίων Α2/9Α και Α4/9Β του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου. 

Σοβαρά προβλήματα στην ΑΜ-Θ

Η έλλειψη σοβαρών και επαρκών υποδομών συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή προκαλούν σοβαρά προβλήματα άρδευσης σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η χειρότερη, όμως εικόνα, διαμορφώνεται στη Ροδόπη. Ο βαμβακοπαραγωγός, Νίκος Κουρκούτας, σχολιάζει ότι το τεράστιο ζήτημα του νερού στη χώρα αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά και αποσπασματικά τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

«Ο νομός κατέχει ενδεχομένως την τελευταία θέση πανελλαδικά. Η λέξη ΤΟΕΒ είναι ‘‘άγνωστη’’, γιατί δεν υπάρχουν καθόλου συλλογικά έργα άρδευσης. Η άρδευση γίνεται από 6.000 βαθιές και ρηχές γεωτρήσεις. Ο μισός νομός ανατολικά είναι σε μεγάλο ποσοστό μη αρδευόμενος και δυτικά, που είναι η πιο εύφορη πεδιάδα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης, στο νότιο τμήμα του. Καθολικό διαχρονικό αίτημα αποτελεί η κατασκευή του φράγματος του Κομψάτου, που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης, στον μισό νομό». Προσθέτει ότι χρειάζεται να γίνουν μικρότερα έργα υδροοικονομίας στο ανατολικό τμήμα και κανάλια διανομής στο πρόσφατα αποπερατωμένο φράγμα Ιασίου. «Η κλιματική αλλαγή και η δημογραφική απερήμωση της περιοχής καθιστούν το φράγμα Κομψάτου αναγκαίο, γιατί βιώνουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα από την απουσία του».

Ο Καβαλιώτης παραγωγός, Θέμης Καλπακίδης, επικεντρώνεται στην απουσία αναδασμού σε ποσοστό 80%, στα Τενάγη των Φιλίππων. Για τα προβλήματα άρδευσης τονίζει ότι χρειάζονται αρδευτικά έργα, που αναγγέλλονται, αλλά δεν γίνονται και φτιάχνονται αποστραγγιστικά.

«Καθαρίζουν συνεχώς την κεντρική τάφρο, αλλά δυστυχώς δεν καθαρίζουν τα υπόλοιπα κανάλια, ώστε να γίνεται σωστά η άρδευση. Δεν υπάρχουν αποθήκες νερού, οπότε σε περίπτωση ανομβρίας το πρόβλημα στον κάμπο είναι τεράστιο». Αναφέρεται στον σχεδιασμό ενός αρδευτικού αποστραγγιστικού έργου για τα Τενάγη που βρίσκεται ακόμη σε φάση προμελέτης. «Η περιφέρεια το έδωσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ που το προώθησε σε μελετητική εταιρεία για να εξετάσει τις προτάσεις της περιφέρειας», μεταφέρει. Όπως εξηγεί ότι η καθυστέρηση, παρά την ολοκλήρωση της ΜΠΕ, οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημείο εντάχθηκε σε περιβαλλοντικό σχήμα και απαιτήθηκε πρόσθετη αξιολόγηση, η οποία ολοκληρώθηκε. Αναμένεται το πράσινο φως από το υπουργείο για να ξεκινήσει η μελέτη.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου, όπου δρομολογούνται δύο μεγάλα έργα σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που θα επιλύσουν συνολικά το αρδευτικό ζήτημα.

Σωτήριες οι βροχές στην Κ. Μακεδονία

Στον κάμπο Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, αν και τα δίκτυα είναι απαρχαιωμένα και απαιτείται εκσυγχρονισμός τους, σημειώνονται μεγάλες κλοπές υλικών στα αντλιοστάσια και η σπατάλη του νερού από τους αγρότες είναι μεγάλη που φτάνει ακόμη και στο διπλάσιο των αναγκών, ωστόσο η κατάσταση είναι αρκετά καλή λόγω των συνεχιζόμενων βροχών που σημειώθηκαν την περίοδο της άνοιξης και σχεδόν όλο τον Ιούνιο.

