Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν τα μήλα και τα κάστανα στη Ζαγορά

29/09/2024
3' διάβασμα
oi-ischyroi-anemoi-erixan-ta-mila-kai-ta-kastana-sti-zagora-333353

Το νέο πλήγμα έρχεται να προστεθεί στο ήδη υποβαθμισμένο προϊόν από τον καύσωνα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί το καλοκαίρι, αλλά και τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης

Απέναντι σε σοβαρές καταστροφές βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι παραγωγοί στον Δήμο Ζαγοράς στο Πήλιο, αντικρίζοντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες μήλων και κάστανων, λόγω των καιρικών φαινομένων, τα οποία τους οδηγούν σε αδιέξοδο.

Απόγνωση είναι η λέξη που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά τους, καθώς μηλοκαλλιέργειες και καστανοκαλλιέργειες, που αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για την περιοχή, υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους που «χτύπησαν» αρκετές περιοχές στον Δήμο Ζαγοράς την περασμένη Παρασκευή, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής και αφήνοντας τους αγρότες αντιμέτωπους με τεράστιες απώλειες στη σοδειά τους, λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή.

Το νέο αυτό πλήγμα έρχεται να προστεθεί στο ήδη υποβαθμισμένο προϊόν από τον καύσωνα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί το καλοκαίρι, αλλά και τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης. Ως αποτέλεσμα, οι τελευταίοι βλέπουν να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους για τη φετινή χρονιά, καθώς παρά τις προσπάθειές τους να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους, οι απώλειες που αφήνει η κλιματική αλλαγή δεν αναπληρώνονται.

ΕΛΓΑ

«Ακόμα μία καταστροφή έρχεται να προστεθεί», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, ενημερώνοντας πως ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τον ΕΛΓΑ, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Αυτό, όμως, θα κριθεί από τα στοιχεία που θα συλλεχθούν και από το εάν οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 8 μποφόρ, προκειμένου η υπηρεσία να προβεί σε αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό.

«Αυτήν τη στιγμή, έχει χαθεί η παραγωγή σε αρκετές εκτάσεις. Οι άνθρωποι βλέπουν τον κόπο τους να καταστρέφεται και αν ο ΕΛΓΑ δεν προχωρήσει σε αποζημιώσεις, πέρα από την επιβίωσή μας βλέπουμε πως βρισκόμαστε απέναντι και σε έναν άδικο κανονισμό», συμπληρώνει ο κ. Γεωργαδάκης. Και προσθέτει: «Κάναμε περιοδείες και εκτιμήσεις στα χωράφια και διαπιστώσαμε πως η παραγωγή έχει πληγεί στο 100% λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκεί που είχε αέρα, οι μηλιές πλέον έχουν ένα-δύο μήλα. Είναι η πρώτη φορά που ζητάμε αποζημίωση και μας βάζουν θέμα τα 8 μποφόρ. Ο ΕΛΓΑ πήγε στους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν και μας είπαν ότι έφθασε 6,5 μποφόρ ο αέρας, δεν έφθασε τα 8».

Τιμές

Όσο για τις τιμές «στο ράφι» που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν, ο κ. Γεωργαδάκης σημειώνει ότι το μήλο «φτάνει έξι με δέκα φορές ακριβότερα στην κατανάλωση», για να δώσει στη συνέχεια το εξής παράδειγμα: «Μήλα καλής ποιότητας φτάνουν τα 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, όταν στην αγορά πωλούνται 2,5 έως 3 ευρώ».

Πλέον, οι παραγωγοί του Πηλίου περιμένουν τις απαντήσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα, ενώ βρίσκονται εν αναμονή κινητοποιήσεων, ώστε οι αρμόδιες αρχές να δώσουν άμεσα λύσεις, προκειμένου να επαναφέρουν τις καλλιέργειές τους και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.