Φοβίζει η οψιμότητα: Σημαντικές μειώσεις σε Σαντορίνη, Τύρναβο και Χαλκιδική για τα οινοστάφυλα – αισιοδοξούν Νεμέα και Κρήτη

Όψιμη και… επίφοβη χαρακτηρίζεται η φετινή αμπελοοινική χρονιά, με τους παραγωγούς να κοιτούν συνέχεια τον ουρανό, αναμένοντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Καταστροφές από χαλάζι έχουν σημειωθεί κυρίως στη Χαλκιδική και στα αμπέλια του Τυρνάβου, ενώ όσον αφορά την ποσότητα η εικόνα είναι μεικτή, καθώς σε κάποιες περιοχές είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ σε άλλες τα αμπέλια «δεν γέννησαν», με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μείωση της παραγωγής.

Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στη Σαντορίνη, όπου και πέρυσι η παραγωγή ήταν μικρή.

Η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι που έτσι και αλλιώς υπήρχε μείωση της τάξης του 50%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόπερσι η χρονιά ήταν εξαιρετικά άνυδρη. Οι φετινές βροχοπτώσεις -που ήταν αρκετές- θα φανούν στην επόμενη σοδειά

λέει στην «ΥΧ» ο Ματθαίος Δημόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo.

Κάποια αμπέλια στη Σαντορίνη έπαθαν μικρές ζημιές από τον αέρα τον προηγούμενο Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, ο τρύγος στη Σαντορίνη -από όπου παραδοσιακά ξεκινά η περίοδος συγκομιδής των οινοστάφυλων κάθε χρόνο- αναμένεται να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι «κανονικά», δηλαδή προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου. Ωστόσο, όλες οι πιθανότητες είναι δυνατές όσο τα σταφύλια κρέμονται στους αμπελώνες.

Φετινές καταστροφές με μελλοντικές συνέπειες

Ο καιρός φέτος, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια δηλαδή, είναι εξαιρετικά επίφοβος να δημιουργήσει προβλήματα

λέει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Γιάννης Βογιατζής. Σε πολλές περιοχές, η παραγωγή θα είναι φέτος μικρότερη, τονίζει, εξαιτίας ακριβώς των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την εποχή της γονιμοποίησης. Από την άλλη, οι χαλαζοπτώσεις όπου συμβαίνουν δημιουργούν συχνά προβλήματα και στη σοδειά της επόμενης χρονιάς, αφού πλήττουν και το φυτικό κεφάλαιο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τυρνάβου, όπου φέτος, περίπου 1.000 στρέμματα με αμπέλια επλήγησαν από το χαλάζι και τον αέρα. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, τα φυτά ξεριζώθηκαν κυριολεκτικά. «Το χαλάζι που έπεσε την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν η πρώτη, αλλά η πέμπτη κακοκαιρία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους 2-3 μήνες», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος. Οι περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι είναι κυρίως τα χωριά Δαμάσι, Αργυρούπολη και Δέντρα Πλατανούλια. «Εκριζώθηκαν αρκετά αμπέλια, αλλά και οπωρώνες», λέει ο κ. Τσιτσιρίγκος, εκτιμώντας ότι η ζημιά στον δήμο συνολικά αφορά περίπου 4.500 στρέμματα με κάθε καλλιέργεια.

Ο ίδιος κάνει λόγο, επίσης, για όψιμη συγκομιδή, με τον τρύγο να ξεκινά στην περιοχή περίπου στις 20 Αυγούστου. Όσον αφορά το ύψος της παραγωγής, εκτιμά ότι θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, εφόσον βέβαια δεν προκύψει και άλλο απρόοπτο καιρικό επεισόδιο.

Ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), κάνει λόγο για καλή ποιοτικά παραγωγή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι παρουσιάστηκαν πολλές ασθένειες εξαιτίας της υγρασίας από τις πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους αμπελουργούς. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, υπήρξαν πολλές προσβολές περονόσπορου. «Αυτά, όμως, τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο πλέον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Μάρκου.

Προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά τις καταστροφές

Στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής, οι καλλιεργητές, αλλά και οι αμπελουργοί έζησαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η εικόνα είναι μεικτή, με κάποιες περιοχές να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και άλλες να έχουν μείνει ανέγγιχτες.

Υπάρχουν περιοχές όπου έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη ζημιά και έχουν καταστραφεί τα αμπέλια ολοσχερώς, ενώ σε 500 μέτρα απόσταση μπορείς να δεις ένα κομμάτι που δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα

λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Σαλπιγγίδης, διευθυντής Αμπελουργικού Τμήματος της εταιρείας Τσάνταλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο κτήμα Τσάνταλη η πρόσφατη κακοκαιρία δεν έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, αφού όπως λέει ο κ. Σαλπιγγίδης «δεν θα δηλώσουμε τίποτα στον ΕΛΓΑ», την ίδια στιγμή, όπως ο ίδιος τονίζει τα κτήματα παραγωγών από τους οποίους προμηθεύονται σταφύλια έχουν πάθει ολοσχερή καταστροφή σε πολύ κοντινή απόσταση από το κυρίως κτήμα.

Οι καταστροφές από το πρόσφατο μπουρίνι που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους έχουν σημειωθεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής στα χωριά Καλλικράτεια, Ηράκλεια, Γωνιά και Άγιο Παύλο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί και στα επιτραπέζια σταφύλια κυρίως λόγω των κατασκευών που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί πρωιμότητα. «Η χρονιά είναι δύσκολη, τα αμπέλια έχουν παρουσιάσει πολλές ασθένειες λόγω της υγρασίας και δεν είχαμε καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι, όπως άλλες φορές», λέει ο κ. Σαλπιγγίδης. Οι καύσωνες βοηθούν το αμπέλι να απαλλαγεί από τις ασθένειες, εξηγεί.

Στη Νεμέα, φέτος, τα πράγματα «πηγαίνουν καλά». Μέχρι στιγμής, έχουν πέσει βροχές, αλλά δεν έχουν πληγεί οι αμπελώνες. Ωστόσο, έως τον τρύγο, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, μεσολαβεί ενάμισης μήνας που κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί.

Σήμερα λέμε καλά, αλλά όλα αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή, ο καιρός έχει τρελαθεί

λέει ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας. Άλλωστε, πολύ συχνά η Πελοπόννησος τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Σάμος, όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν, έχει μείνει εκτός καιρικών καταστροφών. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σάμου, Γιάννης Σκούτας, αναφέρει ότι φέτος η παραγωγή θα είναι μάλλον αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Είχαμε βροχές που βοήθησαν. Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες που έβρεξε ήταν καλό για τα αμπέλια, γιατί δεν ήταν μεγάλη η βροχόπτωση», τονίζει.