Έτσι, η απόφαση του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά να ζητήσει από τους ΤΟΕΒ της περιοχής ευθύνης του τη μείωση κατά 20% της παροχής ποσοτήτων αρδευτικού ύδατος από τους ταμιευτήρες του Αλιάκμονα για την αρδευτική περίοδο 2023 δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Ο Αλιάκμονας είναι σε καλή κατάσταση φέτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και του χρόνου», σημειώνει ο Μόσχος Κυτούδης, πρόεδρος του μεγαλύτερου ΤΟΕΒ στην Ημαθία, αυτού των Τρικάλων, αφού διαχειρίζεται πάνω από 57.000 στρ. καλλιεργειών σε βαμβάκια, κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες. «Για την ώρα, δεν έχουμε θέματα. Έχουμε ελεύθερη ροή και ως μεγαλύτερος ΤΟΕΒ της περιοχής και τελευταίος πριν από τον ποταμό Λουδία, παίρνουμε γύρω στα 33 εκατ. κυβικά νερού. Έχουμε κάνει τέσσερα αντλιοστάσια για ανακύκλωση νερού και αναλύσεις στο ΕΘΙΑΓΕ για την καταλληλότητά του», επισημαίνει ο κ. Κυτούδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται μελέτες για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και κλειστών δικτύων, προκειμένου να έχει μέλλον η ελληνική γεωργία.

«Εμείς διαχειριζόμαστε 28.000 στρ. σε ανοικτό και κλειστό δίκτυο κι όλα είναι εκτατικές καλλιέργειες. Βαμβάκι, ρύζι, καλαμπόκι, μηδική, σιτάρια και κηπευτικά. Απαιτούνται νερά και από την άλλη υπάρχει μεγάλη σπατάλη νερού από τους αγρότες όπου το μισό νερό φεύγει στα στραγγιστικά δίκτυα», αναφέρει ο διευθυντής ΤΟΕΒ Χαλκηδόνας, Νίκος Παλαμίδας. Όπως σημειώνει τα 4.000 στρ. είναι κλειστό δίκτυο με βάνες και τα 23.000 στρ. είναι ανοικτό επιφανειακό κι εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετήσουν οι οργανισμοί τέτοιους μετρητές, γιατί το κόστος είναι μεγάλο. «Η κατάσταση είναι καλή φέτος και ο ΤΟΕΒ Χαλκηδόνας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού είναι πρώτος στη σειρά για νερό. Όταν υπάρχουν προβλήματα, ξεκινούν από τον ΤΟΕΒ Βραχιάς και κάτω, από Κύμινα και Χαλάστρα», καταλήγει.

Στις Σέρρες, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, Δημήτρης Χύτας, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «η αρδευτική περίοδος εξελίσσεται ομαλά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας, εκτιμούμε ότι είναι πιθανό στην ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου το κόστος να είναι μικρότερο συγκριτικά με πέρσι».

Αισιοδοξία στον κάμπο

Στον θεσσαλικό κάμπο, «η άρδευση συνεχίζεται ομαλά, παρά την αυξημένη ζήτηση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, λόγω όψιμης χρονιάς σε πολλές αγροτικές καλλιέργειες, χρειάζεται προσοχή και ορθή διαχείριση του νερού». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και συντονιστής για τη διαχείριση των υδάτων από τη λίμνη Πλαστήρα, Θανάσης Μαρκινός.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκινό, «η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα είναι ελάχιστα κάτω από τα 7,88 μέτρα. Στην ορθή διαχείριση του νερού, έχουν συμβάλει οι εκσυγχρονισμένες υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και οι σύγχρονες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να προγραμματίσουμε σωστά τη ροή και την αξιοποίηση του νερού. Αν υλοποιηθεί και το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, θα εξοικονομήσουμε κατά 35%-40% περισσότερο νερό».

Σχετικά με την αυξημένη ζήτηση νερού, λόγω καύσωνα και τη λογική χρήση του εκ μέρους των αρδευτών, ο κ. Μαρκινός αναφέρει: «Σίγουρα, έχουμε περιθώρια για να αποκτήσουμε καλύτερη αρδευτική κουλτούρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμμορφώνονται με τις υποδείξεις μας. Ταυτόχρονα, η συνεργασία που έχουμε με όλες τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης είναι ιδανική. Προσέχουμε όμως για να έχουμε. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι, με τη λήξη της αρδευτικής περιόδου, το όριο της λίμνης ήταν 1,5 m πάνω από το οικολογικό, αλλά ο άνυδρος χειμώνας που ακολούθησε δημιούργησε μία δύσκολη κατάσταση».

ΤΟΕΒ Πηνειού

«Ικανοποιητική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον Νομό Λάρισας, καθώς τα υδάτινα αποθέματα, όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και με γεμάτους όλους τους ταμιευτήρες του ΤΟΕΒ Πηνειού, εγγυώνται μια φυσιολογική αρδευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Δημήτρη Τσιουρή, «αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ποτίζουν όλοι κανονικά. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, έρχονται από τη λίμνη Πλαστήρα κανονικά οι απαραίτητες ποσότητες νερού. Καθημερινά ελέγχουμε τη στάθμη του Πηνειού ποταμού και, αν χρειαστεί, θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε για 1,9 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, για να φτάσει στο νερό και στο τελευταίο χωράφι του δικτύου. Η εκτίμηση είναι ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα υπάρξει φέτος κανένα πρόβλημα με την άρδευση».

Πέφτει η στάθμη των γεωτρήσεων στη Στερεά, στερεύουν τα ποτάμια 

Σε μία δύσκολη συγκυρία βρίσκεται το σύνολο των καλλιεργειών στη Στερεά Ελλάδα. Οι απαιτήσεις σε νερό, λόγω του ότι τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξής τους, είναι ιδιαίτερα αυξημένες,. Σε αυτό, φυσικά, συντελεί και η αυξημένη θερμοκρασία, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον κάμπο της Κωπαΐδας, στην περιοχή του Σπερχειού και ειδικότερα στις εκβολές του, όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια του ρυζιού. Λιγότερα προβλήματα παρουσιάζονται στο οροπέδιο του Δομοκού, αλλά οι στάθμες των γεωτρήσεων δείχνουν αισθητά μειωμένες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αποστολόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, υπάρχουν προβλήματα στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. «Οι μειωμένες χιονοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις απαιτήσεις των φυτών συνθέτουν μια αρνητική εξέλιξη. Από την πλευρά μας, καλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους των φορέων, ώστε να εντοπίσουμε τα βασικότερα προβλήματα και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα». Για τον ίδιο, ο Σπερχειός ποταμός αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που βιώνουν οι παραγωγοί της περιοχής. «Ζητήσαμε τη μείωση των ποτισμάτων από τους παρόχθιους καλλιεργητές του Σπερχειού, ώστε να περισσέψει νερό, για να καλύψουν τις ανάγκες τους και συναδέλφοι άλλων περιοχών», υπογραμμίζει με προβληματισμό.

Όποιος προλάβει ποτίζει στην Κωπαΐδα

Για μειωμένες ποσότητες νερού και ελλείψεις στην οργάνωση της άρδευσης κάνει λόγο ο Θανάσης Βελέντζας από τον Άγιο Δημήτριο Βοιωτίας. Υποστηρίζει ότι όσο πηγαίνουμε προς την Υλίκη, το πρόβλημα αυξάνεται περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ίδιο αποτελεί το βαμβάκι, όπου «οι απαιτήσεις του αυτή την περίοδο σε άρδευση είναι σημαντικές και το νερό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους». Για μειωμένες στάθμες νερού στις πομόνες κάνει λόγο και ο Γιώργος Ζιώγας, γενικός γραμματέας στον Δήμο Λεβαδέων. Υποστηρίζει ότι οι στάθμες έχουν μειωθεί κατά 50% και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες. «Τα χιόνια που έπεσαν ήταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα τα αποθέματα του νερού να μην επαρκούν για την καλλιεργητική περίοδο». καταλήγει ο κ. Ζιώγας.

ΤΟΕΒ Ιεράπετρας: Διπλάσιο το κόστος την τελευταία διετία

Για την εξέλιξη της φετινής αρδευτικής περιόδου μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Εμμανουήλ Παπαδάκης: «Από το 2021, όταν και μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, υποχρεωθήκαμε να αυξήσουμε τη χρέωση της χρήσης νερού από τα 18 λεπτά στα 25 λεπτά ανά κυβικό μέτρο. Όπως θα γνωρίζετε, είμαστε από τους ελάχιστους ΤΟΕΒ στη χώρα που έχουμε τόσο αυστηρό καθεστώς και συγκεκριμένα όρια χρήσης νερού ανά είδος καλλιέργειας, ενώ υποχρεώνουμε τους παραγωγούς των θερμοκηπίων να συγκεντρώνουν βρόχινο νερό σε ομβριοδεξαμενή.

Με μεγάλη προσπάθεια και παρά το γεγονός ότι φέτος οι ανάγκες άρδευσης είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρσι, τη στιγμή που στην Κρήτη έχει βρέξει λιγότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, έχουμε διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του νερού που συγκεντρώνουμε στο φράγμα μας, 12 εκατ. κυβικά μέτρα από το σύνολο των 16 εκατ. που χωράει όταν είναι γεμάτο. Επομένως, για φέτος τουλάχιστον, έχουμε επάρκεια νερού».

Μπαίνουν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις της Ανθήλης

Για σημαντικά προβλήματα στον τομέα της άρδευσης του ρυζιού κάνει λόγο ο Γιώργος Τσίγκας, παραγωγός από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Όπως αναφέρει, «μέρα με τη μέρα ο Σπερχειός μεταφέρει λιγότερες ποσότητες νερού και όλα δείχνουν ότι θα τεθούν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκτινάξει στα ύψη τα καλλιεργητικά κόστη, τη στιγμή μάλιστα που τα φυτά είναι στο ξεκίνημα της ανάπτυξής τους και οι απαιτήσεις είναι τεράστιες».